Αντιπαράθεση μεταξύ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Γιώργο Μπαμπινιώτη σημειώθηκε την Πέμπτη αναφορικά με τις προθέσεις του υπουργού Παιδείας να αποσυνδέσει τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων από το νέο νόμο, με τον κ. Μπαμπινιώτη να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης αν δεν ψηφιστεί η επίμαχη τροπολογία.

«Η αναστολή του νόμου πλαισίου στην Παιδεία που ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή, είναι τραγικό λάθος και γυρίζει πίσω την Παιδεία», αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Προσθέτει ότι η υποχώρηση που επιχειρεί ο νέος υπουργός Παιδείας αποτελεί ένα μήνυμα προς όλους ότι μπορούν με επιτυχία να αρνηθούν τη νομιμότητα, όταν δεν τους συμφέρει.

Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει, ωστόσο, την ελπίδα ότι τα δύο μεγάλα κόμματα και ο πρωθυπουργός θα συναισθανθούν τις ευθύνες τους και θα πράξουν το
σωστό.

«Ο νέος νόμος για τα Πανεπιστήμια δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε με απειλές ούτε με ανταρσία ούτε με αστυνομικές δυνάμεις» απαντά σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Παιδείας, χωρίς να αναφέρει πάντως ονομαστικά τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ.

«Η νέα Κυβέρνηση που θα προέλθει από τις επικείμενες εκλογές και η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να βρει εδραιωμένο ένα κλίμα εμπιστοσύνης, συνεννόησης και συνεργασίας με τα πανεπιστήμια, ώστε να εφαρμοσθεί ο νόμος με όποιες βελτιώσεις και να επιλυθούν τα προβλήματα» τονίζει, ο υπουργός επισημαίνοντας ότι ο διάλογος που έχει ξεκινήσει με τις πανεπιστημιακές αρχές για βελτίωση του νόμου για να καρποφορήσει δεν μπορεί να ξεκινάει με απειλές όπως είναι η διακοπή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, που αν ποτέ πραγματοποιηθεί θα οδηγήσει σε διακοπή της λειτουργίας των πανεπιστημίων και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Ο κ.Μπαμπινιώτης καταλήγοντας ξεκαθάρισε ότι «αναλαμβάνοντας την ευθύνη του Υπουργείου αιδείας το μόνο που προσπαθώ είναι να λύσω υπαρκτά προβλήματα που απασχολούν την ελληνική οικογένεια σε μια κρίσιμη περίοδο: πανελλαδικές εξετάσεις, βιβλία στα σχολεία για την επόμενη χρονιά, προετοιμασία για ουσιαστικές αλλαγές στην Παιδεία και στο σύστημα εξετάσεων για τα ΑΕΙ, ηρεμία και διάλογος για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια. Η εξέλιξη των πραγμάτων τις επόμενες ημέρες θα δείξει αν έχει νόημα να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια

Την Τετάρτη ο Γιώργος Μπαμπινώτης, ανέθεσε στις συγκλήτους των πανεπιστημίων να εγκρίνουν τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων για την φετινή χρονιά. Σύμφωνα με το νέο νόμο για να γίνει αυτό θα πρέπει να εκλέξουν συμβούλια διοίκησης.

Όρισε επίσης επταμελή επιτροπή η οποία έως τις 15 Μαΐου θα πρέπει να έχει συντάξει πόρισμα σχετικά με τα προβλήματα από το νέο νόμο.

Κάλυψη Καψή στον Μπαμπινιώτη
Κάλυψη στον υπουργό Παιδείας παρέσχε πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής.

Όπως είπε μετά από συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με παράγοντες του υπουργείου Παιδείας και της πανεπιστημιακής κοινότητας διαπιστώθηκε πως υπάρχει πρόβλημα στον προϋπολογισμό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων γι' αυτό και εξαιρείται -μόνον για φέτος- η έγκριση των προϋπολογισμών από τα συμβούλια διοίκησης.

Ο κ. Καψής εξέφρασε πάντως η σαφή πρόθεση του πρωθυπουργό να εφαρμοστεί ο νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πηγή: skai.gr