Του Βασίλη Χιώτη

Όταν έχεις μια δύσκολη κατάσταση μπροστά σου και δεν την αντιμετωπίζεις, αργά η γρήγορα θα το πληρώσεις. 

Αυτός είναι ένας κανόνας απαράβατος στην πολιτική, τον οποίο όμως εξακολουθούν να τον παραβλέπουν οι πολιτικοί.

Αυτό έπαθε κι η κυβέρνηση με τη Μόρια. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας, γνώριζε πως μια δομή που σχεδιάστηκε να φιλοξενεί 4.000 μετανάστες, δεν μπορεί να συνεχίζει να λειτουργεί με 13.000 ανθρώπους.

Προσπάθησε να δημιουργήσει μια νέα κλειστή δομή σε απομακρυσμένη περιοχή, φοβήθηκε με τις πρώτες αντιδράσεις κι εγκατέλειψε το σχέδιο, πιστεύοντας πως με τη Μόρια μπορεί να βγάλει και το νέο χειμώνα.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ 100,3

Αυτός είναι ο δεύτερος απαράβατος κανόνας στην πολιτική: Δεν μπορείς να ζεις με αυταπάτες. Αργά η γρήγορα τα προβλήματα θα σε προσγειώσουν στην πραγματικότητα. Συνήθως δε, σε προσγειώνουν την πιο ακατάλληλη στιγμή…

Η Μόρια θα έσκαγε αργά η γρήγορα και η κυβέρνηση το γνώριζε. Αν δεν καιγόταν προχθές, θα πλημμύριζε τον άλλο μήνα με τις πρώτες βροχές. Κι αν δεν πνιγόταν άνθρωποι στις λάσπες τον άλλο μήνα, θα πέθαιναν από το κρύο τους επόμενους μήνες.

Θα έπρεπε να είχε ήδη αποσυμφορηθεί ή να είχε μεταφερθεί σε άλλο σημείο, πιο απομακρυσμένο από τους κατοίκους της Ανατολικής Λέσβου και πιο ελεγχόμενο με πιο σύγχρονες δομές.

Τώρα η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να πράξει άμεσα, αυτό που ανέβαλλε επί μήνες.

Να θωρακίσει τη Μόρια, ή να μεταφέρει το Κέντρο Φιλοξενίας σε άλλο σημείο και να το ξαναφτιάξει από την αρχή. Με δεδομένη την πίεση του χρόνου, πιθανότατα θα επιλέξει την πρώτη λύση, για να «κουκουλώσει» και πάλι το πρόβλημα.

Επειδή δεν βρίσκει το θάρρος να συγκρουστεί με τους ανεύθυνους τοπικούς άρχοντες που αντιστέκονται σε κάθε λύση, αλλά και με μια μειοψηφία κατοίκων που δεν θέλουν το πρόβλημα να μετακομίσει στη δική τους γειτονιά.

Μόνο που με αυτό τον τρόπο, θα είναι και πάλι θέμα χρόνου, πότε θα ξανασκαρφαλώσει η Μόρια στη κορυφή της επικαιρότητας. 

Είναι επίσης βέβαιο ότι η Μόρια θα μας εκθέτει διεθνώς όλο και περισσότερο. Όσο υπάρχει θα μας ντροπιάζει, όπως μας ντρόπιασε πρόσφατα στο Βερολίνο. Κι αυτό συνήθως συμβαίνει στην πιο ακατάλληλη στιγμή…  
 

TAGS: μόρια