Του Πέτρου Κιρκιλή

Διανύουμε τον 14ο μήνα της πανδημίας του κορωνοϊού, ασχέτως που όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας τείνουν να το ξεχνούν. Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, λοιπόν, μία από τις πιο ευτυχείς στιγμές για κάθε φυσιολογικό άνθρωπο που κατοικεί σε αυτόν τον πλανήτη και δεν πιστεύει σε εξωγήινους, τσιπάκια και κάθε λογής θεωρίες συνωμοσίας, είναι η στιγμή που αισθάνεσαι ένα μικρό, ανεπαίσθητο τσίμπημα στο μπράτσο σου. Είναι η στιγμή που νιώθεις πως ο τερματισμός βρίσκεται πιο κοντά απ’ ότι αρχικά υπέθετες. Είναι η στιγμή που κάνεις το εμβόλιο κατά αυτού του καταραμένου ιού.

Η ειρωνεία είναι πως το εμβόλιο το οποίο, πριν από ακριβώς έναν χρόνο, προπορευόταν στην κούρσα των ερευνών και η παραμικρή εξέλιξη στην ανάπτυξή του μονοπωλούσε τα δελτία ειδήσεων, πλέον αντιμετωπίζεται από τα μέσα ενημέρωσης, την κοινή γνώμη και μια μερίδα επιστημόνων ως το μαύρο πρόβατο των ιατρικών σκευασμάτων. Αναφέρομαι στο εμβόλιο της Astrazeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ποτέ στα χρονικά δεν έχει γίνει τόσος ντόρος και δεν έχει χυθεί τόσο μελάνι για τις παρενέργειες ενός εμβολίου.

Τι και αν μιλάμε, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, για μόλις 400 περιστατικά θρομβώσεων σε ένα σύνολο 110 εκατομμυρίων (!) εμβολιασμών σε ολόκληρο τον κόσμο. Τι κι αν το Ηνωμένο Βασίλειο εξέρχεται της πανδημίας έχοντας βασίσει τη στρατηγική του σε αυτό το εμβόλιο. Τι κι αν στην Ελλάδα έχουν γίνει πάνω από 880.000 εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Astrazeneca και τα περιστατικά θρομβώσεων, που έχουν αναφερθεί, είναι ελάχιστα. Ο σπόρος της αμφισβήτησης έχει ήδη ριζώσει στο μυαλό αρκετών συμπολιτών μας.

Θα μου πείτε, κανείς δεν θέλει να βρεθεί στη θέση όσων εμφάνισαν θρομβώσεις, πνευμονικές εμβολές, περικαρδίτιδες και οποιαδήποτε άλλη σοβαρή επιπλοκή μετά τον εμβολιασμό τους. Και ας πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Και ανθρώπινο. Όμως, εμβόλια και φάρμακα δίχως παρενέργειες δεν έχουν, προς το παρόν, ανακαλυφθεί.  

Η ουσία είναι πως ένα εμβόλιο άκρως αποτελεσματικό έχει κατασυκοφαντηθεί και για το γεγονός αυτό φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης και οι Ευρωπαίοι. Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υιοθετήσει 18 διαφορετικές στρατηγικές για το εμβόλιο της Astrazeneca. Τα αντιφατικά μηνύματα αναφορικά με τις ηλικιακές κατηγορίες στις οποίες θα πρέπει να χορηγείται, προκάλεσαν σύγχυση και ενέτειναν το κλίμα αμφισβήτησης, ενώ μόνο ως ατυχείς μπορούν να εκληφθούν οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων πως από τον Σεπτέμβριο θα εμβολιαζόμαστε μόνο με mRNA εμβόλια.

Είναι προφανές πως οι ευθύνες βαραίνουν και τους ώμους ημών των δημοσιογράφων. Η υπερπροβολή μεμονωμένων συμβάντων (παραποιημένα σε κάποιες περιπτώσεις), η ατελέσφορη σύγκριση των εμβολίων και η φιλοξενία απόψεων που ουδεμία σχέση έχουν με τον ορθό επιστημονικό λόγο, ενίσχυσαν  τη δυσπιστία των πολιτών. Ήδη, από τον Απρίλιο, οι άνω των 65 ετών, άρχισαν να αποφεύγουν συστηματικά το συγκεκριμένο εμβόλιο, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να δώσει πρόσβαση και σε άλλες ηλικιακές ομάδες, ώστε να αξιοποιηθεί το υπάρχον απόθεμα.

Οι νεώτερες μελέτες δείχνουν πως το εμβόλιο της Astrazeneca παρέχει προστασία από τον κορωνοϊό έως και 95%, αντιμετωπίζοντας την επικίνδυνη ινδική μετάλλαξη και διατηρώντας υψηλό αριθμό αντισωμάτων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ' ότι τα mRNA εμβόλια. Πλέον, όλα αυτά έχουν μικρή σημασία. Από το φθινόπωρο, στη Γηραιά Ήπειρο θα κάνουμε, κατά βάση, εμβόλια της Pfizer. Και εμείς οι τριαντάρηδες θα θυμόμαστε ότι ήμασταν οι τελευταίοι που κάναμε το πολύπαθο βρετανικό εμβόλιο. Εμείς, οι θαρραλέοι Astrazenecans.