Ο Ερντογάν θέλει να φιλοξενήσει στην Τουρκία συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι

Σε ρόλο διαμεσολαβήτριας χώρας για εύρεση λύσης στο ουκρανικό θέλει να αναδείξει την Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χθες ότι σχεδιάζει να συνομιλήσει με τον Βλάντιμιρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι με στόχο να προγραμματιστούν απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο ηγετών.

«Σε αυτές τις συναντήσεις, θα εκφράσουμε τις ευχαριστίες μου και στους δύο εκ μέρους μου και του έθνους μου και θα πούμε, ''Στόχος μας είναι να σας φέρουμε κοντά το συντομότερο δυνατό'', είπε ο Ερντογάν, μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν επανέλαβε μάλιστα ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει η ίδια την συνάντηση των δύο ηγετών.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα έχει φιλοξενήσει δύο γύρους ρωσο-ουκρανικών ειρηνευτικών συνομιλιών, συμπεριλαμβανομένης μιας συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη μεταξύ αξιωματούχων και των δύο χωρών, στην οποία η αντιπροσωπεία της Ουκρανίας κατέθεσε μια πρόταση για  να αποδεχθεί την ουδετερότητα σε αντάλλαγμα για εγγυήσεις ασφαλείας από τις δυτικές δυνάμεις.

Ουκρανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι περιέγραψαν τις συνομιλίες αυτή την εβδομάδα ως εποικοδομητικές, αλλά δυτικοί αξιωματούχοι διστάζουν να υποστηρίξουν την πρόταση της Ουκρανίας να εγγυάται την ασφάλειά της από εξωτερικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Τουρκίας, της Γερμανίας, του Καναδά, της Πολωνίας και του Ισραήλ.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πρόκειται να συνεχιστούν μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Πηγή: skai.gr