Του Φώτη Κάρυδα*

«Η οικογένεια αποτελεί το κύτταρο του πολιτισμού», είχε πει ο Αμερικανός ιστορικός και φιλόσοφος ΓουίλΝτιράν (1885-1981). Χρειάστηκε όμως να περάσουν αρκετές δεκαετίες για να καθιερωθεί το 1993, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας. Η Ημέρα αυτή γιορτάζεται έκτοτε στις 15 Μαΐου. Εφέτος η Διεθνής ημέρα έχει ως θέμα «Οικογένειες και νέες τεχνολογίες». 

Στην εποχή της υγειονομικής κρίσης από την Covid 19, η οικογένεια, το κύτταρο του πολιτισμού και ο θεμέλιος λίθος της κοινωνίας μας δοκιμάστηκε -και δοκιμάζεται- σκληρά. Η οικογένεια φέρει το βάρος της κρίσης, προσπαθεί να προστατέψει τα μέλη της από τη νόσο, ενώ ταυτόχρονα οι γονείς πρέπει να εξασφαλίσουν την επιβίωση αυτής της μικρής κοινωνικής ομάδας. Στην Ελλάδα ο θεσμός της οικογένειας, σύμφωνα με το Σύνταγμα, θεωρείται «θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους» , και από τις αρχές του χρόνου η χώρα μας απέκτησε, για πρώτη φορά, υφυπουργό αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και Οικογένεια. Αρκεί όμως αυτό; Για να αρχίσει ένα ταξίδι πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα, και το πρώτο βήμα είναι το πιο σημαντικό. Το πιο σημαντικό προκειμένου να μπουν οι βάσεις για τα επόμενα. 

Και τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι πολλά. Κάποια από αυτά θα επιτευχθούν όταν το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, και σε λίγες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στη Βουλή. Σύμφωνα με αυτό, μεταξύ άλλων, θεσπίζεται άδεια πατρότητας μετ΄αποδοχών (έναντι των δύο ημερών που ισχύει έως σήμερα) ενώ ο νέος πατέρας προστατεύεται από την απόλυση έως και έξι μήνες από την γέννηση του παιδιού. Επίσης, μία άλλη σημαντική ρύθμιση είναι η πρόβλεψη γονικής άδειας τεσσάρων μηνών (με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δύο μήνες) και για τον πατέρα και για τη μητέρα, για κάθε παιδί, μέχρι το παιδί να γίνει οκτώ ετών. Με αυτό το πλέγμα διατάξεων καθιερώνονται και τα δικαιώματα του πατέρα ώστε να επιτευχθεί εξισορρόπηση του ρόλου των δύο γονέων στην οικογένεια. Αρκούν όμως αυτά; Είπαμε ένα ταξίδι δεν αρχίζει με… ταχύτητα φωτός…

Ας έρθουμε στις πολύτεκνες οικογένειες. Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, με αφορμή το εφετινό κεντρικό θέμα του ΟΗΕ «οικογένειες και νέες τεχνολογίες» επισήμανε έγκαιρα «την ανάγκη στήριξης της οικογένειας» ζητώντας να αξιοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης για την επιχορήγηση παροχής εξοπλισμού και δεύτερης τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης δωρεάν για τις πολύτεκνες οικογένειες. Σύμφωνα με την ΑΣΠΕ, με ανάλογες ρυθμίσεις θα μειωθεί η ανισότητα που βιώνουν οι πολύτεκνοι κατά την ψηφιακή εποχή. «Ο φετινός εορτασμός ας γίνει αφορμή να ξανακάνουμε την οικογένεια «μόδα» στην κοινωνία», ανέφερε, χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωσή της η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος. 

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει, ήδη, υλοποιήσει κάποιες από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της που αφορούν τη στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας. Έτσι, από 1ηΙανουαρίου 2020, έχει θεσμοθετηθεί επίδομα γέννησης 2000 ευρώ για τη γέννηση κάθε παιδιού, αυξήθηκε το αφορολόγητο κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί, μειώθηκε ο ΦΠΑ στα βρεφικά είδη, καταργήθηκε για τους πολύτεκνους ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για εξαθέσιο και άνω επιβατικό ΙΧ κλπ. 

Το 2021, τα κονδύλια για την κοινωνική προστασία αυξήθηκαν κατά 22%. Επίσης, η προώθηση διάφορων σημαντικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί μία ανάσα για την ελληνική οικογένεια στην εποχή του νέου κορωνοϊού. Οι αντίξοες συνθήκες όμως που βιώνει, εξαιτίας της πανδημίας, η οικογένεια, πρέπει να επαναξιολογούνται συνεχώς ώστε να βρίσκονται οι κατάλληλες λύσεις. Οι αρμόδιες αρχές, όπως η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, έχουν και κάθε καλή διάθεση ώστε να προσφέρουν ανά πάσα στιγμή τις γνώσεις και την εμπειρία τους προκειμένου να αναδεικνύονται τα προβλήματα και να δρομολογούνται οι κατάλληλες λύσεις για τον θεμέλιο λίθο της κοινωνίας μας.

Ο Φώτης Καρύδας είναι δημοσιογράφος