Σεισμοί με επίκεντρο την Εύβοια ταρακούνησαν την Αττική - Ζημιές σε κτίρια και κατολισθήσεις

Σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν γύρω στη 1 το μεσημέρι της Κυριακής με επίκεντρο τη βόρεια Εύβοια, προκαλώντας αναστάτωση και στην Αττική - Τι λένε Λέκκας και Παπαζάχος

Ρίχτερ - Σεισμογράφος

Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών γύρω στη 1 το μεσημέρι της Κυριακής με επίκεντρο τη βόρεια Εύβοια, οι οποίες έγιναν έντονα αισθητές και στην Αττική.

Η πρώτη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 12:58 και ήταν μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο εντοπίστηκε 6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Προκοπίου Ευβοίας, με το εστιακό βάθος να υπολογίζεται στα 14,1 χιλιόμετρα.

Σεισμός

Τέσσερα λεπτά αργότερα, η περιοχή επλήγη από νέο, ισχυρότερο σεισμό, μεγέθους 5,2 Ρίχτερ. Η δεύτερη δόνηση είχε επίκεντρο 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Προκοπίου Ευβοίας και το εστιακό βάθος 13,1 χιλιόμετρα, γεγονός που εξηγεί την μεγάλη ένταση με την οποία έγιναν αισθητοί οι σεισμοί στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Σεισμός

Μέχρι λίγο πριν από τις 14:30 της Κυριακής έχουν καταγραφεί 10 μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 3,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Μιλώντας στο evima.gr, ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης ανέφερε ότι ο σεισμός προκάλεσε ζημιές σε σπίτια, κτίρια και καταστήματα. «Αυτή την ώρα επικρατεί πανικός στον κόσμο καθώς ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός. Έγιναν ζημιές σε σπίτια, μαγαζιά και στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου έξω από το Προκόπι, όπου γινόταν βάφτιση και ο ιερέας πετάχτηκε έξω».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας, Γιώργο Τσαπουρνιώτη, μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός, ωστόσο υπάρχουν «εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο με κατολισθήσεις, αλλά και ζημιές σε σπίτια στο Προκόπι και στη Δαφνούσα».

Όπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Κατσαφάδος και ο Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Πέτρος Καμπούρης βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τοπικές αρχές, ώστε να γίνει η καταγραφή των ζημιών. Οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν κινητοποιηθεί και πραγματοποιούν περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή και προχώρησαν στην απομάκρυνση λίθων σε δρόμο της περιοχής Δερβένι Ευβοίας.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε: «Στην περιοχή έχουμε τέτοιους σεισμούς, κατά περιόδους εκδηλώνονται τέτοιοι σεισμοί, δηλαδή της τάξεως των 5 βαθμών, και μικρότεροι, οι οποίοι έχουν το κύριο χαρακτηριστικό ότι κρατάνε για λίγες ημέρες, ανάλογα την περίπτωση. Πέρυσι ουσιαστικά είχαμε ακόμα μία τέτοια διαδικασία στην ίδια περιοχή. Συνεπώς, τα χαρακτηριστικά της περιοχής δείχνουν ότι ναι μεν έχουμε κάποια σεισμικότητα, αυτή η σεισμικότητα δεν μπορεί να υπερβεί κατά την άποψή μου τους 5, 5.1, 5.2 βαθμούς, αλλά θα έχουμε όμως μικρότερους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή. Συνεπώς, πιστεύω ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας». 

Σε ερώτηση αν το 5,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός απάντησε: «Σε αυτές τις περιπτώσεις όπου έχουμε ένα σμήνος σεισμών [...] δεν μπορούμε να διακρίνουμε ποιο είναι ο κύριος σεισμός και ποιος είναι ο δεύτερος. Δηλαδή σχεδόν έχουμε το ίδιο επίπεδο σεισμών που διαφέρουν πολύ λίγο και δεν μπορούμε να διακρίνουμε ποιος ήταν ο κύριος σεισμός. Το σημαντικό στην περίπτωση του Προκοπίου είναι ότι διατηρείται μεν για αρκετό χρονικό διάστημα, για ώρες, για μέρες ενδεχομένως, η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, αλλά δεν έχουμε υπέρβαση των μεγεθών, δηλαδή δεν έχουμε κάποιο θεαματικό μέγεθος πάνω από 5. Οπότε, με βάση αυτό το μέγεθος είμαστε ασφαλείς. Και δεν έγιναν ζημιές στην περιοχή, έγιναν ζημιές βέβαια σε παλιά κτίσματα, κάποιες κατολισθήσεις, αλλά ο κύριος ο συντριπτικός όγκος του οικιστικού ιστού έμεινε ανέπαφος».

Ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος ανέφερε ότι σεισμοί της τάξης των 5 βαθμών συμβαίνουν συχνά στην Ελλάδα και εμφανίστηκε καθησυχαστικός: «Δεν έχουμε κάτι σημαντικό να πούμε αυτή τη στιγμή. Σεισμοί της τάξης του 5 είναι συνηθισμένοι για τον ελληνικό χώρο και συμβαίνουν περίπου κάθε μήνα σε κάποια περιοχή της χώρας» σημείωσε.

Όπως εξήγησε, η έντονη αίσθηση που προκάλεσαν οι δονήσεις στην Αθήνα οφείλεται κυρίως στην εγγύτητα του επίκεντρου με το λεκανοπέδιο και στον τρόπο διάδοσης των σεισμικών κυμάτων. «Ακόμη και ένα μεγαλύτερο γεγονός στην περιοχή δεν αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην Αττική. Ενδεχόμενες επιπτώσεις θα αφορούσαν κυρίως τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο», τόνισε.

Πηγή: skai.gr
1 0 Bookmark

Απόρρητο