Και τώρα τι;...

Ο ΣΥΡΙΖΑ με όσα ξέραμε δεν υπάρχει. Από σήμερα είναι ένα άλλο κόμμα. Καλύτερο ή χειρότερο θα φανεί και θα αποδειχθεί 

Οι σεισμικές δονήσεις που προκλήθηκαν το διήμερο της συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν περίπου αναμενόμενες. Σαν να λέγαμε πως οι σεισμολόγοι είχαν ακριβώς προβλέψει και το μέγεθος και το επίκεντρο του σεισμού. Κάποιος εντός της αιθούσης παραλλήλισε το όλο σκηνικό σαν ένα σήριαλ χωρίς να υπάρχει αγωνία για το τέλος αφού όλοι ήξεραν το χωρισμό. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ με όσα ξέραμε δεν υπάρχει. Από σήμερα είναι ένα άλλο κόμμα. Καλύτερο ή χειρότερο θα φανεί και θα αποδειχθεί σε πρώτη φάση στην κρίσιμη αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Το σίγουρο είναι πως πλέον δεν υπάρχουν ούτε η «κομματίλα» ούτε η «καμαρίλα» όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του, υποσχόμενος πως όσο είναι πρόεδρος δεν θα συζητηθεί εκ νέου εσωκομματικό ζήτημα. Όπως και ότι κανένας δεν θα λειτουργεί ως «πέμπτη φάλαγγα». Βαριές εκφράσεις ενταγμένες σε ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα». Ούτως ή άλλως οι αποφάσεις είχαν ληφθεί πριν από την ομιλία του προέδρου... 

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαράσσει πλέον ένα διαφορετικό δρόμο. Πολλοί υποστηρίζουν πως η επόμενη ημέρα είναι δυσκολότερη της προηγούμενης. Το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και θα συνεχίσει με κάποιο τρόπο να ταλανίζει και την εικόνα του και την αντιπολιτευτική του τακτική, ως συνέπεια μιας περιδίνησης εσωτερικής. Κάτι που διαφαίνεται και στις δημοσκοπικές καταγραφές. Στοιχείο που θα μέτρηση ιδιαίτερα και στην αμέσως επόμενη χρονική περίοδο και για τις αποφάσεις και άλλων στελεχών. 

Πάντως ένα γεγονός αξιοσημείωτο είναι και η πρώτη φορά έστω και δια μέσου κύκλων παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα. Η άρνηση στις διαθέσεις του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη για διαγραφές συγκεκριμένων στελεχών που έχουν ανοιχτή και στενή επικοινωνία με τον φυσικό ηγέτη του κόμματος, ήταν καθοριστική. Μόνον η δημόσια παρέμβαση έλειπε αλλά επί του παρόντος περισσότερο θα προκαλούσε παρά θα λειτουργούσε κατευναστικά. Έξαλλου εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, ανάλογη παρέμβαση θα ισοδυναμούσε με πλήρη διαχωρισμό... 

Το ζητούμενο πλέον δεν είναι η ενότητα αλλά η διάσταση με το παρελθόν. Αυτό προϋποθέτει τη παρουσίαση του νέου πολιτικού προγράμματος του νέου κόμματος. Δηλαδή την πολιτική ταυτότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το δεύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα, σύμφωνα με το αποτέλεσμα των εκλογών.