ΑΠΟΨΕΙΣ


Φονική μοναξιά...

Μετά την κρίση στην Γάζα, για την Ελλάδα το νέο περιβάλλον δημιουργεί εν δυνάμει εξαιρετικά δύσκολα διλήμματα.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Διεθνής κατακραυγή; Αλήθεια; Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Για πρώτη ίσως φορά σε τέτοιο βαθμό οι Παλαιστίνιοι βρέθηκαν τόσο μόνοι.

Σίγουρα έχουν κάνει και οι ίδιοι βαρύτατα λάθη. Εκπροσωπούνται από μια ηγεσία διχασμένη στην οποία κυριαρχεί ο φανατισμός και η οποία έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να δουλέψει για την ειρήνη. Αυτό όμως σε τίποτα δεν δικαιολογεί την χρήση πραγματικών πυρών εναντίον αμάχων.

Η τελευταία κρίση πυροδοτήθηκε από την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ. Οι συσχετισμοί ωστόσο στην περιοχή έχουν γίνει αρνητικοί για τους Παλαιστίνιους εδώ και καιρό. Και οι προοπτικές της ειρήνης μοιάζουν πιο μακρινές από ποτέ.

Οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ δεν άφησαν την παραμικρή αμφιβολία. Το Ισραήλ, δήλωσαν σε κάθε ευκαιρία, έχει δικαίωμα σε νόμιμη άμυνα. Παράλληλα μπλόκαραν στο Συμβούλιο Ασφαλείας την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τα γεγονότα.

Η Ρωσία καταδίκασε την χωρίς διακρίσεις χρήση βίας. Δεν διέφυγε κανενός το γεγονός ωστόσο ότι πριν από λίγες ημέρες δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει την επίθεση του Ισραήλ σε Ιρανικές θέσεις μέσα στη Συρία.

Τα Αραβικά κράτη πάλι, καταδίκασαν την βία, είναι φανερό ωστόσο ότι πέρα από αυτό δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα. Άλλωστε τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα περισσότερα κράτη του κόλπου συμπλέουν με το Ισραήλ στην σύγκρουσή τους με το Ιράν. Μια σύγκρουση που την θεωρούν ζήτημα ζωής ή θανάτου και έχει οδηγήσει σε σύγκλιση με τον πάλαι ποτέ εχθρό.

Όσο για το Ιράν, μετά τα πλήγματα στις θέσεις του στη Συρία ήρθε η ήττα των φιλοϊρανικών δυνάμεων στις εκλογές του Ιράκ. Η εκπροσώπηση των Σιιτών από τους Αγιατολάδες της Τεχεράνης πλέον αμφισβητείται. Και βέβαια η προοπτική κυρώσεων από τις ΗΠΑ το έχουν μάλλον βάλει σε θέση άμυνας.

Η μοναδική χώρα από τον μουσουλμανικό κόσμο που αντέδρασε έντονα ήταν η Τουρκία του Ερντογάν. Πρόκειται μάλλον για κίνηση εντυπώσεων, έτσι κι αλλιώς χωρίς πρακτικό αντίκρισμα.

Μένει φυσικά η Ευρώπη, τα περισσότερα κράτη, σε διαφορετικούς τόνους, καταδίκασαν την συμπεριφορά του Ισραήλ. Η επιρροή που μπορούν να ασκήσουν είναι όμως μικρή.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις έχει παίξει βέβαια ο πόλεμος στη Συρία στον οποίο έχει εμπλακεί άμεσα και η Τουρκία, ερχόμενη μάλιστα σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ. Είναι το τελευταίο λιθαράκι σε ένα πολύπλοκο πάζλ όπου όπως τουλάχιστον εμφανίζονται τα πράγματα, όλοι συνεργάζονται με όλους εναντίον όλων.

Η Τουρκία συνεργάζεται με την Ρωσία η οποία στηρίζει τον Άσαντ με τον οποίο όμως η Τουρκία είναι σε θανάσιμη αντιπαλότητα. Η Ρωσία συνεργάζεται με το Ιράν και την ίδια στιγμή κλείνει τα μάτια στην επίθεση του Ισραήλ. Και οι ΗΠΑ δίνουν όπλα στην Τουρκία με την οποία παρά λίγο να συγκρουστούν στο Αφρίν. Για όσους θυμούνται τον διπολισμό ΗΠΑ - ΕΣΣΔ, η σημερινή κατάσταση προκαλεί την απόλυτη σύγχυση.

