«Επίδειξη» Πούτιν σε Κριμαία και Μαριούπολη μετά το διεθνές ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Στη Μαριούπολη, θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι νιώθει ασφαλής, πήγε σε γειτονιές της πόλης οδηγώντας ο ίδιος ένα αυτοκίνητο και έκανε στάσεις για να μιλήσει σε κατοίκους.

Δύο ημέρες μετά το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε σε βάρος του το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το έγκλημα πολέμου «απαγωγής παιδιών»,  ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έκανε δύο αιφνιδιαστικές επισκέψεις στην προσαρτημένη Κριμαία και την κατεχόμενη Μαριούπολη, στην ουκρανική περιφέρεια του Ντονμπάς.

Μάλιστα, στη Μαριούπολη ήταν το πρώτο ταξίδι του Ρώσου προέδρου από την αρχή του πολέμου και  βρέθηκε πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στις γραμμές του μετώπου.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ρώσος προεδρος, θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι νιώθει ασφαλής, πήγε σε γειτονιές της πόλης οδηγώντας ο ίδιος ένα αυτοκίνητο και έκανε στάσεις για να μιλήσει σε κατοίκους.

Στην περιφέρεια Νέφσκι της Μαριούπολης, μια νέα συνοικία κατοικιών η οποία οικοδομήθηκε από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, ο Πούτιν επισκέφθηκε μια οικογένεια στο σπίτι της, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο αρχηγός του κράτους επιθεώρησε επίσης την ακτογραμμή της Μαριούπολης στην περιοχή του γιωτ κλαμπ, το κτίριο του θεάτρου, αξιομνημόνευτα μέρη της πόλης», μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν σήμερα πως ο Πούτιν συναντήθηκε επίσης με τον κορυφαίο διοικητή της στρατιωτικής επιχείρησής του στην Ουκρανία, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμοφ, ο οποίος είναι επικεφαλής του πολέμου που διεξάγει η Μόσχα στην Ουκρανία.

Ωστόσο, από την επίσκεψή του στη Μαριούπολη, επισήμως δεν διανεμήθησαν φωτογραφίες, όπως έγινε με την επίσκεψη νωρίτερα την ίδια μέρα στην Κριμαία. 

Είναι η πρώτη του επίσκεψη στην προσαρτημένη χερσόνησο εδώ και τρία χρόνια. Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014, οκτώ χρόνια πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι θα δώσει μάχη για να εκδιώξει τη Ρωσία από την Κριμαία και από άλλα εδάφη τα οποία η Μόσχα έχει καταλάβει στη διάρκεια αυτού πολέμου.

Ο Ρώσος πρόεδρος, αψηφώντας τη Δύση, συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τα 9 χρόνια από την προσάρτησή της- Δείτε βίντεο

Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη του Πούτιν στην προσαρτημένη χερσόνησο εδώ και τρία χρόνια.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014, οκτώ χρόνια πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι θα δώσει μάχη για να εκδιώξει τη Ρωσία από την Κριμαία και από άλλα εδάφη τα οποία η Μόσχα έχει καταλάβει στη διάρκεια αυτού πολέμου.

Πηγή: skai.gr