Συρίγος στον ΣΚΑΪ: Γιατί το Αμπντουλχαμίντ Χαν δεν είναι Ορούτς Ρέις και το «καλοκαίρι θα είναι ήρεμο»

Για «φραστικούς λεονταρισμούς του Χουλουσί Ακάρ, που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα» έκανε λογο ο διεθνολόγος και υφυπουργός Παιδείας

«Ήρεμο καλοκαίρι» στα ελληνοτουρκικά προβλέπει ο διεθνολόγος και υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, με αφορμή τον απόπλου του γεωτρητικού σκάφους Αμπντουλχαμίντ Χαν για την Αττάλεια. 

«Είναι θετικό ότι η Τουρκία δεν στέλνει το γεωτρητικό σε περιοχές εκτός τουρκικής δικαιοδοσίας, πράγμα που επιβεβαιώνει ό,τι είχαν πει προσφάτως στους Αμερικανούς ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

 Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, «τα πλοία αυτά θα πρέπει να μείνουν σταθερά για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν είναι όπως το Ορούτς Ρέις που διέτρεχε την περιοχή, αγκυροβολούν και προσπαθούν να βρουν κοίτασμα με ένα σύστημα για το οποίο απαιτούνται αρκετές εβδομάδες, και για αρκετές εβδομάδες δεν θα απειλούνται είτε ελληνικές είτε κυπριακές περιοχές». Σημειώνεται ότι το γεωτρητικό θα παραμείνει στην Αττάλεια έως τις 7 Οκτωβρίου, 

«Εκτιμώ ότι ο Ερντογάν θα αυξάνει την ένταση αναλόγως των δεδομένων. Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι σημαντικά για τον Ερντογάν, χθες αναφέρθηκε και για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία» τόνισε πάντως ο Άγγελος Συρίγος. 

Αναφερόμενος εξάλλου στις προκλητικές δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ έκανε λόγο για «φραστικούς λεονταρισμούς, που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα». 

«Δεν μπορείς να συνδιαλλαγείς με κάποιον όταν η θέση του είναι τόσο ριζικά αντίθετη στο διεθνές δίκαιο, και η λογική σε πολλές περιπτώσεις. Η Τουρκία θεωρεί αυτονόητο ότι όλα τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα» σημείωσε. 
 

Πηγή: skai.gr