ΑΠΟΨΕΙΣ


Είναι πετυχημένος Δήμαρχος ο Καμίνης;

Αυτό ενδεχομένως είναι μια προειδοποίηση και για τους σημερινούς υποψήφιους. Η ατάκα θα είμαι παραδοσιακός Δήμαρχος και θα προσέχω την πόλη, μπορεί να πιάνει επικοινωνιακά. Όποιος πραγματικά θέλει να προσέχει την πόλη όμως πρέπει να γίνει επαναστάτης, να επιδιώξει ρηξικέλευθες λύσεις και να βγει από την πεπατημένη.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Ήταν καλός Δήμαρχος ο Καμίνης; Η συζήτηση με φίλους μετά την βράβευση της Αθήνας για την καινοτομία αλλά και τις νέες υποψηφιότητες οι οποίες αν μη τι άλλο έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η πρώτη παρατήρηση ότι ο Καμίνης έφτιαξε τα οικονομικά του Δήμου προκαλεί και την πρώτη ένσταση.

«Τι να τα κάνω τα καλά οικονομικά, μου θυμίζουν τα πρωτογενή πλεονάσματα του Τσίπρα. Εγώ θέλω να βλέπω την πόλη μου καθαρή και δεν την βλέπω». Αλλά βέβαια δεν είναι έτσι. Καλά οικονομικά σημαίνει ότι ο Δήμος εξακολουθεί και εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του κάτι που δεν ήταν καθόλου δεδομένο καθώς είχε φτάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Να συνεχίσει δηλαδή να μαζεύει τα σκουπίδια, να λειτουργεί τους παιδικούς σταθμούς, να συντηρεί, όπως συντηρεί, την πόλη.

Η τακτική των προηγούμενων Δημάρχων ήταν πολύ απλή. Έπαιρναν ένα δάνειο δεκάδων εκατομμυρίων, το φόρτωναν στο χρέος και το έπαιζαν γαλαντόμοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο 984 που είχε προσλάβει εκατοντάδες εργαζόμενους για τις δημόσιες σχέσεις του Δημάρχου. Φυσικά το δάνειο θα έπρεπε να το ξεπληρώσει η επόμενη δημοτική αρχή. Ήταν μια πολιτική με ημερομηνία λήξης που ήρθε με την κρίση, όταν ο Δήμος ούτε δάνειο μπορούσε να πάρει και έπρεπε ταυτόχρονα να καλύπτει τεράστια ελλείμματα. Ο Καμίνης έφερε τα οικονομικά του Δήμου σε λογαριασμό αναλαμβάνοντας ανάμεσα σ άλλα και το πολιτικό κόστος να εξυγιάνει τον 984 κάνοντας απολύσεις. Ούτε μικρή υπόθεση ήταν, ούτε αυτονόητη.

Στον Καμίνη θα πρέπει να πιστωθεί ακόμα ο θαρραλέος τρόπος που αντιμετώπισε την ακροδεξιά όταν επιχείρησε να γίνει κράτος εν κράτει στην Αθήνα όπως και μια σειρά κοινωνικών δράσεων για τους άστεγους και τους πρόσφυγες. Οι τελευταίες μπορεί να μην φαίνονται στον μέσο πολίτη, είναι ωστόσο εξαιρετικά σημαντικές για την διατήρηση του κοινωνικού ιστού της πόλης. Σημαντικές ήταν και οι προσπάθειες για την αναζωογόνηση εγκαταλελειμμένων περιοχών, η ανακαίνιση της αγοράς της Κυψέλης ήταν σίγουρα εμβληματική. Μένουν πολλά να γίνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι σίγουρα το κατεστραμμένο από τις φωτιές των αναρχικών «Αττικόν» που παραμένει μια πληγή στην καρδιά της πόλης.

Έργο εξαιρετικά δύσκολο που ενδεχομένως ξεπερνά τον Δήμο, θα περιμέναμε ωστόσο κάποια πρωτοβουλία, έστω και με την μορφή της άσκησης πίεσης. Ξεχωριστή αναφορά τέλος πρέπει να γίνει για το Γκάζι, το οποίο από χώρος εκτεταμένης διαφθοράς έγινε ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού.

