ΑΠΟΨΕΙΣ


Είναι πετυχημένος Δήμαρχος ο Καμίνης;

Αυτό ενδεχομένως είναι μια προειδοποίηση και για τους σημερινούς υποψήφιους. Η ατάκα θα είμαι παραδοσιακός Δήμαρχος και θα προσέχω την πόλη, μπορεί να πιάνει επικοινωνιακά. Όποιος πραγματικά θέλει να προσέχει την πόλη όμως πρέπει να γίνει επαναστάτης, να επιδιώξει ρηξικέλευθες λύσεις και να βγει από την πεπατημένη.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Ήταν καλός Δήμαρχος ο Καμίνης; Η συζήτηση με φίλους μετά την βράβευση της Αθήνας για την καινοτομία αλλά και τις νέες υποψηφιότητες οι οποίες αν μη τι άλλο έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η πρώτη παρατήρηση ότι ο Καμίνης έφτιαξε τα οικονομικά του Δήμου προκαλεί και την πρώτη ένσταση.

«Τι να τα κάνω τα καλά οικονομικά, μου θυμίζουν τα πρωτογενή πλεονάσματα του Τσίπρα. Εγώ θέλω να βλέπω την πόλη μου καθαρή και δεν την βλέπω». Αλλά βέβαια δεν είναι έτσι. Καλά οικονομικά σημαίνει ότι ο Δήμος εξακολουθεί και εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του κάτι που δεν ήταν καθόλου δεδομένο καθώς είχε φτάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Να συνεχίσει δηλαδή να μαζεύει τα σκουπίδια, να λειτουργεί τους παιδικούς σταθμούς, να συντηρεί, όπως συντηρεί, την πόλη.

Η τακτική των προηγούμενων Δημάρχων ήταν πολύ απλή. Έπαιρναν ένα δάνειο δεκάδων εκατομμυρίων, το φόρτωναν στο χρέος και το έπαιζαν γαλαντόμοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο 984 που είχε προσλάβει εκατοντάδες εργαζόμενους για τις δημόσιες σχέσεις του Δημάρχου. Φυσικά το δάνειο θα έπρεπε να το ξεπληρώσει η επόμενη δημοτική αρχή. Ήταν μια πολιτική με ημερομηνία λήξης που ήρθε με την κρίση, όταν ο Δήμος ούτε δάνειο μπορούσε να πάρει και έπρεπε ταυτόχρονα να καλύπτει τεράστια ελλείμματα. Ο Καμίνης έφερε τα οικονομικά του Δήμου σε λογαριασμό αναλαμβάνοντας ανάμεσα σ άλλα και το πολιτικό κόστος να εξυγιάνει τον 984 κάνοντας απολύσεις. Ούτε μικρή υπόθεση ήταν, ούτε αυτονόητη.

Στον Καμίνη θα πρέπει να πιστωθεί ακόμα ο θαρραλέος τρόπος που αντιμετώπισε την ακροδεξιά όταν επιχείρησε να γίνει κράτος εν κράτει στην Αθήνα όπως και μια σειρά κοινωνικών δράσεων για τους άστεγους και τους πρόσφυγες. Οι τελευταίες μπορεί να μην φαίνονται στον μέσο πολίτη, είναι ωστόσο εξαιρετικά σημαντικές για την διατήρηση του κοινωνικού ιστού της πόλης. Σημαντικές ήταν και οι προσπάθειες για την αναζωογόνηση εγκαταλελειμμένων περιοχών, η ανακαίνιση της αγοράς της Κυψέλης ήταν σίγουρα εμβληματική. Μένουν πολλά να γίνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι σίγουρα το κατεστραμμένο από τις φωτιές των αναρχικών «Αττικόν» που παραμένει μια πληγή στην καρδιά της πόλης.

Έργο εξαιρετικά δύσκολο που ενδεχομένως ξεπερνά τον Δήμο, θα περιμέναμε ωστόσο κάποια πρωτοβουλία, έστω και με την μορφή της άσκησης πίεσης. Ξεχωριστή αναφορά τέλος πρέπει να γίνει για το Γκάζι, το οποίο από χώρος εκτεταμένης διαφθοράς έγινε ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού.

