Μόσχα για διαπραγματεύσεις: «Πολύς δρόμος ακόμη» για αμοιβαία συμφωνία– Δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός

«Πάγο» φαίνεται να βάζει η Μόσχα στην αισιοδοξία που έφερε η πρόοδος στις ρωσοουκρανικές διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης. 

Η «ρωσική αποκλιμάκωση» γύρω από το Κίεβο και το Τσερνιχίβ δεν σημαίνει και κατάπαυση του πυρός, διεμήνυσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, μετά τις ρωσοουκρανικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

«Η υπόσχεση της Ρωσίας να «μειώσει δραστικά» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και τη βόρεια Ουκρανία δεν αντιπροσωπεύει κατάπαυση του πυρός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μεντίνσκι.

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Μεντίνσκι είπε ότι υπάρχει ακόμη «πολύς δρόμος» για να επιτευχθεί μια αμοιβαία συμφωνία με την Ουκρανία.

«Δεν πρόκειται για κατάπαυση του πυρός, αλλά αυτή είναι η φιλοδοξία μας, σταδιακά να φτάσουμε σε μια αποκλιμάκωση της σύγκρουσης τουλάχιστον σε αυτά τα μέτωπα».

Εξάλλου, ο Μεντίνσκι φέρεται να είπε ότι η Ρωσία δεν αντιτίθεται στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, που είναι ένας από τους όρους που πρότεινε η Ουκρανία. Πάντως, η Ρωσία δεν έχει δεσμευτεί προκαταρκτικά στο θέμα αυτό.

Με «ανάλογη απάντηση» απείλησε από πλευράς του ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού σε περίπτωση παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών και συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ. 

Υποστήριξε μάλιστα ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τη λεγόμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία» μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

«Η Ρωσία πέτυχε τους κύριους στόχους της για το πρώτο στάδιο της 'ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης' στην Ουκρανία» δήλωσε νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.

«Το δυναμικό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει μειωθεί σημαντικά, γεγονός που μας επιτρέπει να εστιάσουμε την προσοχή και τις προσπάθειές μας στην επίτευξη του κύριου στόχου, την απελευθέρωση του Ντονμπάς» δήλωσε ο Σοϊγκού σε συνάντηση με ανώτερους διοικητές στη Μόσχα.

Πηγή: skai.gr