Κλείσιμο

Γερμανία: Ο Σολτς κέρδισε. Θα είναι όμως καγκελάριος; Ποιον θέλουν οι Γερμανοί (δημοσκόπηση - infgr)

Χαμόγελα επικρατούν στο σοσιαλδημοκρατικό στρατόπεδο λίγο μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία. Είναι όμως αυτό αρκετό ώστε o Όλαφ Σολτς να γίνει καγκελάριος; 

Το SPD (Σοσιαλδημοκράτες) του Σολτς συγκέντρωσε σύμφωνα με τα προσωρινά επίσημα αποτελέσματα το 25,7% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ τα CDU/CSU (Χριστιανική Ένωση) έλαβαν 24,1% (–8,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές), σημείωσαν με άλλα λόγια τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους, έπειτα από 16 χρόνια στην κυβέρνηση.

Η μικρή διαφορά SPD και τη CDU/CSU προοιωνίζεται πιθανότατα μακρές διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης συνεργασίας που θα αναδείξει το διάδοχο της Μέρκελ, και θα είναι καθοριστική για τις πολιτικοοικονομικές ισορροπίες στην Ευρώπη.
 

O υποψήφιος των CDU/CSU Άρμιν Λάσετ επιδιώκει να σχηματιστεί κυβέρνηση «Τζαμάικα» (CDU/CSU, Πράσινοι, FDP), το μοναδικό σχήμα στο οποίο ο καγκελάριος θα προέρχεται από την Ένωση, ενώ ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Όλαφ Σολτς μιλά για κυβέρνηση «φανάρι» (SPD, Πράσινοι, FDP).

Σημειώνεται ότι οι Πράσινοι καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό από ιδρύσεως του κόμματος, εξασφαλίζουν το 14,8% των ψήφων και αναδεικνύονται σε τρίτη δύναμη της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής.

Πηγή: DW

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) βελτιώνει τη θέση του, συγκεντρώνοντας το 11,5% των ψήφων. Το ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πέφτει από την τρίτη στην πέμπτη θέση, με το 10,3% των ψήφων. Το κόμμα Η Αριστερά πέφτει στο 4,9%. 

Οι Πράσινοι με πέτυχαν να είναι σχεδόν αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή τους, όπως και οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι εξελίσσονται σε ρυθμιστή της πλειοψηφίας.

Πάντως, σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση που διεξήγαγε την Κυριακή το YouGov το 43%  των Γερμανών πολιτών επιθυμεί για καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς, ενώ μόλις το 13% τον Άρμιν Λάσετ. 

 

 

 

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