Ο ΣΚΑΪ στην Μπούκα: Οδοιπορικό τρόμου σε δρόμους γεμάτους νεκρούς - Βίντεο

Αποτροπιασμό και φρίκη σε όλον τον κόσμο προκαλεί η απίστευτη θηριωδία από τον στρατό του Βλαντίμιρ Πούτιν έξω από το Κίεβο. Οι Ρώσοι στρατιώτες, πριν εγκαταλείψουν την περιοχή, εκτέλεσαν εν ψυχρώ εκατοντάδες αμάχους, τους περισσότερους με μία σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού, και σκόρπισαν τις σορούς τους στους δρόμους, αφήνοντας κάποιους δεμένους πισθάγκωνα. Οι Ουκρανοί μιλούν για έγκλημα πολέμου, χειρότερο από του Ναζί του Χίτλερ και τους Τζιχαντιστές του ISIS, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για δολοφόνους και χασάπηδες. Οι αντιδράσεις σε Ευρώπη και Αμερική είναι θυελλώδεις, ενώ το Κρεμλίνο κάνει λόγο για προβοκάτσια. 

Αυτόπτης μάρτυρα κατήγγειλε στην μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι στρατιώτες ανάγκαζαν τους άνδρες να γονατίσουν, κάλυπταν το κεφάλι τους με το ρούχα τους και τους εκτελούσαν με μια σφαίρα  πίσω από το κεφάλι.

Οι απεσταλμένοι του ΣΚΑΪ Έλλη Κασόλη και Στέργιος Τσιφούτης κατάφεραν να φτάσουν στον τόπο της θηριωδίας, και κατέγραψαν εικόνες φρίκης.  «Στην Μπούκα είδαμε με τα μάτια μας τη φρίκη… Είδαμε ηλικιωμένο νεκρό δίπλα στο ποδήλατό του, είδαμε ολόκληρη οικογένεια νεκρούς στα αυτοκίνητά τους εδώ και μέρες, είχαν μετατραπεί σε άμορφη μάζα γιατί ρωσικά τανκς είχαν περάσει από πάνω γιατί τα είχαν διαλύσει… Εικόνες σοκαριστικές (…) είδαμε ακόμα ομαδικούς τάφους» ήταν η μαρτυρία της δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ. 

Σε όλη τη διαδρομή το συνεργείο του ΣΚΑΪ συνάντησε καμένη γη και αμάχους που έχουν πέσει νεκροί προσπαθώντας να βρουν ασφαλές καταφύγιο. 

Σε ένα οδοιπορικό τρόμου, οι δημοσιογράφοι που ακολουθούν τον ουκρανικό στρατό στην επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης, μετρούν τουλάχιστον 20 σορούς πολιτών διάσπαρτες στους δρόμους ή σε αυλές σπιτιών. 

Κάποιοι βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στα οχήματά τους, έχοντας δεχθεί πυροβολισμούς... Λόγω της σφοδρότητας των μαχών κανείς δεν μπόρεσε, να φτάσει στα θύματα. 

«Ο ρωσικός στρατός αποχώρησε αφήνοντας πίσω του νεκρούς και ερείπια. Ρωσικό τανκ, που εγκατέλειπε τη Μπούκα, πέρασε πάνω από το αυτοκίνητο πολίτη» ανέφερε η δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ. 

Για ανθρώπους που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ, με τα χέρια τους δεμένα κάνουν λόγο οι ουκρανικές αρχές. Σύμφωνα με το δήμαρχο, οι Τσετσένοι μαχητές, συνεργάτες των Ρώσων, που ήλεγχαν την πόλη, πήραν το πράσινο φως από το Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεκινήσουν σαφάρι κατά απλών πολιτών. 

«Τα πτώματα των εκτελεσθέντων εξακολουθούν να βρίσκονται στην οδό Γιαμπλούσκα. Τα χέρια τους είναι δεμένα πίσω από την πλάτη τους. Πυροβολήθηκαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους. Μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε τι είδους θηριωδία διέπραξαν εδώ (οι Ρώσοι)» δήλωσε ο δήμαρχος της Μπούκα Ανατόλι Φεντορούκ. 

Οι Ουκρανοί στρατιώτες προσεγγίζουν τις σορούς επιφυλακτικά.  Τις μετακινούν με τη βοήθεια σκοινιών υπό το φόβο ότι οι Ρώσοι τις έχουν παγιδεύσει με εκρηκτικά. 

Οι τοπικές αρχές αναφέρουν ότι τα εκατοντάδες θύματα του πολέμου κατέληγαν σε ομαδικούς τάφους γιατί το νεκροταφείο ήταν πολύ κοντά στη γραμμή του πυρός και δεν μπορούσαν να τους μεταφέρουν εκεί. 

Ουκρανική εισαγγελία: Εντοπίστηκαν εκατοντάδες πτώματα γύρω από το Κίεβο

Οι Ουκρανοί εισαγγελείς που ερευνούν τη διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία έχουν εντοπίσει 410 πτώματα σε πόλεις γύρω από το Κίεβο και τα 140 από αυτά εξετάστηκαν, ανακοίνωσε η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα, μιλώντας  στη δημόσια τηλεόραση.

Το Σάββατο, η Βενεντίκτοβα είπε ότι η στρατιωτική εισαγγελία της Ουκρανίας «θα συλλέξει και θα διατηρήσει στοιχεία για τη ρωσική επιθετικότητα, θα διατηρήσει το νόμο και την τάξη, θα διασφαλίσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων των στρατιωτικών».

Η αντίδραση της Μόσχας

Για κατασκευασμένες εικόνες κάνει λόγο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, απορρίπτοντας τις καταγγελίες για δολοφονίες πολιτών. Τα ρωσικά μέσα μάλιστα φτάνουν στο σημείο να ισχυριστούν πως οι υποτιθέμενες σοροί κινούνται, επικαλούμενα τα ίδια τα βίντεο του ουκρανικού στρατού. Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από την πόλη στις 30 Μαρτίου και το Κίεβο ανακάλυψε τις σορούς 4 μέρες μετά. Την ίδια ώρα κατηγορούν τις ουκρανικές δυνάμεις για θανάτους αμάχων, λέγοντας ότι οι Ουκρανοί σφυροκοπούσαν τη Μπούκα με τυφλά πυρά από το πυροβολικό. 

Πηγή: skai.gr