Τι μένει; Ασφαλώς πολλά. Οι παιδικοί σταθμοί που λείπουν, για παράδειγμα, οι χώροι άθλησης, τα πάρκα, οι χρήσεις στην πόλη. Όμως εκεί που επικεντρώνεται η κριτική στον Καμίνη είναι τα σκουπίδια. Η γενική εκτίμηση είναι ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει πολύ. Ο Δήμαρχος διαμαρτύρεται για πόρους και αρμοδιότητες κι έχει δίκιο. Όμως είναι εξ ίσου αλήθεια ότι το θέμα δεν το άγγιξε. Όπως αναγνωρίζουν συνεργάτες του δεν έκανε καν τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των σχεδίων για την αποκομιδή των σκουπιδιών που είναι ο ίδιος εδώ και πάνω από δεκαετία. Κι αυτό ήταν νομίζω μια συνειδητή πολιτική απόφαση, να μην αγγίξει έναν τομέα που καίει. Όμως δεν είναι μόνο η αποκομιδή.

Η συνολική διαχείριση των σκουπιδιών είναι το κορυφαίο ίσως ζήτημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μητροπόλεις σε όλο τον κόσμο. Κορυφαίο από οικονομική αλλά και οικολογική άποψη. Κι είναι αλήθεια ότι κάτι τέτοιο ξεπερνά τις αρμοδιότητες του Δημάρχου, είναι όμως εξ ίσου αλήθεια ότι από τον Δήμαρχο δεν περιμένουμε απλώς αλλά απαιτούμε πρωτοβουλίες. Η πόλη οδηγείται ολοταχώς σε αδιέξοδο, κανείς δεν μπορεί να είναι αμέτοχος παρατηρητής. Ένα μέρος άλλωστε της λύσης, η μείωση του όγκου των σκουπιδιών που έχουν πετύχει πολλές πόλεις στο εξωτερικό, είναι υπόθεση κυρίως του Δήμου.

Αυτό ενδεχομένως είναι μια προειδοποίηση και για τους σημερινούς υποψήφιους. Η ατάκα θα είμαι παραδοσιακός Δήμαρχος και θα προσέχω την πόλη, μπορεί να πιάνει επικοινωνιακά. Όποιος πραγματικά θέλει να προσέχει την πόλη όμως πρέπει να γίνει επαναστάτης, να επιδιώξει ρηξικέλευθες λύσεις και να βγει από την πεπατημένη.
Πράσινη ανάπτυξη ή πράσινα άλογα;
Ας ασχοληθούν με τα πραγματικά σοβαρά αυτής της χώρας. Αυτά δηλαδή που θυμόμαστε μόνο μετά από μια τραγωδία...
18.07.2019, 11:29
Ο τρόμος της Μέρκελ και ο Πρόεδρος που αγνοείται....
Τα διαγνωστικά σενάρια περί αφυδάτωσης, μάλλον δεν στέκουν, ταιριάζοντας, μόνον μεταφορικά, με τη θεσμική...
17.07.2019, 11:36
Εθνική Προτεραιότητα η Επίλυση του Δημογραφικού Προβλήματος
Από το 2010 έως το 2017 μια πόλη στο μέγεθος της Λάρισας χάθηκε από την Ελλάδα, λόγω της ραγδαίας μείωσης...
11.07.2019, 16:00
Η στρατηγική ήττα του ΠΑΣΟΚ
Το βράδυ της Κυριακής, κορυφαίο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ έλεγε ότι ο πήχης για το κόμμα του ήταν το αποτέλεσμα των...
08.07.2019, 15:32
ΣΥΡΙΖΑ: Η πιο επικίνδυνη στιγμή για την ήττα έρχεται τη στιγμή της ήττας
Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει ήδη αντιληφθεί ότι δεν θα έχει καμία συνδρομή από την αξιωματική...
08.07.2019, 00:14
Η ευκαιρία μιας πραγματικά Ευρωπαϊκής Ελλάδας
Και βρισκόμαστε στο σήμερα, ένα κομβικό σημείο όπου χωρίς υπερβολές είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για μια...
05.07.2019, 16:27
Το Κίνημα Αλλαγής για το αύριο
Ένα από τα τεράστια προβλήματα είναι η αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων. Από το 2011 και μετά, για πρώτη...
03.07.2019, 18:14
Αναζητώντας την τιμή της Γκαϊνέ
Το καλό είναι ότι ένα μέσο ενημέρωσης μπορεί να υποστεί ανελέητη κριτική για ένα στραβοπάτημά του, σε βάθος...
03.07.2019, 13:34
Που θα κριθούν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου;
Τρία είναι τα ‘’κλειδιά’’ για την απόκτηση αυτοδυναμίας, όπως επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχικά, η...
02.07.2019, 11:38
Κοινωνική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ μόνο στις φυλακές
Πλέον καταργήθηκαν τα ισόβια ως μοναδική δυνατότητα επιβολής ποινής σε περιπτώσεις ακόμη και στην...
01.07.2019, 15:37

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.