Για την Ελλάδα το νέο αυτό περιβάλλον δημιουργεί εν δυνάμει εξαιρετικά δύσκολα διλήμματα. Στο ζήτημα του Ιράν για παράδειγμα, η χώρα μας συντάσσεται φυσικά με την Ευρώπη.

Δεν ξεχνά ταυτόχρονα ότι για μια περίοδο το Ιράν ήταν ο μοναδικός προμηθευτής πετρελαίου(με πίστωση) για την Ελλάδα. Τι στάση όμως θα κρατήσει αν υπάρξει ανοιχτή ρήξη της Ευρώπης με τις ΗΠΑ; Αντέχει η χώρα κάτι τέτοιο χωρίς επικίνδυνες επιπτώσεις στην άμυνα; Πόσο μάλλον αν προχωρήσει το ακραίο για την ώρα σενάριο των πολεμικών επιχειρήσεων και μπει θέμα Σούδας;

Και τι θα γίνει τότε με το Ισραήλ που αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο στο Κυπριακό και στα ζητήματα ενέργειας; Για να μην μιλήσουμε για την Ρωσία, εδώ ευτυχώς τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει αρκετά και οι ιδεοληψίες του παρελθόντος έχουν υποχωρήσει. Όσο για την Τουρκία έχουμε καταλάβει ότι παρά τα ανοιχτά μέτωπα, η συνεργασία για το προσφυγικό παραμένει απόλυτα αναγκαία.

Για την ώρα έχουμε αποφύγει τα χειρότερα, είναι φανερό ωστόσο ότι ο δρόμος μπροστά μας μπορεί να κρύβει πολλές εκπλήξεις. Είναι κι αυτός ένας λόγος να σταματήσουμε να σπαταλούμε πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο στα λιγότερο σημαντικά. Κυρίως όμως να καταλάβουμε ότι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα δεν μπορεί να μπει ξανά υπό αμφισβήτηση.
Ο Τσίπρας όμηρος του Πάνου Καμμένου και των μπαχαλάκηδων
Ο πρωθυπουργός προτίμησε να θυσιάσει το Νίκο Κοτζιά, τον αρχιτέκτονα της τραγικής συμφωνίας με τα Σκόπια...
20.10.2018, 12:24
Το αποκλειστικό προνόμιο του Οικουμενικού Θρόνου για τις επίδικες διαφορές
Το αποκλειστικό προνόμιο του Οικουμενικού Θρόνου να κρίνει επίδικες διαφορές εκτός των ορίων της...
19.10.2018, 09:00
Η ψηφιακή οικονομία αναζητά γυναίκες…
Οι σύγχρονες, μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες και ο ρόλος των νέων τεχνολογιών πρωταγωνιστούν στη...
18.10.2018, 11:39
Μια «παραίτηση-απάντηση» στο δίλλημα συμφωνία Πρεσπών ή καρέκλα
Ο Νίκος Κοτζιάς και το ΠΡΑΤΤΩ (Νίκος Τόσκας και Γεωργία Γενιά) θα την υπερψηφίσουν, ενώ ο Πάνος Καμμένος και...
17.10.2018, 20:14
Το πουλόβερ ξηλώνεται…
Πρώτος το έκανε ο κ. Κοτζιάς ή ίσως δεύτερος. Προηγήθηκε εξ ίσου ηχηρά ο κ. Φίλης. Το βέβαιο είναι ότι θα...
17.10.2018, 17:49
Αθήνα, Ανοχύρωτη Πόλη και πως θα γίνει Ασφαλής
Η ΝΔ ως κυβέρνηση δε πρόκειται να επιτρέψει να κινδυνέψουν και άλλες ζωές, να καταστρέφονται δημόσιες και...
17.10.2018, 11:15
Αντέχει ο ΣΥΡΙΖΑ τη δημόσια τάξη;
Δεν συζητούμε πια για το αγαθό της ασφάλειας που είναι προϋπόθεση της δημοκρατίας, γιατί βασικά πράγματα στη...
16.10.2018, 20:41
Όταν η Μόσχα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα… εις βάρος της
Δεκαετίες τώρα η Μόσχα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα αλλά το μόνο που κατορθώνει είναι να δείχνει...
14.10.2018, 18:16
Και όμως η κυβέρνηση έχει πέσει!
Αν δεν απομακρύνει άμεσα ο Αλέξης Τσίπρας τον υπουργό Άμυνας, τότε αναδεικνύεται δημόσια, κατάσταση εθνικά...
11.10.2018, 14:43
Ζούμε κατά τύχη;
Οι θλιβερές μειοψηφίες έρχονται στιγμές που γίνονται πλειοψηφίες.
11.10.2018, 07:22

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.