Αυτοί είναι οι ύφαλοι όπου χτυπούν οι τουρκικές διεκδικήσεις στη Μεσόγειο

Τα νομικά κενά στα οποία πέφτουν οι αξιώσεις της Τουρκίας στην Μεσόγειο Θάλασσα ανέλυσε, σε συνέντευξη στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο κύπριος διπλωμάτης Ανδρέας Ιακωβίδης, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει την Λευκωσία στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών όπου υιοθετήθηκε η Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, το 1982.

Ο κ. Ιακωβίδης σημείωσε πως μολονότι τούρκοι αξιωματούχοι επικαλούνται τακτικά το διεθνές δίκαιο για να δικαιολογήσουν τις ενέργειές τους, στην πράξη ουδέποτε έχουν διευκρινίσει «ποιους κανόνες του διεθνούς δικαίου επικαλούνται».

Ο βετεράνος διπλωμάτης υπογράμμισε πως η Συνθήκη δίνει στα νησιά πλήρη δικαιώματα επί των θαλάσσιων ζωνών, δίνουν πολύτιμους ορισμούς για γεωλογικά στοιχεία και καθιστούν σαφείς τους κανόνες περί Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας.

Προσέθεσε πως στην διάσκεψη του ΟΗΕ η Άγκυρα δεν κατόρθωσε να καταχωρίσει τις θέσεις της όσον αφορά τα νησιά και της ημίκλειστες θάλασσες, όπως η Μεσόγειος, και για αυτόν τον λόγο καταψήφισε την Συνθήκη και έκτοτε αρνείται να την αποδεχτεί.

Ωστόσο ο κ. Ιακωβίδης υποστήριξε πως πλέον οι διατάξεις της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας έχουν γίνει αποδεκτές από την μεγάλη πλειονότητα των κρατών, και συνεπώς έχουν αποκτήσει καθεστώς εθιμικού δικαίου που δεσμεύει «όλα τα κράτη».

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς της Τουρκίας περί δικαιωμάτων του ψευδοκράτους, ο κ. Ιακωβίδης ανέφερε πως η Άγκυρα προτίμησε να συνάψει μία ετεροβαρή συμφωνία διαχωρισμού της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας με τα κατεχόμενα, τον Σεπτέμβριο του 2011.

«Αυτή η ‘συμφωνία’ μεταξύ της κατοχικής δύναμης και της νομικά άκυρης τουρκοκύπριας οντότητας δεν έχει καμία ισχύ ή υπόσταση στο διεθνές δίκαιο», είπε.

Υπογράμμισε ότι η Τουρκία «αυθαίρετα και μονομερώς» προσδιόρισε ένα σημείο βορειοανατολικά στη θάλασσα της Κύπρου και έσυρε γραμμή, παραβιάζοντας προκλητικά την κυπριακή ΑΟΖ και το διεθνές δίκαιο, διεκδικώντας περιοχές που δεν της ανήκουν.
Πηγή: skai.gr