Κλείσιμο

Αλκιβιάδης Στεφανής σε ΣΚΑΪ: Ο Πούτιν ό,τι λέει μετά το κάνει - Δεν αποκλείεται η χρήση πυρηνικών

Τα μηνύματα που θέλησε να εκπέμψει ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, τις ρωσικές αποτυχίες σχεδιασμού στην Ουκρανία αλλά και το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα, ανέλυσε ο Αλκιβιάδης Στεφανής, επίτιμος αρχηγός του Στρατού και τέως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι».

Σχετικά με την παρέλαση για την «Ημέρα της Νίκης» τόνισε ότι για όλες τις χώρες χρησιμοποιούν τις παρελάσεις για μια επίδειξη σκληρής ισχύος, για να στείλουν το μήνυμα σε εχθρούς και φίλους. Στην παρούσα περίπτωση, ο κ. Στεφανης τόνισε ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί ίσως την παρέλαση για να καλύψει κάποιες αποτυχίες σχεδιασμού που είχε στην Ουκρανία, για να δείξει ότι η δύναμή του είναι ισχυρή, πως «είμαι ικανός και υπολογίσιμος».

Παράλληλα σχολίασε πως η σημερινή ημέρα της 9 Μαΐου είναι σημαντική από μόνη της και ο καθένας την ερμηνεύει διαφορετικά, ανάλογα με το τι θέλει να πετύχει.

«Ο καθένας όπως βλέπουμε την ερμηνεύει διαφορετικά. Ο Πούτιν λέει ότι όπως ‘’νικήσαμε τον ναζισμό, νικάμε τώρα το ναζισμό στην Ουκρανία’’, άρα λοιπόν βάζει την Ουκρανία μέσα σε ένα πλαίσιο ναζιστικό. Από την άλλη οι Ουκρανοί σωστά λένε ότι ‘’όπως αντιμετωπίσαμε τους δυνάστες, τώρα ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα νέο δυνάστη’’. Βλέπουμε ότι η ιστορία εξαρτάται ποιος τη διαβάζει και τι θέλει να πετύχει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιτέθηκε σε 5 άξονες ο Πούτιν στην Ουκρανία, μόνο ένας ευοδώθηκε

Στο ερώτημα εάν πέτυχε ή όχι τους στόχους του στην Ουκρανία ο Ρώσος πρόεδρος, ο κ. Στεφανής εξήγησε ότι για να δοθεί απάντηση θα έπρεπε να γνωρίζουμε το σχεδιασμό αλλά και τις χρονικές του επιδιώξεις, ωστόσο εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως απέτυχε στους 4 από τους 5 άξονες της επίθεσης.

«Πριν μερικές ημέρες, (ο Πούτιν) ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους του σχεδίου, άρα ήθελε να μας πείσει όλους, ότι είχε ένα σχέδιο που το ολοκλήρωσε επιτυχώς και αναδιαμόρφωσε τα σχέδιά του. Εμείς όλοι κρίνουμε από το αποτέλεσμα, που τι έδειξε; Ότι επιτέθηκε σε 5 διαφορετικούς άξονες, οι 4 από τους άξονες αυτούς αποτύχανε, πήγε στον έναν από αυτούς που ευοδώθηκε που ήταν ο ανατολικός και εκεί ολοκλήρωσε τις προσπάθειές του».

Δεν αποκλείεται η χρήση πυρηνικών όπλων - Ό,τι λέει ο Πούτιν μετά το κάνει

Ο κ. Στεφανής δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο Πούτιν να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων «εάν νιώσει ότι απειλείται η υστεροφημία του, η ύπαρξή η δικιά του και της οικογένειάς του, η ύπαρξη του ρωσικού έθνους όπως αυτός το αντιλαμβάνεται». Εξήγησε ωστόσο ότι μια τέτοια απόφαση δεν είναι εύκολη γιατί εκτός από τις συνέπειες στο έδαφος θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο παγκόσμιο θέμα.

«Έχει ήδη ανακοινώσει ότι ‘’θεωρούμε εχθρό κάθε έναν ο οποίος επιτρέπει στο έδαφός του να αναπτύσσονται όπλα και να προωθούνται  στο έδαφος της Ουκρανίας. Ίσως αυτό είναι ένας πρόλογος μιας επίθεσης που σχεδιάζει να κάνει σε κάποια φάλαγγα, η οποία θα εκκινεί από κάποιο κράτος γειτονικό. Είναι πιθανό αυτό».

Πρόσθεσε ότι έχει διαπιστωθεί ότι ο Πούτιν ό,τι λέει στη συνέχεια το κάνει και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο θέμα των πυρηνικών αλλά και του πλήγματος σε χώρα του ΝΑΤΟ, δεν θα γίνει πραγματικότητα.

Πηγή: skai.gr