Κλείσιμο

Tου Δημήτρη Βολουδάκη*

Τις προηγούμενες ημέρες δόθηκε ιδιαίτερη δημοσιότητα στην είδηση της εισβολής γνωστής ομάδας αγνώστων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, για να ξυλοκοπήσει Καθηγητή με αφορμή κατηγορίες που αφορούν το πρόσωπό του. Την ίδια περίπου περίοδο, γνωστές ομάδες αγνώστων υπογράφουν κηδειόσημα και εξαπολύουν απειλές εναντίον μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, του πρύτανη και κοσμητόρων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με αφορμή την απελευθέρωση χώρων που τελούν υπό κατάληψη εδώ και 34 χρόνια. 

Δηλαδή αν το καλοσκεφτούμε, κάποια μέρα το 1988, καταλήφθηκε ένας χώρος σε δημόσιο πανεπιστήμιο και ο χώρος αυτός έμεινε κατειλημμένος για 1.632 βδομάδες. Δεν μπορώ να γνωρίζω σε τι βαθμό κατά καιρούς αντιδρούσαν σε αυτή την κατάσταση πρυτανικές αρχές, καθηγητές, φοιτητικοί σύλλογοι, πολιτικοί και κυρίως πολίτες της Θεσσαλονίκης. Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι προσπάθησαν να αλλάξουν αυτή την εικόνα, αλλά ας μην βαυκαλιζόμαστε. Για 12.410 ημέρες οι περισσότεροι υπεύθυνοι προτίμησαν να μην κάνουν τίποτα, είτε γιατί δεν ήθελαν να πάρουν το πολιτικό κόστος, είτε γιατί είχαν συνηθίσει, είτε γιατί έθεταν άλλες προτεραιότητες, είτε γιατί συμφωνούσαν. 

Δεν τους πειράζουμε, δεν μας πειράζουν. Κολλάμε και μερικές λέξεις όπως ελευθερία, δημοκρατία για να περιχαρακώσουμε τα τσιφλίκια μας, να ασκήσουμε την επαναστατική μας εξουσία… δεν τους πειράζουμε. Και διορίζουμε τους υποτελείς, τους συγγενείς, τους ανθρώπους μας… δεν μας πειράζουν.

Την ίδια ώρα που σε πιάνει απελπισία με αυτή την εντελώς αποπνικτική κατάσταση, μαθαίνεις για την Δρ. Carolina Casadio, τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια που ασχολείται με τη σκοτεινή ύλη στο σύμπαν. Η Δρ. Casadio που ολοκλήρωσε το Μάστερ της σε Αστροφυσική και Κοσμολογία στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια (Ιταλία) το 2010 και το διδακτορικό της σε Φυσική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδα (Ισπανία) το 2016. και μετά εργάστηκε έως το 2019 ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο  Max-Planck-Institut στη Βόνη (Γερμανία). Και πριν λίγες ημέρες έλαβε μία από τις πιο ανταγωνιστικές υποτροφίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για να συνεχίσει να ασχολείται με αυτό που πιστεύει δηλαδή την αστρονομία και την αστροφυσική. Η Δρ. Casadio από την Ιταλία, θα μπορούσε να συνεχίσει την έρευνά της σε πολλές χώρες, όχι μόνο της Ευρώπης.

Η ίδια όμως επέλεξε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη. Εκεί εργάζεται από το 2020 και με βάση τις υποδομές και τους επιστημονικούς συνεργάτες που έχει στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής, κατάφερε να διακριθεί σε τόσο υψηλό επίπεδο. Ήταν η μοναδική χρηματοδότηση που έλαβε η χώρα μας για το 2022, χάρη στην Δρ. Casadio. Όταν θα καταφέρουμε να εξηγήσουμε και το σημαντικότερο να απεμπλακούμε από τις εξοργιστικές εθνικές μας αντιφάσεις, τότε ίσως είναι πιθανότερο και άλλοι Ευρωπαίοι και Έλληνες δημιουργικοί επιστήμονες να λάβουν περισσότερες χρηματοδοτήσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας. 

Μέχρι τότε θα μετράμε μέρες, βδομάδες και χρόνια βλέποντας την Πορτογαλία να λαμβάνει πέντε, την Ιρλανδία να λαμβάνει οκτώ και το Ισραήλ δεκαεννιά χρηματοδοτήσεις αντίστοιχα1.

1.  στοιχεία από https://erc.europa.eu/sites/default/files/document/file/erc_2021_stg_results_all_domains.pdf

O Δημήτρης Βολουδάκης είναι Διδάκτωρ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σύμβουλος Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης