Στην Κίνα σήμερα ο πρωθυπουργός - Οι συναντήσεις και οι στοχεύσεις της ελληνικής αποστολής

Διμερείς σχέσεις, Μέση Ανατολή και Ουκρανία τα βασικά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Στην Κίνα μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου στο Πεκίνο θα έχει επαφές κορυφής και συναντήσεις αύριο, με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον Πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον Πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Τζάο Λετζί. Στρατηγική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί η διεύρυνση των προοπτικών συνεργασίας με ασιατικές υπερδυνάμεις ενώ πραγματοποιείται σε μία περίοδο κατά την οποία η γεωπολιτική αστάθεια είναι υπαρκτή και συντελούνται ριζικές αναδιατάξεις στο παγκόσμιο γεωπολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι.

Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κινεζική πρωτεύουσα θα δώσει την ευκαιρία να συζητηθούν ζητήματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με αιχμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Η επίσκεψη αποκτά επιπλέον σημασία καθώς η η Κίνα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ζητήματα περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας και στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας.

Η νέα ανάφλεξη μάλιστα, στη Μέση Ανατολή και οι αναταράξεις που προκαλεί στη διεθνή κοινότητα δεν αφήνουν ανεπηρρέαστο και το Πεκίνο, το οποίο αντιμετωπίζει την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως εμπορική και συναλλακτική γέφυρα προς την Ευρώπη. Και για την Ελλάδα όμως, η συγκεκριμένη συγκυρία έχει πρόσθετη αξία καθώς η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να αναλάβει ένα ρόλο – γέφυρα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης σε μία έκρυθμη περίοδο.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και να αυξήσει τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα, ιδιαίτερα στους τομείς των αγροτικών και των τυποποιημένων προϊόντων. Στο ελληνικό πλάνο είναι καταγεγραμμένη και η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στον τουρισμό, καθώς η Κίνα αποτελεί μια μεγάλη αγορά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα, έχει πολιτικό και διπλωματικό χαρακτήρα καθώς δεν αναμένεται να συνοδεύεται από κάποια επιχειρηματική ομάδα, έχει όμως και βαρύνουσα οικονομική σημασία καθώς πραγματοποιείται μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P, ενώ πρόσφατα αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας σε επενδυτική βαθμίδα και δύο από τους μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης, οι Lianhe Credit και Chengxin Rating Group,

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις επαφές κορυφής που θα έχει στην κινέζική πρωτεύουσα, αναμένεται να επαναλάβει τη θέση της Ελλάδας περί αναγκαίων ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Κίνα και συνεργασίας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, ώστε οι σχέσεις να είναι εποικοδομητικές και αμοιβαία επωφελείς.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πάντως, τις ήδη καλές σχέσεις που διατηρεί η χώρα μας με την Κίνα, ενώ λόγω πολιτισμικών δεσμών και γεωπολιτικής θέσης, μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Κίνα για μια πιο ισόρροπη σχέση. Όπως είπε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, η Κίνα είναι ανταγωνιστής και αυτή είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς στο πλαίσιο της οικονομικής ασφάλειας της Ε.Ε. και της αντιμετώπισης των παγκόσμιων γεωπολιτικών προκλήσεων, προωθείται η μείωση της επικινδυνότητας (de-risking) στις σχέσεις με την Κίνα και η μείωση της εξάρτησης από κρίσιμες πρώτες ύλες. Την ίδια ώρα, το εμπορικό έλλειμμα της Ε.Ε. έναντι της Κίνας φθάνει τα 400 δις ευρώ.

O Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνοδεύεται στο ταξίδι του από τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη. Οι δύο υπουργοί θα επισκεφθούν στη συνέχεια τη Σαγκάη, όπου θα εκπροσωπήσουν τον Πρωθυπουργό στην Έκθεση CIIE, (China International Import Expo), όπου θα υπάρχει ελληνικό περίπτερο στο οποίο θα συμμετέχουν 20 ελληνικές επιχειρήσεις. Μία επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει και ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα ολοκληρώσει τις επαφές τους μετά της συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Πηγή: skai.gr