Η ανάγκη φύλαξης στα δικαστήρια

Μετά την τελευταία προκήρυξη με το ύφος που είναι διατυπωμένη, μήπως οι αρμόδιοι οφείλουν να πάρουν στα σοβαρά τη φρούρηση συγκεκριμένων δικαστών και τον έλεγχο εισόδου στα δικαστήρια;

Η προκήρυξη που δημοσιεύθηκε λίγες ημέρες μετά τον εντοπισμό του φακέλου με εκρηκτικά στο Εφετείο της Θεσσαλονίκης, όπου από καθαρή τύχη δεν είχαμε θύματα, φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα, αυτό της φύλαξης των δικαστικών μεγάρων σε μεγάλες πόλεις και πρωτίστως στα δικαστήρια της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
Η κατάσταση που επικρατεί, ασφαλώς είναι καλύτερη από παλιότερα, όπου δεν υπήρχαν καν μηχανήματα ελέγχου στις εισόδου των δικαστικών μεγάρων, από τις οποίες μπορούσε να περάσει ο καθένας άνετα, χωρίς κανένα έλεγχο σε ένα χώρο όπως τα δικαστήρια, όπου η επικινδυνότητα είναι δεδομένη ανεξάρτητα από τις όποιες κινήσεις και επιδιώξεις τρομοκρατικών ομάδων.

Ο χώρος των δικαστηρίων εκ των πραγμάτων χώρος αντιδικιών και σκληρών αντεγκλήσεων μας έχει διδάξει πολλές φορές, ότι μπορεί ο καθένας να αποπειραθεί να σκοτώσει κάποιον κατηγορούμενο η τέλος πάντων όποιον κάποιος αντιμετωπίζει με μίσος και θέλει να τον «καθαρίσει».

Τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον στα μεγάλα δικαστήρια υπάρχει έλεγχος με μηχανήματα, όπου τοποθετούνται τσάντες και ό,τι άλλο φέρει μαζί του ο καθένας. Ομως ο έλεγχος αυτός δεν είναι ούτε πάντοτε σχολαστικός, ούτε και διαρκεί για τις όλες ώρες που κάθε πολίτης μπαινοβγαίνει στα δικαστήρια.

Όσο για μηχανήματα ανίχνευσης επιστολών εκεί τα πράγματα είναι λίγο περίπλοκα. Αλλού υπάρχουν και αλλού όχι.

Σε ό,τι δε αφορά την προσωπική φρούρηση δικαστικών και εισαγγελέων, που εν δυνάμει μπορεί να είναι στόχοι και εκεί η κατάσταση είναι περίπλοκη. Άλλοι φυλάσσονται και άλλοι όχι.

Όμως μετά την τελευταία προκήρυξη με το ύφος που είναι διατυπωμένη, μήπως οι αρμόδιοι οφείλουν να πάρουν στα σοβαρά τη φρούρηση συγκεκριμένων δικαστών και τον έλεγχο εισόδου στα δικαστήρια; Kαι βέβαια ευθύνη για όλα αυτά έχουν και οι επικεφαλής των δικαστικών μονάδων, που οφείλουν να κινητοποιηθούν και να υποδείξουν τις όποιες ατέλειες στα συστήματα ελέγχου των δικαστηρίων για να υπάρξουν άμεσα οι αναγκαίες διορθώσεις. Πριν είναι αργά. Στα δικαστήρια, όπως όλοι γνωρίζουμε, συνωστίζεται καθημερινά πολύς κόσμος. Χιλιάδες πολίτες μπαινοβγαίνουν. Είναι χώροι που από τη φύση του αντικειμένου της δικαιοσύνης προσφέρονται πρωτίστως για αυστηρά και συστηματικά μέτρα φρούρησης. Αυτονόητα πράγματα.