Κλείσιμο

Ισπανία: Εκλογές στη σκιά μαζικών διαδηλώσεων

Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή στην Ισπανία, ωστόσο δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί αψήφησαν χθες την απαγόρευση και προγραμματίζουν νέες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, κόντρα στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης.

Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση είναι η πρώτη μετά την προώθηση αυστηρών μέτρων λιτότητας, που προώθησε η κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο και το κόμμα του αναμένεται να ηττηθεί.

Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα προσβλέπει στην επάνοδό του στην εξουσία στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2012 και θεωρεί τις σημερινές ένα πρώτο τεστ.

Εν μέσω της οικονομικής κρίσης η οποία ξέσπασε το 2008, η ανεργία βρίσκεται στο 21,3% και μεταξύ των νέων μεταξύ 18 και 25 ετών εκτιμάται πως ξεπερνά το 40%.

Αναλυτές πάντως αμφιβάλλουν για το κατά πόσον οι κινητοποιήσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα ή αυτό των βουλευτικών εκλογών του Μαρτίου του 2012, όταν το δεξιό Λαϊκό Κόμμα προσβλέπει στην επάνοδό του στην εξουσία. Επισημαίνουν επίσης ότι η κυβέρνηση της χώρας --της τέταρτης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας-- δε θα αλλάξει πολιτική καθώς αντιμετωπίζει όλο και πιο έντονες πιέσεις από τις αγορές.
Πηγή: skai.gr