Ποντολιάκ: Δημοψήφισμα μετά τυχόν συμφωνία με τη Ρωσία για το καθεστώς ουδετερότητας

Οι Ουκρανοί πολίτες θα κληθούν σε δημοψήφισμα να εγκρίνουν οποιαδήποτε συμφωνία που θα συνδέει το καθεστώς ουδετερότητας με τις εγγυήσεις ασφαλείας της Ουκρανίας, δήλωσε ο διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Θα είναι ένα δημοψήφισμα στο οποίο όλοι οι πολίτες της Ουκρανίας θα εκφράσουν τη θέση τους για αυτή τη συμφωνία, για το πώς πρέπει να λειτουργήσει», είπε στην ουκρανική τηλεόραση μετά τις συνομιλίες με τη ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη.

«Μόνο μετά από οποιαδήποτε έγκριση θα πάει για επικύρωση από τα κοινοβούλια των εγγυητριών χωρών και το κοινοβούλιο της Ουκρανίας» τόνισε ο Ουκρανός διαπραγματευτής. 

Ο Ποντολιάκ ξεκαθάρισε «ότι είναι σημαντικό η κυβέρνηση να έχει την υποστήριξη του ουκρανικού λαού για αυτή τη συμφωνία».

Η ουκρανική θέση

Την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας ανάλογες με του ΝΑΤΟ, πρότεινε η Ουκρανία κατά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών με τη Ρωσία, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, ανακοίνωσαν σήμερα Τρίτοι οι Ουκρανοί διαπραγματευτές.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν ακόμη μια 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα ισχύσουν μόνο αν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός, είπαν οι διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Οι προτάσεις αυτές είναι οι πιο λεπτομερείς και σαφείς που έχει μέχρι στιγμής εκφράσει δημοσίως η Ουκρανία.

"Εάν άλλες χώρες επιθυμούν να ενταχθούν (σ.σ εγγυήτριες χώρες), θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν" διευκρίνισε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Νταβίντ Αραχάμια. Οι εγγυήσεις ασφαλείας προσωρινά δεν θα ισχύουν για τα κατεχόμενα Ντονμπάς και την Κριμαία.

"Θα υπάρχει επίσης μια ρήτρα στη συμφωνία που θα αναφέρει ότι όλες οι εγγυήτριες χώρες όχι μόνο δεν θα αρνηθούν την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αλλά θα βοηθήσουν σε αυτή" τόνισε. 

Πηγή: skai.gr