Τρόικα: Στο 116,5% το χρέος το 2020, αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα

Σε βιώσιμη τροχιά μπορούν να θέσουν το ελληνικό χρέος το δεύτερο πακέτο στήριξης, το PSI και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αλλά η Αθήνα θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις έως το 2030, σύμφωνα με την αναθεωρημένη έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους από την τρόικα που αποκαλύπτει το Reuters.

H ανάλυση, που εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για λογαριασμό των υπουργών Οικονομικων του Εurogroup, καταδεικνύει ότι μετά την ανταλλαγή των ομολόγων το ελληνικό χρέος υπό προϋποθέσεις μπορεί να μειωθεί στο 116,5% του ΑΕΠ το 2020 (αρχικός στόχος 120,5%) και στο 88% του ΑΕΠ το 2030.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το πρόγραμμα μπορεί να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά» αναφέρει η έκθεση που έχει στην κατοχή του το Reuters.

«Παρολαυτά, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι ότι η μείωση του χρέους μπορεί να ανακοπεί ή και να αναστραφεί από ‘σοκ’. Υπό ένα εναλλακτικό, λιγότερο ευοίωνο σενάριο, το χρέος του 2020 θα εξακολουθήσει να είναι άνω του 145% του ΑΕΠ» αναφέρουν τα έγγραφα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η αναδιάρθρωση των ομολόγων θα συντελέσει αρχικά στην απομείωση του δημόσιου χρέους, αλλά αυτό θα παρουσιάσει νέα διόγκωση στο 164% του ΑΕΠ το 2013 λόγω της συρρικνούμενης οικονομίας και της ατελούς δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Όταν η δημοσιονομική προσαρμογή ολοκληρωθεί, η ανάπτυξη έχει αποκατασταθεί, και τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις αρχίζουν να εισρέουν, η σταθερή μείωση του δείκτη του χρέους θα αρχίσει, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει την προσήλωσή της στις μεταρρυθμίσεις έως το 2030 προκειμένου να μειωθεί χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ» αναφέρει η έκθεση.

Περαιτέρω, η έκθεση αναφέρει ότι δεν είναι βέβαιη η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, κατά την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος, και μπορεί να χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης μετά το
2014.

Aν η Ελλάδα προσπαθεί να επιστρέψει στις αγορές μετά το 2014, θα πρέπει πρώτα να προβεί σε έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους με υψηλά επιτόκια, επειδή το δημόσιο χρέος θα εξακολουθεί να είναι υψηλό.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσδιορίσει εντός του Ιουνίου μέτρα ύψους 11 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014, με στόχο την καταγραφή πρωτογενών πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό της. Η επιτροπή σημειώνει ότι τα νέα μέτρα θα αφορούν περικοπές δαπανών με έμφαση στις κοινωνικές μεταβιβάσεις, την άμυνα καθώς και την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο μεταξύ, ερωτηθείς για το τι θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «ακόμη δεν έχουμε ξεκινήσει την υλοποίηση του δεύτερου προγράμματος είναι πρόωρο το τι θα γίνει μετά το δεύτερο πρόγραμμα, (...) η ευρωζώνη αναλαμβάνει να καλύψει το κενό», πρόσθεσε όμω ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται η Ελλάδα να εγκαταλειφθεί» διαβεβαίωσε.

Όπως δήλωσε από την πλευρά του ο γερμανος υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - υπάρχει πλέον πιθανότητα το επίπεδο του χρέους στην Ελλάδα να είναι ελαφρώς χαμηλότερο το 2020 απ' ό,τι τις αρχικές εκτιμήσεις λόγω της καλύτερης του αναμενομένου συμμετοχής των ιδιωτών στο PSI.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας