Αντιπεριφερειάρχης Αττικής-ΣΚΑΪ: Η φωτιά πέρασε την Εθνική -Εκκενώνονται 2 οικισμοί στον Αγ. Στέφανο

Η φωτιά πέρασε την Εθνική δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Νίκος Πέππας. Όπως ανέφερε ο κ. Πέππας, «δυστυχώς η φωτιά κατάφερε να  δημιουργήσει δίαυλο και να περάσει στην απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, και εκεί συναντάμε τώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα». 

«Η μεγάλη προσπάθεια εντοπίζεται από την άλλη πλευρά της Εθνικής που δεν είχαμε τις προηγούμενες ώρες πρόβλημα σε Άγιο Στέφανο, Καλετζι, οικισμό Ποντίων, και από το ίδιο ύψος από την πλευρά του Κρυονερίου όπου έχουμε τις τελευταίες μέρες το σοβαρό πρόβλημα» τόνισε ο κ. Πέππας.  

Έχουν αυξηθεί τα πτητικά μέσα, κάνουν ρίψεις και προς την περιοχή της Μαλακάσας (…) όπου δημιουργείται αντιπυρική ζώνη και γίνονται ρίψεις για να μην περάσει η φωτιά προς το χωριό της Μαλακάσας να κατέβει από τον ορεινό όγκο των Αφιδνών προς τα κάτω. «Οι άνεμοι δεν είναι πολύ ισχυροί αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης. 

Νέο μήνυμα εστάλη στο πλαίσιο αυτό από το 112: Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Πευκόφυτο, Ποντίων, Αγίου Στεφάνου, εκκενώστε τώρα προς Αθήνα μέσω Λεωφόρου Θησέως, Κηφισιάς. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. 

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Διονύσου Μανώλης Κόκκαλης ανέφερε στον ΣΚΑΪ 100,3 ότι αν δεν υπάρξει ενίσχυση των εναερίων μεσών η φωτιά θα μπει μέσα στον Άγιο Στέφανο.

Λίγο νωρίτερα εστάλη άλλο μήνυμα του 112. Το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λίμνης Μαραθώνα ή Καλέτζι Αττικής, εκκενώστε τώρα προς Γραμματικό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. 

«Η κατάσταση είναι τραγική, είναι έκρυθμη. Η φωτιά είναι στα Κατηφόρια, κοντά στα σπίτια, υπάρχουν και εναέριες και επίγειες δυνάμεις που όμως δεν επαρκούν δυστυχώς για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Έχει πολύ δυνατό αέρα αυτήν ώρα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Καλαφατέλης.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 11:05 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με γραπτό μήνυμα 112 κάλεσε τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή σε Πολυδένδρι και Καπανδρίτι. Ακολούθησε νέο γραπτό μήνυμα για τη Μαλακάσα. 

Το SMS αναφέρει: «Αν βρίσκετε στο Πολυδένδρι ή το Καπανδρίτι, εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα-Νέα Μάκρη από επαρχιακή οδό Μαραθώνος-Καπανδριτίου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά». Το δεύτερο μήνυμα του 112:«αν βρίσκεστε στη Μαλακάσα ή τον οικισμό Σφενδάλη εκκενώστε τώρα προς Ωρωπό μέσω Λεωφόρου Αθηνών -Ωρωπού».

Eπιχειρούν 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Ε/Π και 7Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SKAI.gr (@skaigr)

Για τεράστιο (πύρινο) μέτωπο και τεράστιες καταστροφές έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος κοινότητας Αφιδνών Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, και τις επόμενες ώρες θα γίνει δυσκολότερη, ανέφερε στο σταθμό μας για τα πύρινα μέτωπα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ) Δημήτρης Σταθόπουλος. 

Για πολύ μεγάλες αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς στην περιοχή των Αφιδνών, και πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμους, αυτήν την ώρα, έκανε λόγο, στο ΑΜΠΕ, ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης, ο οποίος βρισκόταν στο Καπανδρίτι. Όπως ανέφερε, βρίσκεται στα 30-40 μέτρα από την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, με φορά προς την Αθήνα καίγοντας δασική έκταση.

«Εδώ που είμαι βλέπω να καίγεται δάσος, αλλά είμαι σίγουρος ότι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, που είχαμε μεγάλη αναζωπύρωση και πριν πιάσει τόσο δυνατός αέρας, θα έχουμε προβλήματα άλλα. Τα μέτωπα είναι πολλά, όχι μόνο ένα, έχω μετρήσει τουλάχιστον τέσσερα και κινδυνεύουν και οικισμοί», τόνισε ο κ. Γιασημάκης. 

Την ανάγκη να ελεγχθεί η πυρκαγιά μέχρι το μεσημέρι, λόγω επικείμενων ανέμων, επισήμανε μέσω του ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Πατούλης. 

«Υπάρχει μεγάλο μέτωπο προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, δυο μικρά ας πούμε προς τα Βασιλικά Κτήματα και ένα στις Αφίδνες. Το Καλέτζι είναι ακόμα μακριά» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης. Αρκετές είναι - σύμφωνα με πληροφορίες, οι υλικές ζημιές και στους οικισμούς Κοσμοθέα και Δροσοπηγή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φλόγες στην Αττική, κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ υπάρχει, πλέον, μόνιμο μέτωπο από την απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, που καίει κυρίως χαμηλή βλάστηση και λίγα δένδρα, με ισχυρές δυνάμεις να προσπαθούν να την εμποδίσουν να πάρει διαστάσεις και να απειλήσει το Καπανδρίτι.

Αυτήν την ώρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις Αφίδνες, όπου καίγονται στον παράδρομο τις εθνικής οδού εγκαταστάσεις, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για καμένα σπίτια. Επίσης, στην περιοχή σημειώνονται εκρήξεις, καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει σε μάντρα αυτοκινήτων. Δίνεται τιτάνια μάχη για να σταματήσει η επέλαση της πυρκαγιάς.

Τη νύχτα, με μήνυμα από το 112, εκκενώθηκε και το χωριό Βόθωνας προς τη Λίμνη του Μαραθώνα ενώ, υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ είχαν εκκενωθεί Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και οι οικισμοί Ποντίων και Πευκόφυτο στον Άγιο Στέφανο.

Μέσω του 112 εκκενώθηκαν τη νύχτα το Πολυδένδρι, το Καπανδρίτι καθώς και οι οικισμοί Πευκόφυτο και Ποντίων, του Αγίου Στεφάνου.

Νωρίς το πρωί δόθηκε εντολή εκκένωσης για το Καλέντζι, στον Μαραθώνα.

Στις Αφίδνες, εκτός από οικίες, οι φλόγες έχουν κάψει αρκετό μέρος του δάσους με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καύσιμη ύλη για να γυρίσει η φωτιά μέσα σε αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ έχουν κοπεί και καεί κάποια καλώδια της ΔΕΗ. Να σημειωθεί πως οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τη περιοχή.

Κάποια είναι επικίνδυνα καθώς βρίσκονται και στον δρόμο. Στο σημείο επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν φτάσει και από Ωρωπό, Νέα Φιλαδέλφεια και Αυλώνα για ενίσχυση, προσπαθώντας να καθυστερήσουν όσον το δυνατό περισσότερο τις φλόγες με την ελπίδα τα εναέρια μέσα να δώσουν κέρια χτυπήματα με ρίψεις νερού τις πρώτες πρωινές ώρες ώστε να περιορίσουν τις φλόγες. 

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιώργος Γιασημάκης, μίλησε τις πρώτες πρωινές ώρες στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Καλημέρα» χαρακτηρίζοντας «πολύ δύσκολη» τη κατάσταση που επικρατεί στις Αφίδνες  αυτή τη στιγμή. 

