Δορυφορική φωτογραφία ομαδικού τάφου στη Μπούκα - Πάνω από 400 νεκροί γύρω από το Κίεβο

Εφιάλτης χωρίς τέλος στις περιοχές από τις οποίες αποχώρησαν τα ρωσικά στρατεύματα στα περίχωρα του Κιέβου, στη Μπούκα, στο Ιρπίν και το Χοστομέλ με τις ουκρανικές αρχές να βρίσκουν συνεχώς και νέες σωρούς αμάχων.

Όπως μεταδίδει το CNN επικαλούμενο τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας, Denys Monastyrskiy, έως τώρα έχουν βρεθεί τουλάχιστον 400 άψυχα σώματα, ωστόσο ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί.

Τις προσπάθειες για τον εντοπισμό κατοίκων, δυσχεραίνουν οι νάρκες που έχουν τοποθετηθεί, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εσωτερικών.

Δείτε φωτογραφίες από νάρκες και εκρηκτικά που βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου και δημοσίευσε στο Telegram η Pravda Gerashchenko:

«Μίλησα με τους διασώστες. Έχουν φτιάξει διαδρόμους σε ορισμένα σπίτια», δήλωσε.

«Σε άλλες πόλεις, (στην περιοχή του Κιέβου), τα μονοπάτια έχουν ναρκοθετηθεί. Οι διασώστες λένε ότι κινούνται βήμα – βήμα και αποφεύγουν να αναφέρουν συγκεκριμένο αριθμό νεκρών. Το νούμερο προφανώς θα μετριέται σε εκατοντάδες. Αρκετοί ντόπιοι φαίνεται πως αγνοούνται. Γίνεται εξακρίβωση ποιοι απήχθησαν ή βασανίστηκαν από τους Ρώσους, ποιοι το έσκασαν και δεν επέστρεψαν», ανέφερε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Δορυφορική εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρία Maxar δείχνει χώρο ταφής μήκους περίπου 13,5 μέτρων στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στην Μπουκα της Ουκρανίας. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 31 Μαρτίου.

Οργή στη Δύση για τη «σφαγή» στη Μπούκα: Το μήνυμα Ζελένσκι, «Προβοκάτσια» λέει η Μόσχα

Αποτροπιασμό προκαλούν διεθνώς οι  εικόνες από την πόλη Μπούκα, στην περιφέρεια του Κίεβου,  με νεκρούς να κείτονται στους δρόμους.

Εικόνες φρίκης κατέγραψε η κάμερα του ΣΚΑΙ και οι απεσταλμένοι του σταθμού  στη Μπούκα η οποία τελούσε για ένα μηνά υπό ρωσική κατοχή.

Σε όλη τη διαδρομή το συνεργείο του ΣΚΑΪ συνάντησε καμένη γη και αμάχους που είχαν πέσει νεκροί προσπαθώντας να βρουν ασφαλές καταφύγιο. 

Παράλληλα ξεκίνησαν οι έρευνες στην Ουκρανία, από τους κατά τόπους εισαγγελείς στις περιοχές του Κιέβου για διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία.

Ζελένσκι: Θα τιμωρηθούν οι ένοχοι των «εγκλημάτων πολέμου»

Τα «εγκλήματα πολέμου» που διεπράχθησαν στην Μπούκα και σε άλλες κατεχόμενες πόλεις θα εξεταστούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Προειδοποίησε ότι όσοι ευθύνονται «θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν».

Χαρακτήρισε Ρώσους στρατιωτικούς «κτήνη» που «δεν ξέρουν άλλο τρόπο να δρουν» παρά να διαπράττουν εγκλήματα.

«Προβοκάτσια», λέει η Μόσχα

Από την πλευρά της η  Μόσχα απέρριψε τις κατηγορίες για θηριωδίες στην Μπούκα, με το ρωσικό υπουργείο άμυνας σε ανακοίνωση του να υποστηρίζει ότι τα βίντεο και οι φωτογραφίες που εικονίζουν πτώματα είναι «προβοκάτσια».

Στη συνέχεια, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα έκανε γνωστό ότι η Μόσχα ζητά να συγκληθεί εκτάκτως σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητηθεί η «κλιμάκωση της βίας» εκ μέρους του Κιέβου.

Οργή στους δυτικούς ηγέτες

«Οι ελεεινές επιθέσεις των Ρώσων κατά αθώων αμάχων στο Ιρπίν και στην Μπούκα συνιστούν ακόμα περισσότερες αποδείξεις ότι ο Πούτιν και ο στρατός του διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία», έγραψε στο Twitter ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζόνσον τόνισε πως «καμία άρνηση ή παραπληροφόρηση από το Κρεμλίνο δεν μπορεί να κρύψει αυτό που όλοι γνωρίζουμε πως είναι η αλήθεια - ο Πούτιν είναι απεγνωσμένος, η εισβολή του αποτυγχάνει και η αποφασιστικότητα της Ουκρανίας δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη».

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αναμένεται να ανακοινώσει, τις επόμενες μέρες, η Δύση, μετά τη σφαγή στη Μπούκα. 

Ανεπαρκείς οι κυρώσεις λέει το Κίεβο – Δεν θα μας απομονώσετε απαντά η Μόσχα

«Ανεπαρκείς» τις χαρακτήρισε πάντως ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. Δήλωσε πως είδε το προσχέδιο και πρόσθεσε πως «ως έχει, είναι ανεπαρκής αντίδραση στο ρωσικό έγκλημα, στη ρωσική επίθεση».

Αξίωσε η Ευρώπη να προχωρήσει στην επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και στον άνθρακα που εξάγει η Ρωσία, να κλείσουν τα ευρωπαϊκά λιμάνια στα ρωσικά πλοία και εμπορεύματα και να αποκλειστούν κι άλλες ρωσικές τράπεζες από το σύστημα διατραπεζικής επικοινωνίας SWIFT. Πρόσθεσε πως αναμένει να επιβληθούν τα ίδια μέτρα και από την G7.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε «αδύνατον» να απομονωθεί η Ρωσία στον σύγχρονο κόσμο.

Αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να κάνουμε διάλογο, είτε το θέλουν πέραν του Ατλαντικού είτε όχι», εκτίμησε ο κ. Πεσκόφ.

Πηγή: skai.gr