Με αυξημένο ενδιαφέρον περίμενε σήμερα ο πλανήτης την ομιλία του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, εκτιμώντας ότι με αφορμή την μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία για τα 77 χρόνια από την νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας, θα περιλάμβανε βαρυσήμαντα μηνύματα προς τη Δύση για τα επόμενα ρωσικά βήματα στην Ουκρανία.

Το τελευταίο διάστημα τα σενάρια στη Δύση έδιναν και έπαιρναν με κορυφαίους αναλυτές να προχωρούν σε εικασίες σχετικά με όσα θα αποκαλύπτονταν.

Ωστόσο, η 11λεπτη ομιλία του Ρώσου προέδρου δεν έλυσε απορίες.

Μάλιστα, το BBC σχολιάζει ότι ο Πούτιν μπορεί να αντλεί και κάποια ικανοποίηση από όλα όσα πυρετωδώς προσπαθούσαν να εικάσουν στην Δύση σχετικά με όσα θα έλεγε στην ομιλία του.

Τι δεν είπε

Πέραν της προβλέψιμης σύνδεσης του σημερινού πολέμου στην Ουκρανία με τον αγώνα κατά του ναζισμού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ρώσος πρόεδρος δεν έδωσε πραγματικές ενδείξεις για τις μελλοντικές του προθέσεις.

Δεν υπήρξε καμία ένδειξη για περαιτέρω κλιμάκωση, καμία δήλωση ρωσικής νίκης στην Ουκρανία. Έγινε μεν αναφορά σε θύματα, κάτι απου αποφεύγει συστηματικά η Μόσχα, αλλά δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην ορολογία: πρόκειται ακόμα για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και όχι για πόλεμο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έδωσε κανέναν στοιχείο χρονοδιαγράμματος για το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ούτε και για την τύχη περιοχών που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

Επιπλέον, δεν έκανε καμία αναφορά σε χρήση πυρηνικών όπλων, ούτε και για γενικευμένη ρωσική επίθεση, κάτι που επίσης η Δύση πιθανολογεί ότι είναι στα σχέδια του Πούτιν.

Δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην Ουκρανία και δεν υπήρξε καμία αναφορά στην αιματηρή μάχη για τη Μαριούπολη.

Σε μια πρώτη ανάγνωση της ομιλίας, αναλυτές σημειώνουν ότι ο Πούτιν ήταν συγκρατημένος, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι υποβόσκουν αντιδράσεις σε ρωσικούς κύκλους στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης. 

Γι' αυτό και δεν υπήρξε αναφορά σε γενικευμένη επιστράτευση. Από την άλλη, προσέφερε κίνητρο στους Ρώσους να πολεμήσουν στης Ουκρανία, λέγοντας ότι τα παιδιά τους θα μπορούν να μπουν στα ρωσικά πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις.

Επιπλέον διαβεβαίωσε ότι το ρωσικό κράτος θα φροντίσει τα παιδιά όσων χάνουν τη ζωή τους στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος κράτησε και σήμερα κλειστά τα χαρτιά του, και το BBC σχολιάζοντας έθεσε το εξής ερώτημα: Ικανοποιείται ο Πούτιν με το να βάζει τους πάντες να μαντεύουν ή μήπως η έλλειψη νέων στοιχείων αντικατοπτρίζει μια οπισθοχώρηση της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης;

Τι είπε 

Από την άλλη, ο Πούτιν με τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιεί από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να δώσει μια αξιόπιστη εξήγηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους στρατιώτες στην Κόκκινη Πλατεία, καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε εξωτερικές απειλές για την αποδυνάμωση και τη διάσπαση της Ρωσίας και επανέλαβε τα γνωστά επιχειρήματα: ότι το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές ακριβώς δίπλα στα σύνορα της χώρας.

Η Δύση -είπε- ετοιμαζόταν να εισβάλει στη γη μας και η Ρωσία έδωσε «προληπτική απάντηση» με την εισβολή στην Ουκρανία.

Ήταν μια αναγκαστική, έγκαιρη και σωστή απόφαση, ισχυρίστηκε και πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις της Ρωσίας είναι πλέον εστιασμένες στο Ντονμπάς.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση ήταν ένα αναγκαίο και έγκαιρο μέτρο, ήταν η μοναδική σωστή απόφαση που μπορούσαμε να λάβουμε».

Σημείωσε ότι η Ρωσία «προέτρεψε την Ευρώπη για έναν δίκαιο συμβιβασμό, αλλά δεν ήθελαν να μας ακούσουν».

Ο Πούτιν τόνισε ότι χρέος της Ρωσίας ήταν να αποτρέψει έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο: «Το χρέος μας είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη αυτών που συνέτριψαν τον ναζισμό … και να κάνουμε τα πάντα για να μην επαναληφθεί η φρίκη ενός παγκόσμιου πολέμου».

