ΑΠΟΨΕΙΣ


Ένα αποτυχημένο παράδειγμα αναστροφής του brain drain

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το 2008 έως το 2016 υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 450.000 Έλληνες αναζήτησαν εργασία στο εξωτερικό

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Στην Ελλάδα των μνημονίων το brain drain δηλαδή η φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, για να μπορέσουν να βρουν επαγγελματική διέξοδο και αποκατάσταση ήταν ένας από τους χειρότερους εφιάλτες που στοίχειωσε πολλές οικογένειες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το 2008 έως το 2016 υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 450.000 Έλληνες αναζήτησαν εργασία στο εξωτερικό, ενώ με την τελευταία έρευνα της ICAP People Solutions (2018) στην οποία σκιαγραφείται το προφίλ αυτών των ανθρώπων, ξεχωρίζει το υψηλό μορφωτικό τους επίπεδο (53% κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου, 20% πτυχιούχοι, 8% διδάκτορες), αλλά και η σχετικά μικρή τους ηλικία (οι μισοί είναι κάτω από 35 ετών).

Το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο καθώς αυτή η επιστημονική και οικονομική ελίτ, που θα μπορούσε με τις υψηλές επαγγελματικές της δεξιότητες  να συμβάλλει σημαντικά στις όποιες  πιθανότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Το πιο απαισιόδοξο μάλιστα είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, καθώς εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα να βρουν στην Ελλάδα το επαγγελματικό περιβάλλον και τις μισθολογικές αμοιβές που έχουν εξασφαλίσει στο εξωτερικό. Και σίγουρα δεν θα επιστρέψουν ποτέ στην Ελλάδα, αν μιλήσουν με συναδέλφους τους που είχαν την εμπειρία να προσληφθούν από τα ελληνικά πανεπιστήμια μέσω του προγράμματος του ακαδημαϊκού υποτρόφου.

Πρόκειται για πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και αφορά την πρόσληψη νέων επιστημόνων κατόχων διδακτορικού με σύμβαση εργασίας για την παροχή διδακτικών ωρών σε αντίστοιχα τμήματα. Όμως μας είπαν κάποιοι από αυτούς αν και βρίσκονται ήδη στην 6η εβδομάδα διδασκαλίας, όπου παρίστανται κανονικά μέχρι χθες δεν είχε υπογραφεί η σχετική σύμβαση εργασίας και προφανώς παραμένουν ανασφάλιστοι αλλά και απλήρωτοι.

Στις ερωτήσεις τους για το πότε θα προχωρήσουν οι διαδικασίες του παραπέμπουν στις υπηρεσίες του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) που είναι υπεύθυνο για την διάθεση και διαχείριση κονδυλίων και οι υπεύθυνοι τους διαβεβαιώνουν ότι οι όποιες εκκρεμότητες θα ρυθμιστούν στο μέλλον... Δηλαδή, τους διαβεβαιώνουν πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό.
Πολλοί επιστήμονες, λοιπόν, χάνουν το κίνητρο να παραμείνουν στην Ελλάδα και να εργαστούν στα ελληνικά πανεπιστήμια. Η πάγια πρακτική που υπάρχει στο ελληνικό πανεπιστήμιο είναι οι όποιες αμοιβές των "συμβασιούχων" πανεπιστημιακών να είναι ετεροχρονισμένες. Βεβαίως, αυτοί ονομάζονται αυτή τη στιγμή συμβατικά συμβασιούχοι αφού εργάζονται χωρίς την υπογραφή σύμβασης…

Πολλές φορές οι επιστήμονες αυτοί προσφέρουν έργο, είτε διδακτικό είτε ερευνητικό, χωρίς να έχουν υπογράψει σύμβαση και αμείβονται ακόμη και μετά από την λήξη του ακαδημαϊκού εξαμήνου.

Παρόμοια πρακτική έχει αναφερθεί να ακολουθείται και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για το Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι μια "στρατιά" συμβασιούχων πανεπιστημιακών που αναγκάζεται να κάνει τρεις και τέσσερις διαφορετικές δουλειές για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις καθημερινές υποχρεώσεις.

Δεν θα χαθούν τα χρήματα άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που νέοι επιστήμονες του προγράμματος θα πληρωθούν ετεροχρονισμένα. Έχει συμβεί και στο παρελθόν.
Το σίγουρο όμως είναι ότι τέτοιες πρακτικές από την πολιτεία, όχι μόνο δεν μπορούν να κρατήσουν τους νέους επιστήμονες, αλλά μάλλον τους ωθούν στην αναζήτηση να βρουν επαγγελματική διέξοδο στο εξωτερικό.
Πράσινη ανάπτυξη ή πράσινα άλογα;
Ας ασχοληθούν με τα πραγματικά σοβαρά αυτής της χώρας. Αυτά δηλαδή που θυμόμαστε μόνο μετά από μια τραγωδία...
18.07.2019, 11:29
Ο τρόμος της Μέρκελ και ο Πρόεδρος που αγνοείται....
Τα διαγνωστικά σενάρια περί αφυδάτωσης, μάλλον δεν στέκουν, ταιριάζοντας, μόνον μεταφορικά, με τη θεσμική...
17.07.2019, 11:36
Εθνική Προτεραιότητα η Επίλυση του Δημογραφικού Προβλήματος
Από το 2010 έως το 2017 μια πόλη στο μέγεθος της Λάρισας χάθηκε από την Ελλάδα, λόγω της ραγδαίας μείωσης...
11.07.2019, 16:00
Η στρατηγική ήττα του ΠΑΣΟΚ
Το βράδυ της Κυριακής, κορυφαίο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ έλεγε ότι ο πήχης για το κόμμα του ήταν το αποτέλεσμα των...
08.07.2019, 15:32
ΣΥΡΙΖΑ: Η πιο επικίνδυνη στιγμή για την ήττα έρχεται τη στιγμή της ήττας
Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει ήδη αντιληφθεί ότι δεν θα έχει καμία συνδρομή από την αξιωματική...
08.07.2019, 00:14
Η ευκαιρία μιας πραγματικά Ευρωπαϊκής Ελλάδας
Και βρισκόμαστε στο σήμερα, ένα κομβικό σημείο όπου χωρίς υπερβολές είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για μια...
05.07.2019, 16:27
Το Κίνημα Αλλαγής για το αύριο
Ένα από τα τεράστια προβλήματα είναι η αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων. Από το 2011 και μετά, για πρώτη...
03.07.2019, 18:14
Αναζητώντας την τιμή της Γκαϊνέ
Το καλό είναι ότι ένα μέσο ενημέρωσης μπορεί να υποστεί ανελέητη κριτική για ένα στραβοπάτημά του, σε βάθος...
03.07.2019, 13:34
Που θα κριθούν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου;
Τρία είναι τα ‘’κλειδιά’’ για την απόκτηση αυτοδυναμίας, όπως επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχικά, η...
02.07.2019, 11:38
Κοινωνική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ μόνο στις φυλακές
Πλέον καταργήθηκαν τα ισόβια ως μοναδική δυνατότητα επιβολής ποινής σε περιπτώσεις ακόμη και στην...
01.07.2019, 15:37

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.