Κλείσιμο

Σοϊγκού: Η Ρωσία πέτυχε τους κύριους αρχικούς στόχους της στην Ουκρανία

«Η Ρωσία πέτυχε τους κύριους στόχους της για το πρώτο στάδιο της 'ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης' στην Ουκρανία» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

«Το δυναμικό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει μειωθεί σημαντικά, γεγονός που μας επιτρέπει να εστιάσουμε την προσοχή και τις προσπάθειές μας στην επίτευξη του κύριου στόχου, την απελευθέρωση του Ντονμπάς» δήλωσε ο Σοϊγκού σε συνάντηση με ανώτερους διοικητές στη Μόσχα.

Είπε ακόμη ότι ο στρατός της Ουκρανίας υπέστη σημαντικές απώλειες, ενώ η Ρωσία είχε αεροπορική υπεροχή, καταστρέφοντας σχεδόν εξ ολοκλήρου το σύστημα αεράμυνας της Ουκρανίας.

Πρόσθεσε ότι 123 από τα 152 μαχητικά αεροσκάφη της Ουκρανίας καταστράφηκαν, καθώς και 77 από τα 149 ελικόπτερα και 152 από τα 180 συστήματα αεράμυνας μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς, ενώ οι ναυτικές δυνάμεις της έχουν εξαλειφθεί πλήρως.

Επικρίνοντας τη Δύση για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, ο Σοϊγκού είπε ότι «η ανεξέλεγκτη διανομή όπλων στον πληθυσμό και στους μισθοφόρους επιδεινώνει την κατάσταση και στο μέλλον μπορεί να αποτελέσει απειλή για τους ίδιους τους Ευρωπαίους».

Αναφορικά με δηλώσεις από την Δύση για πιθανές παραδόσεις στρατιωτικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, ο Σοϊγκού προειδοποίησε ότι η Μόσχα παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα απαντήσει ανάλογα εάν προχωρήσουν αυτά τα σχέδια.

Στη συνέχεια, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι αποτελεί απειλή στη Μαύρη Θάλασσα για όλες τις χώρες.

«Ο τουρκικός στρατός εξουδετέρωσε δύο θαλάσσιες νάρκες στα ανοικτά των ακτών της Ρουμανίας και στα στενά του Βοσπόρου» σημείωσε.

Ο Σοϊγκού είπε ότι περίπου 600 «ξένοι μισθοφόροι» σκοτώθηκαν σε επιδρομές σε πεδία εκπαίδευσης στην Ουκρανία τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με περισσότερους από 500 να τρέπονται σε φυγή.

«Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί» είπε.

Πηγή: skai.gr