Τι μένει; Ασφαλώς πολλά. Οι παιδικοί σταθμοί που λείπουν, για παράδειγμα, οι χώροι άθλησης, τα πάρκα, οι χρήσεις στην πόλη. Όμως εκεί που επικεντρώνεται η κριτική στον Καμίνη είναι τα σκουπίδια. Η γενική εκτίμηση είναι ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει πολύ. Ο Δήμαρχος διαμαρτύρεται για πόρους και αρμοδιότητες κι έχει δίκιο. Όμως είναι εξ ίσου αλήθεια ότι το θέμα δεν το άγγιξε. Όπως αναγνωρίζουν συνεργάτες του δεν έκανε καν τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των σχεδίων για την αποκομιδή των σκουπιδιών που είναι ο ίδιος εδώ και πάνω από δεκαετία. Κι αυτό ήταν νομίζω μια συνειδητή πολιτική απόφαση, να μην αγγίξει έναν τομέα που καίει. Όμως δεν είναι μόνο η αποκομιδή.

Η συνολική διαχείριση των σκουπιδιών είναι το κορυφαίο ίσως ζήτημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μητροπόλεις σε όλο τον κόσμο. Κορυφαίο από οικονομική αλλά και οικολογική άποψη. Κι είναι αλήθεια ότι κάτι τέτοιο ξεπερνά τις αρμοδιότητες του Δημάρχου, είναι όμως εξ ίσου αλήθεια ότι από τον Δήμαρχο δεν περιμένουμε απλώς αλλά απαιτούμε πρωτοβουλίες. Η πόλη οδηγείται ολοταχώς σε αδιέξοδο, κανείς δεν μπορεί να είναι αμέτοχος παρατηρητής. Ένα μέρος άλλωστε της λύσης, η μείωση του όγκου των σκουπιδιών που έχουν πετύχει πολλές πόλεις στο εξωτερικό, είναι υπόθεση κυρίως του Δήμου.

Αυτό ενδεχομένως είναι μια προειδοποίηση και για τους σημερινούς υποψήφιους. Η ατάκα θα είμαι παραδοσιακός Δήμαρχος και θα προσέχω την πόλη, μπορεί να πιάνει επικοινωνιακά. Όποιος πραγματικά θέλει να προσέχει την πόλη όμως πρέπει να γίνει επαναστάτης, να επιδιώξει ρηξικέλευθες λύσεις και να βγει από την πεπατημένη.
Turcofago χωρίς φερετζέ
Ο Μπρέντον Τάραντ, ο Αυστραλός τρομοκράτης, είναι ένας ναζί. Ιδεολόγος ναζί, ο οποίος έχει αφομοιώσει και...
21.03.2019, 09:55
Ο ρόλος της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ
Aκούγεται συχνά στις συζητήσεις ότι το ΝΑΤΟ πάντοτε παίρνει το μέρος της Τουρκίας παραβλέποντας τα δίκαια...
18.03.2019, 11:00
Αυστηρές εκθέσεις με μια δόση τακτ
Αναρωτιέται κανείς γιατί ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι διαθέτει «ατού» στην οικονομία. Είναι προφανές ότι στην...
14.03.2019, 11:37
Παπαγαλάκια και γυρολόγοι
Είμαστε χωρισμένοι σε φυλές κι αυτό γίνεται χωρίς να το καταλαβαίνουμε με έναν τρόπο σχεδόν φυσικό. Στο...
13.03.2019, 11:42
Κακώς ήρθε το δολάριο
Οι Έλληνες διαθέτουν ένα τρισχιλιετές know how στο να σκοτώνονται μεταξύ τους, ενώ από επεισόδια, συμπλοκές...
13.03.2019, 10:12
Παρακολουθούνται πολίτες;Η διάλυση της ΕΛ.ΑΣ και οι ευθύνες Γεροβασίλη
Ειδικά στον τομέα της ασφάλειας οι κυβερνητικές επιδόσεις είναι απογοητευτικές, κάτι που μαρτυρούν όλα τα...
11.03.2019, 10:50
Η ανικανότητα και το θράσος των ανεύθυνων
Δεν χρειαζόταν το πόρισμα των Εισαγγελέων για να έχει κάποιος υπεύθυνος την ευθιξία της παραίτησης, αρκούσε...
08.03.2019, 17:03
Γυναίκες, νέοι και κλιματική αλλαγή
Προκύπτει συγκεκριμένα ότι η Νότια και Κεντρική Ευρώπη θα είναι αντιμέτωπη όλο και συχνότερα με κύματα...
07.03.2019, 13:04
Και ο Αλιβιζάτος Γέφυρα;
Συριζαίος λοιπόν ο Αλιβιζάτος; Μόνο κάποιος τυφλωμένος από το πάθος του θα μπορούσε να το ισχυριστεί
05.03.2019, 18:31
Οι Συνθήκες που καθόρισαν την πορεία του νεοελληνικού κράτους
Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, αλλά και ο αποχωρήσας υπουργός εξωτερικών κ. Κοτζιάς, προσπαθούν να πείσουν τον...
05.03.2019, 11:35

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.