Με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνική αλλαγή και την βιώσιμη ανάπτυξη!

Τι ονομάζουμε Παιδαγωγική της Eπιχειρηματικότητας; Με ποιον τρόπο το σχολείο μπορεί να εναρμονιστεί με τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας;

Αδιαμφισβήτητα, η επιχειρηματικότητα αποτελεί τον πυρήνα του οικονομικού και κοινωνικού κόσμου, διαδραματίζοντας τον κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην καινοτομία και στην οικονομική ανάπτυξη. Ως προς αυτή την κατεύθυνση, η Παιδαγωγική της Επιχειρηματικότητας ως εκπαιδευτική διαδικασία, προετοιμάζει τους μαθητές με στόχο την ομαλή κι αξιοπρεπή ένταξή τους στον επιχειρηματικό κόσμο. Αυτό επιτυγχάνεται μεταξύ άλλων, μέσα από την ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως η κριτική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων, η επικοινωνία, η δημιουργικότητα και η συνεργασία καθώς επίσης και μέσα από την καινοτομία και την ανάπτυξη μικρών επιχειρηματικών σχεδίων.

Σκοπός της Παιδαγωγικής αυτής, είναι η κατάλληλη προετοιμασία των ανθρώπων και κυρίως των νέων για τις προκλήσεις που θα κληθούν αργότερα να αντιμετωπίσουν ως επαγγελματίες στην καθημερινότητά τους. Το σχολείο λοιπόν σε άμεση σύνδεση με την κοινωνία, καλείται να οδηγήσει τα παιδιά στο να αναπτύσσουν από μικρή ακόμη ηλικία, την να διαχειρίζονται οικονομικούς πόρους, να αναγνωρίζουν ευκαιρίες και να αναπτύσσουν επιχειρηματικα εγχειρήματα. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται το επιχειρηματικό πνεύμα, προάγεται η καινοτομία και όλα αυτά με προσανατολισμό την ευημερία και την ευρύτερη ανάπτυξη της οικονομίας καθώς επίσης και την αποφασιστική αντιμετώπιση της ανεργίας.

Η Παιδαγωγική της Επιχειρηματικότητας μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορα επίπεδα εκπαίδευσης, από την πρωτοβάθμια έως την ανώτατη εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση. Στην παγκόσμια κοινότητα, η Παιδαγωγική αυτή αναγνωρίζεται ως ένα σημαντικό μέσο για την προετοιμασία των νέων για τον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο και την προώθηση της κοινωνικής αλλαγής μέσω της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το σχολείο λοιπόν, ως θεσμικό όργανο, έχει τη δυνατότητα να μεταλαμπαδεύσει παράλληλα με τις αξίες του σεβασμού, της ενότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, εκείνες της προετοιμασίας των νέων για τον πραγματικό κόσμο, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση της κοινότητας και προάγοντας την κοινωνική αλλαγή.

Όλα τα παραπάνω, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μπορούν να διεκπαιρεωθούν, μέσα από την δημιουργία εκπαιδευτικών παιχνιδιών που ενισχύουν την λήψη αποφάσεων και προκαλούν τους συμμετέχοντες να διαχειριστούν κατάλληλα τον χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους για να ολοκληρώσουν την εκάστοτε αποστολή. Ακόμη, μια εξίσου καλή πρόταση αποτελεί η δημιουργία σεναρίων ρόλων όπου θα προσομοιώνονται επιχειρηματικές ιδέες και θα ενθαρρύνεται η συνεργασία και η καινοτομία. Επιπλέον, είναι πάντα εφικτό να οργανώνονται εκπαιδευτικές επισκέψεις σε επιχειρήσεις, ενθαρρύνοντας τους μαθητές να παίρνουν συνεντεύξεις από τους εκάστοτε επιχειρηματίες. Τέλος, η ενεργή συμμετοχή των σχολείων σε επιχειρηματικούς διαγωνισμούς όπου οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δικές τους ιδέες, οδηγεί στη δημιουργία σημαντικών βιωμάτων για τα παιδιά που σταδιακά θα αποκτούν μεταξύ άλλων κι επιπλέον μαθησιακά κίνητρα.