ΑΠΟΨΕΙΣ


Φονική μοναξιά...

Μετά την κρίση στην Γάζα, για την Ελλάδα το νέο περιβάλλον δημιουργεί εν δυνάμει εξαιρετικά δύσκολα διλήμματα.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Διεθνής κατακραυγή; Αλήθεια; Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Για πρώτη ίσως φορά σε τέτοιο βαθμό οι Παλαιστίνιοι βρέθηκαν τόσο μόνοι.

Σίγουρα έχουν κάνει και οι ίδιοι βαρύτατα λάθη. Εκπροσωπούνται από μια ηγεσία διχασμένη στην οποία κυριαρχεί ο φανατισμός και η οποία έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να δουλέψει για την ειρήνη. Αυτό όμως σε τίποτα δεν δικαιολογεί την χρήση πραγματικών πυρών εναντίον αμάχων.

Η τελευταία κρίση πυροδοτήθηκε από την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ. Οι συσχετισμοί ωστόσο στην περιοχή έχουν γίνει αρνητικοί για τους Παλαιστίνιους εδώ και καιρό. Και οι προοπτικές της ειρήνης μοιάζουν πιο μακρινές από ποτέ.

Οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ δεν άφησαν την παραμικρή αμφιβολία. Το Ισραήλ, δήλωσαν σε κάθε ευκαιρία, έχει δικαίωμα σε νόμιμη άμυνα. Παράλληλα μπλόκαραν στο Συμβούλιο Ασφαλείας την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τα γεγονότα.

Η Ρωσία καταδίκασε την χωρίς διακρίσεις χρήση βίας. Δεν διέφυγε κανενός το γεγονός ωστόσο ότι πριν από λίγες ημέρες δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει την επίθεση του Ισραήλ σε Ιρανικές θέσεις μέσα στη Συρία.

Τα Αραβικά κράτη πάλι, καταδίκασαν την βία, είναι φανερό ωστόσο ότι πέρα από αυτό δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα. Άλλωστε τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα περισσότερα κράτη του κόλπου συμπλέουν με το Ισραήλ στην σύγκρουσή τους με το Ιράν. Μια σύγκρουση που την θεωρούν ζήτημα ζωής ή θανάτου και έχει οδηγήσει σε σύγκλιση με τον πάλαι ποτέ εχθρό.

Όσο για το Ιράν, μετά τα πλήγματα στις θέσεις του στη Συρία ήρθε η ήττα των φιλοϊρανικών δυνάμεων στις εκλογές του Ιράκ. Η εκπροσώπηση των Σιιτών από τους Αγιατολάδες της Τεχεράνης πλέον αμφισβητείται. Και βέβαια η προοπτική κυρώσεων από τις ΗΠΑ το έχουν μάλλον βάλει σε θέση άμυνας.

Η μοναδική χώρα από τον μουσουλμανικό κόσμο που αντέδρασε έντονα ήταν η Τουρκία του Ερντογάν. Πρόκειται μάλλον για κίνηση εντυπώσεων, έτσι κι αλλιώς χωρίς πρακτικό αντίκρισμα.

Μένει φυσικά η Ευρώπη, τα περισσότερα κράτη, σε διαφορετικούς τόνους, καταδίκασαν την συμπεριφορά του Ισραήλ. Η επιρροή που μπορούν να ασκήσουν είναι όμως μικρή.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις έχει παίξει βέβαια ο πόλεμος στη Συρία στον οποίο έχει εμπλακεί άμεσα και η Τουρκία, ερχόμενη μάλιστα σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ. Είναι το τελευταίο λιθαράκι σε ένα πολύπλοκο πάζλ όπου όπως τουλάχιστον εμφανίζονται τα πράγματα, όλοι συνεργάζονται με όλους εναντίον όλων.

Η Τουρκία συνεργάζεται με την Ρωσία η οποία στηρίζει τον Άσαντ με τον οποίο όμως η Τουρκία είναι σε θανάσιμη αντιπαλότητα. Η Ρωσία συνεργάζεται με το Ιράν και την ίδια στιγμή κλείνει τα μάτια στην επίθεση του Ισραήλ. Και οι ΗΠΑ δίνουν όπλα στην Τουρκία με την οποία παρά λίγο να συγκρουστούν στο Αφρίν. Για όσους θυμούνται τον διπολισμό ΗΠΑ - ΕΣΣΔ, η σημερινή κατάσταση προκαλεί την απόλυτη σύγχυση.

