Κλείσιμο

Βασιλακόπουλος σε ΣΚΑΪ: Αν καθυστερήσουν οι εμβολιασμοί, τον χειμώνα θα απαιτείται 85% για τείχος ανοσίας

Όσο καθυστερεί ο εμβολιασμός τόσο μεγαλύτερο ποσοστό απαιτείται για να χτιστεί τείχος ανοσίας, ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» δήλωσε ότι «για να αποκτήσουμε τείχος ανοσίας, δεν υπάρχει ένα μαγικό νούμερο. Το καλοκαίρι που η μεταδοτικότητα του ιού είναι μικρότερη, θέλεις ένα ποσοστό εμβολιασμένων περίπου 70% . Αν καθυστερήσουμε όμως και πάμε τον Δεκέμβριο που ο ιός μεταδίδεται ευκολότερα, θα πρέπει να πιάσουμε 85%-90%». 

Σχολιάζοντας το σχέδιο κινήτρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τον Έλληνα πολίτη και πρέπει να βρει τον κατάλληλο τρόπο επισημαίνοντας ότι αρχικά θα πρέπει να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν.

«Όμως αν φτάσουμε στο σημείο που κάποιοι δεν πείθονται, πρέπει να δώσει στους εμβολιασμένους κάποια κίνητρα. Για παράδειγμα είναι κάποιος που δε θέλει να εμβολιαστεί, γιατί φοβάται ή έχει αμφιβολίες, αλλά είναι φανατικός ποδοσφαιρόφιλος. Αν του πεις ότι για να πας στο γήπεδο, πρέπει να είσαι εμβολιασμένος για να μη θέτεις σε κίνδυνο τους άλλους φιλάθλους, ένα ποσοστό θα παρακινηθεί και θα πάει να εμβολιαστεί γι’ αυτόν το λόγο. Άρα το να δοθούν κάποια κίνητρα είναι θέμα υγειονομικής ασφάλειας και εμένα μου φαίνεται πάρα πολύ λογικό», τόνισε. 

Σε ό,τι αφορά σε αυτούς που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, εξήγησε ότι «αυτός που έχει νοσήσει ακόμα κι αν κάνει τις δύο δόσεις εμβολίου δε κινδυνεύει από αυξημένη παραγωγή αντισωμάτων. Η επιστήμη έχει δει ότι όσοι έχουν νοσήσει αν κάνουν μια δόση εμβολίου παράγουν μεγαλύτερη ανοσολογική απάντηση από αυτούς που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Άρα, οι επιστήμονες είπαν να κρατήσουμε τη δεύτερη δόση για αυτούς που δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν». 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