Αμπντουλχαμίντ Χαν: Γιατί ο Ερντογάν αποφάσισε έρευνες κοντά στις τουρκικές ακτές – Η αντίδραση της Αθήνας

Το Αμπντουλχαμίντ Χαν θα διεξάγει τουλάχιστον επτά γεωτρήσεις σε επτά διαφορετικά σημεία. Στην Αττάλεια θα παραμείνει έως τις 7 Οκτωβρίου,

Εκτός της κυπριακής ΑΟΖ και στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, 55 χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές στην Αττάλεια, κινείται το πλωτό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν. Oι έρευνες κοντά στις τουρκικές ακτές αποτελεί κίνηση, ήπια, πολύ ηπιότερη από αυτή που αναμενόταν το προηγούμενο διάστημα. 

Πάντως, το Αμπντουλχαμίτ Χαν θα διεξάγει τουλάχιστον επτά γεωτρήσεις σε επτά διαφορετικά σημεία. Στην Αττάλεια θα παραμείνει έως τις 7 Οκτωβρίου, δεν αποκλείεται ωστόσο σε άλλη φάση, ο Ερντογάν να κλιμακώσει την ένταση ενόψει και των τουρκικών εκλογών, ακόμα και στην περιοχή του τουρκολυβικού μνημονίου, με την Ελλάδα να παρακολουθεί τις κινήσεις του σκάφους και να είναι έτοιμη να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις. 

NAVTEX


Δυτικές διπλωματικές πιέσεις 

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, η Τουρκία τηρεί χαμηλούς τόνους, καθώς είχαν σταλεί πολλά μηνύματα από το Βερολίνο, στο πρόσφατο ταξίδι της Γερμανίδας ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ στην Άγκυρα, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τον Ερντογάν να υπάρχει σταθερότητα στο Αιγαίο. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Τουρκίας προτίμησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο. Μάλιστα, στη γείτονα η στάση του Ερντογάν θεωρήθηκε ότι εγκλωβίζει τη χώρα στο «Χάρτη της Σεβίλλης».

Οικόπεδο


«Θετική εξέλιξη»

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει η Αθήνα τη στάση της Άγκυρας, καθώς παρά τις σκληρές δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων βάσει της υφιστάμενης Navtex που εξέδωσε για το γεωτρύπανο κινείται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και εκτός της κυπριακής. «Είναι αποτέλεσμα και των διπλωματικών πιέσεων και της διεθνοποίησης του θέματος που άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα κυβερνητικά στελέχη παραθέτοντας στοιχεία και εκθέτοντας το εύρος του τουρκικού αναθεωρητισμού σε όλα τα διεθνή fora, σε εταίρους και σύμμαχους» σχολίαζαν κυβερνητικοί κύκλοι. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση να μην εφησυχάζει. 

«Εκτιμώ ότι ο Ερντογάν θα αυξάνει την ένταση αναλόγως των δεδομένων. Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι σημαντικά για τον Ερντογάν, χθες αναφέρθηκε και για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο διεθνολόγος και υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.

Πηγή: skai.gr