Για την Ελλάδα το νέο αυτό περιβάλλον δημιουργεί εν δυνάμει εξαιρετικά δύσκολα διλήμματα. Στο ζήτημα του Ιράν για παράδειγμα, η χώρα μας συντάσσεται φυσικά με την Ευρώπη.

Δεν ξεχνά ταυτόχρονα ότι για μια περίοδο το Ιράν ήταν ο μοναδικός προμηθευτής πετρελαίου(με πίστωση) για την Ελλάδα. Τι στάση όμως θα κρατήσει αν υπάρξει ανοιχτή ρήξη της Ευρώπης με τις ΗΠΑ; Αντέχει η χώρα κάτι τέτοιο χωρίς επικίνδυνες επιπτώσεις στην άμυνα; Πόσο μάλλον αν προχωρήσει το ακραίο για την ώρα σενάριο των πολεμικών επιχειρήσεων και μπει θέμα Σούδας;

Και τι θα γίνει τότε με το Ισραήλ που αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο στο Κυπριακό και στα ζητήματα ενέργειας; Για να μην μιλήσουμε για την Ρωσία, εδώ ευτυχώς τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει αρκετά και οι ιδεοληψίες του παρελθόντος έχουν υποχωρήσει. Όσο για την Τουρκία έχουμε καταλάβει ότι παρά τα ανοιχτά μέτωπα, η συνεργασία για το προσφυγικό παραμένει απόλυτα αναγκαία.

Για την ώρα έχουμε αποφύγει τα χειρότερα, είναι φανερό ωστόσο ότι ο δρόμος μπροστά μας μπορεί να κρύβει πολλές εκπλήξεις. Είναι κι αυτός ένας λόγος να σταματήσουμε να σπαταλούμε πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο στα λιγότερο σημαντικά. Κυρίως όμως να καταλάβουμε ότι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα δεν μπορεί να μπει ξανά υπό αμφισβήτηση.
Kάντο όπως το Μεντεγίν
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας έχει αφήσει πίσω της τα ναρκωτικά κι έχει αγκαλιάσει την τεχνολογία...
24.05.2018, 09:06
Κύριε Πρωθυπουργέ τα φαινόμενα βίας και επιθέσεων είναι καθημερινά
Ζούμε σε ένα καθεστώς γενικευμένης ανομίας
22.05.2018, 09:23
Θα ψηφίσει για δεύτερη φορά την μείωση των συντάξεων
Χωρίς την επενδυτική βαθμίδα των οίκων και χωρίς την βεβαιότητα του ΔΝΤ, το μέλλον της Ελλάδας στις αγορές...
21.05.2018, 08:07
Δυστυχώς, είναι πολλοί και κρύβονται ανάμεσα μας
Το απαράδεκτο όμως είναι ότι αυτή η λογική του τσαμπουκά και της διαίρεσης βρήκε εκφραστές και στην πολιτική...
20.05.2018, 12:10
Στην παγίδα της καθαρής εξόδου
Φοβάμαι ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε έναν άλλο δρόμο, δικής του εμπνεύσεως που εξυπηρετεί το κομματικό αφήγημα...
17.05.2018, 15:41
Φονική μοναξιά...
Μετά την κρίση στην Γάζα, για την Ελλάδα το νέο περιβάλλον δημιουργεί εν δυνάμει εξαιρετικά δύσκολα διλήμματα.
16.05.2018, 19:00
Η κυβέρνηση αιτήθηκε παράταση της δανειακής(;)
Τον ελληνικό εκνευρισμό, που εξελίχτηκε σε άρνηση υλοποίησης συμφωνηθέντων, προκάλεσε σύμφωνα με όλες τις...
14.05.2018, 07:18
Ο Κάρολος και η αναδοχή δεν κρύβουν τις συντάξεις
Ενδεχομένως με αυτό το επιχείρημα ότι θα αθετήσουμε όσα ψηφίσαμε και θα ξαναψηφίσουμε, να πάμε σε πρόωρες...
11.05.2018, 09:27
Αριστερές στρουθοκάμηλοι
Οι «αμαρτίες» που καταλογίζει κάποιες φορές η αριστερά δεν είναι πάντα πραγματικές...
10.05.2018, 09:55
Βουλευτές προς αναδοχή
Τα παραδείγματα είναι πολλά και μέρα με τη μέρα απαξιώνουν το κοινοβούλιο.Δεν χρειάζεται να συμφωνούν όλοι...
09.05.2018, 20:11

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.