Οι συνομιλίες με την Ουκρανία συνεχίζονται και διεξάγονται εξ αποστάσεως, λέει η Μόσχα

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν έχουν σταματήσει και διεξάγονται εξ αποστάσεως, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ επικαλούμενο σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής των Ρώσων διαπραγματευτών Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι καθυστερεί τις συνομιλίες και ότι χρησιμοποιεί αναφορές για ωμότητες που διαπράχθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα για να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους στην "ειδική στρατιωτική επιχείρηση", όπως την χαρακτηρίζει, που διεξάγει στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς πότε μπορεί να διεξαχθούν δια ζώσης συνομιλίες με τους Ουκρανούς διαπραγματευτές, ο Μεντίνσκι απάντησε: "Χρειαζόμαστε να είναι πιο συγκεκριμένα τα πράγματα για να συναντηθούμε δια ζώσης".

Οι διαπραγματευτικές ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας δεν έχουν διεξαγάγει δια ζώσης ειρηνευτικές συνομιλίες από τις 29 Μαρτίου, αν και έχουν συνομιλίες μέσω βιντεοσύνδεσης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι συνομιλίες να τερματιστούν, επιρρίπτοντας την ευθύνη στη δημόσια οργή που έχουν προκαλέσει οι, όπως σημείωσε, φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις καθώς αυτές αποσύρονταν από τμήματα της βόρειας Ουκρανίας γύρω από το Κίεβο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Μόσχας "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" που έχει στόχο τον αφοπλισμό της Ουκρανίας, την υπεράσπιση των ρωσόφωνων από διώξεις και την αποτροπή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να χρησιμοποιούν τη χώρα για να απειλούν τη Ρωσία.

Η Ουκρανία απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Πούτιν για διώξεις και αρνείται ότι η Ουκρανία ή δυτικές χώρες συνιστούν οποιαδήποτε απειλή για τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