Toυ Στέλιου Κάνδια

Μήπως την περασμένη Πέμπτη στην εθνική αντιπροσωπεία παρακολουθήσαμε ένα τελετουργικό αυτοχειριασμού; 

Και δεν αναφερόμαστε βέβαια στον Μητσοτάκη, αλλά στον Τσίπρα, που συμπεριφέρθηκε σαν τον σκορπιό που τσίμπησε το βάτραχο ενώ τον περνούσε απ' το ποτάμι επειδή αυτή είναι η φύση του. Τους πήρε το ποτάμι τους πήρε ο ποταμός εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, και αντίθετα με το σκορπιό, όχι μόνο δεν το αντιλαμβάνονται, αλλά επιχαίρουν κιόλας. 

Πάντως η περιώνυμη κατά Τσίπρα “αλλαγή αμυντικού δόγματος” έκανε διάσημο και το Σανέλ. Ίσως ήταν καιρός. Ας προσπεράσουμε τη ρητορική περί φερέτρων• μερικά πράγματα δεν τα ακουμπάς καν γιατί θα σε μολύνουν. Θέλουμε το Σαχέλ να μη μας αφορά μέχρι να μας αφορά; Τόσα ευρωπαϊκά κράτη που δραστηριοποιούνται στο υποσαχάριο Σαχέλ το κάνουν μόνο για το γινάτι της Γαλλίας; Είναι μπορετό μελλοντικά να είμαστε στον ευρωστρατό μέλος με δικαιώματα, αλλά δίχως υποχρεώσεις; “Πιο ΣΥΡΙΖΑ λογική πεθαίνεις” που λένε και οι νεότεροι.

Ακόμα περισσότερο, το να λες ότι δεν είμαστε πια δύναμη ειρήνης και σταθερότητας επειδή εξοπλιζόμαστε ωσάν να έχουμε γείτονα τον Αλβέρτο του Μονακό με τη Βίσση στο πάλκο, και το να αναφέρεις ό,τι κάνουμε κούρσα εξοπλισμών συνιστά μείζον ατόπημα.

Όσον αφορά τα περί “κούρσας εξοπλισμών” στον ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάνε ότι τα πανάκριβα οπλικά συστήματα είναι και τα πιο επιτυχημένα ακριβώς όταν παραμένουν αχρησιμοποίητα. Η αξία τους έγκειται ακριβώς στην αποτρεπτική ισχύ τους, και η χρήση τους (πρέπει να) είναι για ασκήσεις και για επιχειρήσεις ρουτίνας, όχι για κάποια αιματηρή σύρραξη. 

Σίγουρα δεν είναι μεμπτό να ψάξεις στο χάρτη για να βρεις το Σανέλ, όταν συχνά δεν ξέρεις μέρη του τόπου σου. Όμως δε χρειάστηκε να ψάξουμε στο χάρτη για να βρούμε τις αντιδράσεις του τουρκικού Τύπου στη συζήτηση στη Βουλή και δεν χρειάζεται να πούμε ποιον πολιτικό αρχηγό δικαίωσαν. 

Η κατά ΣΥΡΙΖΑ Που Σου "αλλαγή αμυντικού δόγματος" έφερε στο νου τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κάτι που οι περισσότεροι θέλουμε να ξεχάσουμε. Κι ήταν αυτή η συζήτηση στη Βουλή που μας μελαγχόλησε φέρνοντας στο νου τις περίφημες ομιλίες του Ουίνστον Τσόρτσιλ στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Στην ταινία Darkest Hour o Τσόρτσιλ εμφανίζεται να λέει ότι “δεν μπορείς να διαπραγματεύεσαι με την τίγρη όταν το κεφάλι σου είναι στο στόμα της”. Χωρίς ενεργή πολυμέτωπη διπλωματία, χωρίς συμμαχίες, και χωρίς την κατάλληλη, δυστυχώς δαπανηρή αλλά αναγκαία, αμυντική θωράκιση ας μην έχουμε αυταπάτες για την εξημέρωση του πεινασμένου “θηρίου” στο στόμα του οποίου έχουμε το κεφάλι μας γεωγραφικά. Το ακριβώς αντίθετο. Παρεμπιπτόντως ο Σερ Ουίνστον ουδέποτε αποδέχθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μικρύνει.

Όντως έχουμε αλλαγή δόγματος για τη "μικρή Ελλάδα" που είναι μικρή μόνο όταν τη φέρνουν κάποιοι στα μέτρα τους. Από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο Σανέλ, αλλά και τη νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία.