Ένταση μέχρι αργά το βράδυ στο Σύνταγμα

Συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ενώ νωρίτερα όλα έδειχναν ότι τα πνεύματα είχαν ηρεμήσει. Η ένταση ξεκίνησε όταν νεαροί προσπάθησαν να αφαιρέσουν τα κάγκελα μπροστά από τις αστυνομικές δυνάμεις. Πέταξαν πλαστικά μπουκάλια και έγινε χρήση χημικών. Η αστυνομία προχώρησε σε μία σύλληψη.

Νωρίτερα, για περίπου τέσσερις ώρες σημειώθηκε «κλεφτοπόλεμος» μεταξύ αστυνομικών και κουκουλοφόρων, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών.

Πάντως, υπήρξε μικρή ένταση, σε επίπεδο ανταλλαγής συνθημάτων, όταν κατέληξε στο Σύνταγμα η πορεία του ΠΑΜΕ και συναντήθηκε με τους ήδη συγκεντρωμένους εκεί «Αγανακτισμένους», οι οποίοι τους απέκλεισαν από την περαιτέρω πορεία τους.

Οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς έχουν σημειωθεί ζημιές σε καταστήματα, τράπεζες, ξενοδοχεία, στάσεις λεωφορείων, ενώ υπάρχουν καμένοι κάδοι απορριμμάτων, πέτρες, μάρμαρα και δοκάρια επί των οδών.

Διαδηλώσεις εναντίον του Μεσοπρόθεσμου σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις της Ελλάδος.


Φωτό: Μαρία Νικολαΐδου

 



Κλεφτοπόλεμος και δακρυγόνα

Η αρχικά ειρηνική διαδήλωση που ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης εξελίχθηκε σε μία πολύ βίαιη κατάσταση με επεισόδια, καθώς κουκουλοφόροι συγκρούστηκαν με αστυνομικούς πάνω στην πλατεία Συντάγματος, με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να απομακρυνθούν και για λίγη ώρα προς την πλευρά του Εθνικού Κήπου και τη Σταδίου. Τα επεισόδια έλαβαν γρήγορα διαστάσεις και επεκτάθηκαν σε όλη την πλατεία.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στις οδούς Όθωνος και Ερμού στο Σύνταγμα, μεταξύ κουκουλοφόρων και ΜΑΤ. Οι κουκουλοφόροι πέταξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι από την πλευρά τους προχώρησαν σε ρίψη χημικών.

Ένταση επικράτησε και νωρίτερα το μεσημέρι με κουκουλοφόρους να πετούν αντικείμενα σε αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών. Τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά την εμπλοκή ομάδων ακροδεξιών και αντιεξουσιαστών στην οδό Οθωνος. Ακολούθησε η εμφάνιση διμοιρίας των ΜΑΤ η οποία προχώρησε σε ρίψη δακρυγόνων.

Στις φλόγες τυλίχθηκαν δύο βαν εταιριών κινητής τηλεφωνίας.

Συλλήψεις και τραυματισμοί

Κατά τα επεισόδια συνελήφθησαν πέντε άτομα, ενώ συνολικά προσήχθησαν 17.

Παράλληλα, περισσότεροι από δέκα πολίτες μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στα νοσοκομεία, δεκάδες δέχθηκαν πρώτες βοήθειες λόγω αναπνευστικών προβλημάτων, ενώ τραυματίσθηκαν και 21 αστυνομικοί.

Μεγάλη η συμμετοχή στη 48ωρη απεργία

Στο μεταξύ, με μεγάλη συμμετοχή, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, άρχισε την Τρίτη η 48ωρη γενική πανελλαδική απεργία, που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και την κυβερνητική πολιτική.
Κατά τη ΓΣΕΕ, η συμμετοχή στην απεργία έφτασε στο 100% σε εργατικούς χώρους όπως τα Διυλιστήρια, τα Ναυπηγεία, τις μεταφορές, λιμάνια και πλοία, τη χαλυβουργία, κλπ. Στις Τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, στην Οικοδομή, η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι η απεργία προσέγγισε το 80%.
Πηγή: skai.gr