Απευθύνθηκε απευθείας στους στρατιώτες που πολεμούν στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, την οποία η Ρωσία έχει δεσμευθεί να «απελευθερώσει» από το Κίεβο.

«Η υπεράσπιση της πατρίδας, όταν αποφασίζεται η μοίρα της, ήταν ανέκαθεν ιερή» δήλωσε. «Σήμερα πολεμάτε για τον λαό μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της Ρωσίας, για την πατρίδα μας».

«Πολεμάτε για την πατρίδα, το μέλλον της, ούτως ώστε κανείς να μην ξεχνά τα διδάγματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ούτως ώστε να μην υπάρχει μέρος στον κόσμο για εκτελεστές, τιμωρούς και ναζιστές», δήλωσε.

Στην ομιλία του περιλαμβανόταν ενός λεπτού σιγή. «Ο θάνατος του καθενός από τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς μας είναι κοινός μας πόνος και ανεπανόρθωτη απώλεια για τους φίλους και τους συγγενείς τους», δήλωσε ο Πούτιν, δεσμευόμενος ότι το κράτος θα φροντίσει τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Ο Πούτιν απευθύνθηκε στη Ρωσία σε μια από τις πιο σημαντικές ετήσιες επετείους της, όταν η χώρα τιμά τους 27 εκατ. Σοβιετικούς πολίτες που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη ενάντια στον Αδόλφο Χίτλερ –ένα ορόσημο για την εθνική υπερηφάνεια και ταυτότητα.

Κόκκινα γαρίφαλλα

Ο Πούτιν στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και τοποθέτησε κόκκινα γαρύφαλλα στα μνημεία προς τιμήν των Σοβιετικών Ηρωικών Πόλεων που αντιστάθηκαν στις δυνάμεις του Χίτλερ. Σε αυτές περιλαμβάνονταν το Κίεβο και η Οδησσός -ια υπενθύμιση των τεράστιων απωλειών που υπέστησαν οι Ουκρανοί, όπως και οι Ρώσοι, στον πόλεμο.

Η επιβλητική εκδήλωση δεν μπορούσε να αποκρύψει το γεγονός ότι 75 ημέρες μετά την έναρξη της μεγαλύτερης επίθεσης σε ευρωπαϊκή χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο ρωσικός στρατός δεν έχει καταφέρει να φέρει νίκη στον Πούτιν.

Ο ρωσικός στρατός, έχοντας σημαδευτεί από προβλήματα επιμελητείας και εξοπλισμού, κακό συντονισμό και τακτικές, απωθήθηκε στην αρχική προσπάθεια εφόδου στην πρωτεύουσα Κίεβο και στη συνέχεια όρισε τον πιο περιορισμένο στόχο της κατάληψης του Ντονμπάς.

Αλλά και εκεί, ο στρατός πασχίζει να σημειώσει αποφασιστική πρόοδο, ενώ ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει ξεριζώσει εκατομμύρια κατοίκους και έχει καταστρέψει μεγάλες περιοχές της Ουκρανίας.

Το Κίεβο και η Δύση υποστηρίζουν ότι ο απολογισμός νεκρών της ίδιας της Ρωσίας από την πόλεμο ξεπερνά τους 15.000 Σοβιετικούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον πόλεμο Σοβιετικής Ένωσης-Αφγανιστάν το 1979-1989. Η Ρωσία δεν έχει επικαιροποιήσει τα στοιχεία για τις απώλειές της από τις 25 Μαρτίου, όταν ανακοίνωσε ότι 1.351 στρατιώτες είχαν σκοτωθεί.

Η Δύση έχει επιβάλει πρωτοφανείς κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες, επιχειρήσεις και μέλη του στενού κύκλου του Πούτιν, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον έχει χαρακτηρίσει εγκληματία πολέμου. Η Μόσχα αρνείται ότι οι δυνάμεις της στοχοθετούν αμάχους ή ότι έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου.

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε σήμερα ότι για τον Πούτιν και τους στρατηγούς του, «δεν μπορεί να υπάρξει ημέρα νίκης, μόνο ατίμωσης και σίγουρα ήττας στην Ουκρανία».

Επιμέλεια: Νένα Σώκου

Πηγή: skai.gr

Φον ντερ Λάιεν για την Ημέρα της Ευρώπης: Η ρωσική εισβολή μάς θυμίζει γιατί την γιορτάζουμε
Γουάλας: «Παραμύθια» τα περί επιθετικότητας του ΝΑΤΟ-Να διωχθούν για εγκλήματα πολέμου οι Ρώσοι στρατιωτικοί διοικητές
Μακρόν: Αντιμέτωπα δύο διαφορετικά μοντέλα, οι φιλελεύθερες δημοκρατίες και η Μόσχα

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις