Ο Ερντογάν προσπαθεί να «ακυρώσει» τον αγωγό EastMed- «Δεν είναι δουλειά που μπορεί να γίνει»

Σε αγώνα δυσφημήσει όσο περισσότερο μπορεί τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed αποδύεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ώστε να γίνει οπωσδήποτε o αγωγός Τουρκίας – Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε ο Μανώλης Κωστίδης, ο πρόεδρος της Τουρκίας προανήγγειλε επαφές με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. 

Ενδεικτικό είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο της Hurriyet.  «Γέφυρα φυσικού αερίου με το Ισραήλ αναγράφει», όταν το Ισραήλ παλιά χαρακτηριζόταν ως «αιματοβαμμένο κράτος» και «κράτος τρομοκράτης». 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, «ο τρόπος που εξετάζει το Ισραήλ για τις εξαγωγές ενέργειας δεν είναι ορθός από άποψη κόστους. Να τοποθετηθούν δηλαδή οι αγωγοί κάτω από τη θάλασσα από το Ισραήλ προς την Ελλάδα, να πάνε από εδώ μέχρι εκεί, κι από εκεί στην Ευρώπη. Αυτή δεν είναι δουλειά που μπορεί να γίνει… Ως αποτέλεσμα των υπολογισμών κόστους, φαίνεται ότι είναι η καταλληλότερη πορεία γι’ αυτή τη δουλειά είναι να οδηγηθεί το φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας. Εάν συζητήσουμε αυτό το θέμα με τον ([σ.σ ισραηλινό πρωθυπουργό] Μπένετ μετά το Ραμαζάνι, και λάβουμε αμέσως αποφάσεις, η συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας θα επιταχύνει τη διαδικασία που σχετίζεται με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. Είμαι πολύ αισιόδοξος για αυτό».

Πάντως, αναβλήθηκε για το Μάιο η πολυδιαφημισμένη επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ισραήλ. 

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα τα δούμε όλα με φρέσκια ματιά», υπενθυμίζεται ότι δήλωσε ο βοηθός γραμματέας για διεθνείς υποθέσεις του αμερικανικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δρ. Andrew Light, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την στάση των ΗΠΑ αναφορικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Eastmed.

Πηγή: skai.gr