Κλείσιμο

Διαθήκη Θεοδωράκη: Οι επιθυμίες του μεγαλοσυνθέτη-Μουσείο το σπίτι του με ευθύνη του κράτους

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν πέντε πολυσέλιδες και εξαιρετικά αναλυτικές διαθήκες του Μίκη Θεοδωράκη, μέσα από τις οποίες ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης δίνει σαφέστατες και λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με την διαχείριση όλων όσων άφησε πίσω του.

Επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, όπως ακριβώς προκύπτει μέσα από τις διαθήκες του είναι το σπίτι του, στην περιοχή της Ακρόπολης, μαζί με όλα τα υλικά υπάρχοντά του, να λειτουργήσει στο μέλλον ως μουσείο το οποίο θα διαχειρίζεται το κράτος.

Λέει χαρακτηριστικά στη διαθήκη που συνέταξε τον Ιούνιο του 2017: «'Όσον αφορά τα προσωπικά μου αντικείμενα που υπάρχουν στην οικία μου επί της οδού Επιφανούς 1, που ανήκουν σε μένα εφόσον έχουν αγοραστεί από εμένα ή έχουν δοθεί ως δώρο σε μένα και επομένως αυτά μπορώ να τα διαθέσω ορίζω λοιπόν να παραμείνουν στο σπίτι αυτό εφόσον μετατραπεί σε μουσείο, με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους, και όχι των σημερινών ιδιοκτητών του. Διαφορετικά να παραδοθούν στην Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Λίλιαν Βουδούρη».

Με διακριτικό τρόπο, μέσω της διαθήκης του, ο Μίκης Θεοδωράκης, αναφέρεται και στον Νίκο Κουρή, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει συγγενική σχέση.

«Ο διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός Mikis Radio, ξεκίνησε εδώ και περίπου δύο χρόνια με πρωτοβουλία του Νίκου Κουρή (Θεοδωράκη), όπως υπογράφει, και τον θεωρώ ως ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μού έχουν γίνει, εκπέμποντας τη μουσική μου, από τα λαϊκά μου τραγούδια μέχρι τις όπερες να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής πνευματικών δικαιωμάτων ώστε να διευκολυνθεί έτσι η συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου του». 

Παρακαλεί μάλιστα την οικογένεια να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να τον βοηθήσουν σε αυτή του την προσπάθεια.

Πηγή: skai.gr