Προάγγελος νέων κυρώσεων: «Αποφασιστικότητα» Μπάιντεν - Ευρώπης «να συνεχίσουν να αυξάνουν το κόστος για τη Ρωσία»

Με νέες κυρώσεις προειδοποιούν ΗΠΑ και Ευρώπη τη Μόσχα, παρά τα διαφαινόμενα βήματα προόδου στις συνομιλίες Ουκρανίας – Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι ομόλογοί του στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο σε επικοινωνία που είχαν «επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να αυξάνουν το κόστος στη Ρωσία για τις βάναυσες επιθέσεις της στην Ουκρανία, καθώς και να συνεχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία βοήθεια για να αμυνθεί ενάντια σε αυτή την αδικαιολόγητη και απρόκλητη επίθεση», σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.

Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στην Ουάσινγκτον Κατερίνα Σώκου, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέα δέσμη κυρώσεων στη Μόσχα, την ώρα που οι Αμερικανοί εκφράζουν τη δυσπιστία τους για τις ρωσικές προθέσεις όσον αφορά τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Εξέτασαν τις προσπάθειές τους για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα εκατομμύρια που επλήγησαν από τη βία, τόσο εντός της Ουκρανίας όσο και αναζητώντας καταφύγιο σε άλλες χώρες, και τόνισαν την ανάγκη για ανθρωπιστική πρόσβαση σε αμάχους στη Μαριούπολη», σύμφωνα με το Λευκό Οίκο. «Συζήτησαν επίσης τη σημασία της υποστήριξης σταθερών αγορών ενέργειας υπό το πρίσμα των τρεχουσών διαταραχών λόγω των κυρώσεων».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Σιεν Λουνγκ. Σε κοινή δήλωσή τους ανέφεραν ότι τα δύο έθνη «αναγνωρίζουν ότι οι απειλές για το Χάρτη του ΟΗΕ και τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, φέρνουν την ειρήνη και την ευημερία παντού σε κίνδυνο». 

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αρνητικό αντίκτυπο στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, η οποία ήδη αντιμετωπίζει πολλές περίπλοκες προκλήσεις. Συνολικά, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις του 21ου αιώνα απαιτούν βαθύτερη συνεργασία μεταξύ μας», έγραψαν οι δύο ηγέτες.

Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον είπε ότι οι ηγέτες συμφωνούν στη συνεχιζόμενη ανάγκη «στήριξης» του λαού της Ουκρανίας ενάντια στη «ρωσική βαρβαρότητα».

«Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να κρίνουμε το καθεστώς του Πούτιν από τις πράξεις του και όχι από τα λόγια του. Ο Πούτιν στρίβει το μαχαίρι στην ανοιχτή πληγή της Ουκρανίας σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τη χώρα και τους συμμάχους της να συνθηκολογήσουν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

"Θα δούμε αν θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους"

Επιφυλακτικός για τη ρωσική στάση εμφανίστηκε την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Σιεν Λουνγκ.

«Θα δούμε αν θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», είπε ο Μπάιντεν αφού ρωτήθηκε εάν η Ρωσία φαίνεται να περιορίζει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στο Κίεβο κι είναι πιθανόν ο πόλεμος να τελειώνει, ή η Ρωσία απλώς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο .

«Θα δούμε… Δεν συμπεραίνω τίποτα μέχρι να δω ποιες είναι οι ενέργειές τους». «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά όσα συμβαίνουν», πρόσθεσε.

Πηγή: skai.gr