Η Δικαιοσύνη και ο 23χρόνος βιαστής

Τι αποκαλύφθηκε με τη σύλληψη του; Οι ευθύνες όσων έχουν την αρμοδιότητα για την τήρηση της νομιμότητας και τη διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών

H ιστορία με τον 23 χρονο από τη Συρία που κατηγορείται πλέον για οκτώ απόπειρες και βιασμούς γυναικών κάθε ηλικίας, από κοριτσάκι 13 ετών ως μία 70χρονη, έχει σοκάρει τους πάντες.

Η εγκληματική του δράση εκτυλίχθηκε τελευταία, πριν από τη δεύτερη κατά σειρά σύλληψη του, στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή των Εξαρχείων, με επιθέσεις εξαιρετικά σκληρές εναντίον ανύποπτων γυναικών- θυμάτων του, που αμέριμνες περπατούσαν στο δρόμο.

Ο τρόμος στην περιοχή και η αγωνία χιλιάδων γυναικών που κυκλοφορούν στην πόλη κινητοποίησαν τις αρχές και ο 23χρονος συνελήφθη.

Τι αποκαλύφθηκε όμως με τη σύλληψη του; Οι ευθύνες όσων έχουν την αρμοδιότητα για την τήρηση της νομιμότητας και τη διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών.

Με δυο λόγια η ιστορία έχει ως εξής. Ο 23χρονος είχε διωχθεί ποινικά για απόπειρα βιασμού, απόπειρα γιατί το ανύποπτο θύμα έδωσε μάχη να του ξεφύγει. Ο δράστης προφυλακίστηκε με ομόφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, μπήκε φυλακή, έμεινε ένα χρόνο και όταν ήταν να παραταθεί στο 18μηνο η κράτηση του ο εισαγγελέας, εφετών παρακαλώ, είπε και πάλι ότι πρέπει να μείνει μέσα.

Ηρθαν όμως οι δικαστές του Δικαστικού Συμβουλίου και το άφησαν ελεύθερο. Με σκεπτικό που σχετίζεται με νομικές προσεγγίσεις, οι οποίες στην προκειμένη περίπτωση, αγνοούν, την πραγματικότητα της υπόθεσης. Ποιό ήταν το σκεπτικό των δικαστών. Οτι δεν μπορεί η ποινική μεταχείριση για την απόπειρα να είναι ίδια με τον βιασμό. Άρα αποφάσισαν ότι ο 23χρονος με ένα χρόνο προφυλάκισης καθάρισε και δεν χρειάζεται να μείνει άλλο κρατούμενος μέχρι να δικαστεί.

Και τώρα η συνέχεια. Ο 23χρονος μόλις βγήκε άρχισε τα ίδια και χειρότερα. Την «έπεσε» σε 8 γυναίκες που οι περισσότερες είδαν το χάρο με τα μάτια τους, που λέει και η λαϊκή ρήση. Μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Μόλις συνελήφθη για δεύτερη φορά η κυβέρνηση, δια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, δήλωσε την απαξία της, αποπέμποντας τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ωρωπού που είχε την ευθύνη να τηρείται ο περιοριστικός όρος που είχε επιβληθεί από τη δικαιοσύνη στον δράςτη για εμφάνιση τρεις φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα.

Φταίει όμως μόνον ο Διοικητής; Kαι αν δεχθούμε ότι φταίει, ποιά είναι η ευθύνη των δικαστών που τον άφησαν και μάλιστα με αντίθετη εισαγγελική πρόταση; Γι' αυτούς θα γίνει κάποιος έλεγχος; Ή όχι; Διότι απολύτως σεβαστή η δικαστική κρίση, αλλά αν είναι σε αντίθεση με την πραγματικότητα, κάτι φταίει...

Και μάλιστα όταν πρόκειται για εγκλήματα σαν αυτό του βιασμού.