Κλείσιμο

Του ΑΡΗ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ

Το 60% των πολιτών υποστηρίζει, ακόμη, Κυριάκο Μητσοτάκη. Και περιμένει. Δεν ξέρουμε για πόσο καιρό. Πάντως, τώρα αυτή η πλειονότητα δείχνει να έχει επενδύσει πάνω στον Πρωθυπουργό. Στη Θεσσαλονίκη, παραμονή της εθνικής επετείου πολίτης ακούστηκε δυνατά να φωνάζει:
Τόλμησε Κυριάκο, τόλμησε!

Την προτροπή αυτή εκφράζουν κι όλες οι δημοσκοπήσεις που λέμε (παπαγαλίζοντας την έκφραση) ότι φωτογραφίζουν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Υπάρχουν πολίτες που θέλουν τολμηρές κινήσεις. Προφανώς κι άλλοι που δεν θέλουν, για ποικίλους λόγους. Με τον πιο απλό ότι θα ξεβολευτούν! Και ποιος θα ήθελε να βάλει σε ταλαιπώρια τον εαυτό του; Έτσι, πιθανολογούμε πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις αυτοί θα σταθούν στο απέναντι πεζοδρόμιο. Εικάζουμε..

Οι πολίτες που δεν συμμετέχουν σε κομματικά ή κυβερνητικά επιτελεία, που δεν προσμετρούν το περίφημο πολιτικό κόστος, επειδή πολιτικοί δεν είναι, που δεν συζητούν για την πολιτική με όρους στρατηγικής αλλά αντιθέτως προτάσσοντας την κοινή λογική είναι πολύ πρακτικοί στην τοποθέτηση τους:

Θέλει να πάρει πρωτοβουλίες ο Μητσοτάκης, θέλει να αλλάξει τα στραβά που βλέπουμε όλοι, θέλει να ξανακάνει το κράτος κράτος. Ναι ή Όχι;

Δεν θα σπαταλήσω τον χρόνο σας για να αναλύσω τα υπέρ ή τα κατά. Δεν θα..χαθώ στον λατρεμένο λαβύρινθο των κυβερνητικών στρατηγείων παίζοντας σκάκι και να πιθανολογώ κινήσεις της αντιπολίτευσης. Ούτε θα σας εξαντλήσω παραθέτοντας τις προϋποθέσεις για να εκφραστεί (τελικά) πολιτικά η Κοινή Λογική. Δεν θα μπλεχτώ στα πόδια των επιτελείων. Οι συμμετέχοντες σε αυτά διαβάζουν δημοσκοπήσεις, μιλούν με κόσμο, φαντάζομαι πιάνουν τον σφυγμό της κοινωνίας, τέλος πάντων αυτοί ξέρουν..

Σε κάθε περίπτωση. Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση. Δουλειά της να κυβερνά ουσιαστικά, αποφασιστικά, πειστικά. Η αντιπολίτευση (είτε η αξιωματική είτε των μικρότερων κομμάτων) είναι αντιπολίτευση. Δουλειά τους να ασκούν κριτική.

Εάν υπάρξει θέμα που μπορεί να συμφωνήσουν, εννοείται, ευπρόσδεκτη η συναίνεση. Δεν ξεκινάς όμως να αναζητείς την συμφωνία, λες κι είναι ο αυτοσκοπός. Εάν οδηγήσει εκεί το αποτέλεσμα μπράβο στην κυβέρνηση, μπράβο και στην αντιπολίτευση.

Δεν θα μείνω στην ψήφο των αποδήμων. Το θέμα εξαντλήθηκε. Εάν τελικώς συμφωνήσουν στην εκδοχή του σχεδίου νόμου χωρίς δυνατότητα επιστολικής ψήφου, η κυβέρνηση θα διαφημίζει τη συναίνεση που πέτυχε και οι Έλληνες του εξωτερικού θα καυτηριάζουν τη..μισή δουλειά!

Καθώς διανύουμε το καλοκαιρινό φθινόπωρο αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι άλλαξε στο κέντρο της Αθήνας σε σχέση με την ΣΥΡΙΖΑϊκή περίοδο διακυβέρνησης. Επέστρεψαν οι πορείες, οι διαδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος που συνοδεύουν σαν απαραίτητο συμπλήρωμα τις απεργίες.

Οι κάθε τρεις και λίγο πορείες στη Σταδίου, την Πανεπιστημίου, στην Ακαδημίας, στη  Β.Σοφίας αποδιοργανώνουν κυρίως το εμπόριο αλλά γενικά την οικονομική, κοινωνική δραστηριότητα στην πρωτεύουσα. Εν ολίγοις, φροντίζουν για το μεροκάματο τους οι επαγγελματίες συνδικαλιστές και τα επαγγελματικά στελέχη των αριστερών κομμάτων που οργανώνουν τις πορείες.

Η συντριπτική πλειονότητα ας πάει για..καφέ! Έτσι, προφανώς δεν θα έρθει επένδυση μακράς διάρκειας στο χρόνο, ούτε η αναβάθμιση των εμπορικών δρόμων από τα Χαυτεία και την πλατεία Κάνιγγος προς το Σύνταγμα. Άσε που και η πλατεία Ομονοίας δεν περνά (χρόνια τώρα) τις καλές της στιγμές. Κάποια έργα ανάπλασης άρχισαν την περασμένη άνοιξη, δεν έχουν τελειώσει ακόμη. Ούτε γεφύρι της Άρτας να ήταν..

Η Κοινή Λογική ζητά να σταματήσει..το βιολί. Να κλείνουν το δρόμο τρεις άνθρωποι. Εννοείται ότι δικαίωμα διαμαρτυρίας έχουμε όλοι. Στο πεζοδρόμιο. Να απλώσουμε πανό, πλακάτ, συνθήματα και να εκφράσουμε την αγανάκτηση μας. Εκεί όμως: Στο πεζοδρόμιο. ΟΧΙ ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ το δρόμο.

Θα τολμούσαν συναίνεση σε αυτό τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Θα τολμούσε η κυβέρνηση να το φέρει προς συζήτηση στη Βουλή, όπου θα ζητούσε τη συναίνεση της αντιπολίτευσης; Ώστε να κρίνουν οι πολίτες την ποιότητα αυτών που ασκούν την εξουσία και νομοθετούν.

Η συναίνεση αυτή θα αποδείκνυε ότι το πολιτικό σύστημα σοβαρεύτηκε. Θα αναδείκνυε την αντιπολίτευση. Θα εξύψωνε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε πολιτικό υπεράνω του κομματικού στρατοπέδου. Μακάρι..

Όμως μέχρι να έρθει αυτή η στιγμή, η κυβέρνηση πρέπει να κάνει τη δουλειά της σύμφωνα με την Κοινή Λογική. Και να μη σέρνεται από την (άνοστη) γοητεία της συναίνεσης..

ΥΓ: Είπαμε σε προηγούμενο σημείωμα: Εάν ήθελαν οι πολίτες να ψηφίσουν ΠΟΤΑΜΙ θα το έκαναν άφοβα. Εάν ήθελαν να ψηφίσουν ΚΚΕ, επίσης. Να ψηφίζουν ΚΚΕ, μέσω ΝΔ, διπλός κόπος..