Του Φώτη Καρύδα*

Από τους καταρράκτες του Νιαγάρα μέχρι την όπερα του Σίδνεϊ, και από την Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού στα Ιεροσόλυμα μέχρι το στάδιο των Σέλτικς, κτίρια και ιστορικά μνημεία «ντύθηκαν» με τα εθνικά μας χρώματα για να τιμήσουν την Επέτειο των 200 χρόνων από Έναρξη της Επανάστασης των Ελλήνων κατά των Οθωμανών. Ηγέτες από όλο τον κόσμο έστειλαν τα δικά τους μηνύματα και θύμισαν στην υφήλιο ότι υπάρχει μία χώρα, οι κάτοικοι της οποίας από την αρχαιότητα ταυτίστηκαν με τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Αρχηγοί κρατών, στα μηνύματά τους, χρησιμοποίησαν λέξεις από τη γλώσσα που μίλαγε ο Σωκράτης, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας. Θυμήθηκαν τα ιδανικά της Αρχαίας Ελλάδος που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για το πνευματικό κίνημα του Διαφωτισμού, ένα κίνημα το οποίο προετοίμασε το έδαφος για την Αμερικανική και τη Γαλλική Επανάσταση.   

Τα δικά της καίρια μηνύματα στέλνει και η, διάρκειας 30 λεπτών, τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια επικοινωνία που σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας στις σχέσεις Αθήνα και Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να περιμένει στο… ακουστικό, και επέλεξε την 25η Μαρτίου για να επικοινωνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια κίνηση υψηλής διπλωματικής αξίας που φέρεται να έχει κάνει… Τούρκο τον Ερντογάν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έγινε από τους πρώτους ηγέτες που δέχτηκαν πρόσκληση για επίσκεψη στην Ουάσινγκτον. Μία επίσκεψη, η οποία μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο βοήθειας για την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών προκλήσεων και την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων. Σχέσεων που, με την προσέλκυση επενδύσεων, θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες από την πανδημία Covid 19.

Μήνυμα ενότητας για όλους τους Έλληνες 

Κι ας έρθουμε στο διήμερο των εκδηλώσεων για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου. Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση έδειξε ότι δεν φιλοδοξεί να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον. Έβαλε στο κάδρο και την αντιπολίτευση στέλνοντας μήνυμα ενότητας στην κοινωνία. Εξάλλου, ενωτικό ήταν και το μήνυμα του Πρωθυπουργού, που, σε μία εορταστική ημέρα, δεν δίστασε να θυμίσει τις «μαύρες» σελίδες της ιστορίας μας. Κοινός παρανομαστής σε αυτές τις σελίδες είναι ο εθνικός διχασμός.

Παρά τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία , η χώρα μας κατάφερε να γιορτάσει με εθνική υπερηφάνεια αυτή την, τόσο σημαντική για το Έθνος μας, επέτειο, και να στρέψει επάνω της τα διεθνή βλέμματα. Τόσο με τις εκδηλώσεις του διημέρου, όσο και με το ετήσιο πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδας 2021», η Ελλάδα τήρησε, για άλλη μια φορά, το ραντεβού της με την ιστορία. Ένα ραντεβού που, όπως και σε αυτό του 2021, βρέθηκαν δίπλα της οι φιλέλληνες. Φυσικά, για να επιτευχθεί αυτό προηγήθηκαν κινήσεις οι οποίες, εκ του αποτελέσματός τους, ανέδειξαν τις καλές κινήσεις της εξωτερικής μας πολιτικής.

Και εκεί που σκέφτεσαι αυτά, και νιώθεις υπερήφανος γιατί η χώρα σου ενέπνευσε κατά το παρελθόν και εξακολουθεί να εμπνέει και τώρα, όπως π.χ. ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση αντιμετώπισε την πανδημία, σου έρχονται στο μυαλό πράξεις εθνομηδενιστών. Για άλλη μια φορά κάποιοι προσπάθησαν να βρουν τρόπους να αμαυρώσουν την Επέτειο. Η τακτική είναι γνωστή… Υποτιμητικές αναρτήσεις σε χώρους κοινωνικής δικτύωσης, διοχέτευση fake news, και πολλά «ναι μεν αλλά» με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Μέχρι και πανό αναρτήθηκε στα κάστρα της Θεσσαλονίκης. Ένα πανό όπου οι εμπνευστές του «ξερνούσαν» μίσος για τη γαλανόλευκη σημαία. Μια σημαία για την οποία χιλιάδες Έλληνες θυσίασαν τις ζωές τους ώστε οι απόγονοί τους να είναι ελεύθεροι για να μπορούν να αναρτούν τέτοια υβριστικά πανό. Αυτές οι πράξεις όμως μοιάζουν σα μικρές μαύρες τελίτσες που χάνονται στον καμβά της ενότητας. Και μέρες που είναι, ας θυμηθούμε τους στίχους του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού από το ποίημα Ύμνος εις την Ελευθερία:  «Μην ειπούν στο στοχασμό τους τα ξένα έθνη αληθινά: Εάν μισούνται ανάμεσό τους δεν τους πρέπει ελευθεριά…».   

Ο Φώτης Καρύδας είναι δημοσιογράφος