«Η φωτιά είναι περιμετρικά και έχει αρχίσει και καίει δίπλα ακριβώς στα σπίτια του χωριού. Στο σημείο επικρατεί ένα ελαφρύ αεράκι. Η φωτιά κατευθύνεται από το Πέτσουλι προς τη Πάρνηθα», είπε ο Δήμαρχος. Ωστόσο, ο αέρας αλλάζει πορεία συνεχώς. 

«Παρακαλάμε να μη ξεκινήσει ο άνεμος πριν πετάξουν τα εναέρια μέσα. Έχουν καεί στη περιοχή πολλά σπίτια. Όλη νύχτα οι δυνάμεις του Δήμου, οι πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μάχη. Δεν έχει φύγει κανείς για να κρατήσουμε τη φωτιά σε χαμηλά επίπεδα», είπε. 

Μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κόκκαλης, είπε πως τα σημεία της εθνικής οδού που υπάρχει κίνδυνος να περάσει η φωτιά είναι τρία, στις Αφίδνες στη Δροσοπηγή και ένα σημείο στα διόδια.

Το θετικό είναι ότι το μέτωπο στην άλλη πλευρά της εθνικής οδού που βρίσκονται Καπανδρίτι και Πολυδένδρι δεν κινδυνεύει και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει φωτιά ανεβαίνοντας στην εθνική οδό στα προς τα δεξιά. Εκκενώθηκαν προληπτικά Καπανδρίτι, Πολυδένδρι, Πευκόφυτο, Οικισμός Ποντίων αλλά δεν απειλούνται σπίτια. Η εκκένωση ζητήθηκε από τη Πυροσβεστική προληπτικά. Όσον αφορά τον Άγιο Στέφανο, ο κ. Κόκκαλης είπε ότι δεν εκκενώθηκε τελικά και «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη περιοχή».

«Έχουν καεί πολλά σπίτια σε Δροσοπηγή και Αφίδνες αλλά δεν γνωρίζουμε για την ώρα τον αριθμό. Αυτό θα το δούμε αύριο το μεσημέρι αν έχουν ησυχάσει τα πράγματα ώστε να γίνει καταμέτρηση». «Τα μέτωπα είναι πάρα πολλά, γίνονται μεγάλες προσπάθειες από τη Πυροσβεστική, τη Περιφέρεια και τον στρατό. Από κει και πέρα παίζει ρόλο και ο άνεμος που αλλάζει κατεύθυνση», είπε.

Νωρίτερα, το πύρινο μέτωπο πέρασε από την άλλη πλευρά της Ε.Ο και κινείται ανάμεσα σε Άγιο Στέφανο και Καπανδρίτι με πορεία προς το Καπανδρίτι. Πιο συγκεκριμένα το μέτωπο βρίσκεται σε απόσταση 6-7 χιλιομέτρων από το Καπανδρίτι με τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να το περιορίσουν.  

Στο μεταξύ το 112 έστειλε νέα ειδοποίηση προς τους κατοίκους των περιοχών Πολυδένδρι, Καπανδρίτι,Ταξιάρχες, Άγιο Γεώργιο, Πουλίθρες να κλείσουν παράθυρα, πόρτες και καμινάδες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

Νωρίτερα χθες Πέμπτη είχαν εκκενωθεί οι περιοχές Δροσοπηγή, Κρυονέρι, Ιπποκράτειος Πολιτεία,  Αφίδνες και  Κοκκινόβραχος.  

Δύο εθελοντές πυροσβέστες οι οποίοι νοσηλεύονται με εγκαύματα στο νοσοκομείο ΚΑΤ, κρίθηκε απαραίτητο να διασωληνωθούν και να μεταφερθούν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά στο ΚΑΤ, έχουν μεταφερθεί 5 εγκαυματίες, 3 από τη Δροσοπηγή και  2 από το Κρυονέρι. 

Ένας πυροσβέστης ο οποίος τραυματίστηκε στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Κρυονέρι, διακομίστηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας 

 Σε έκτακτη εφημέρευση έχουν τεθεί τα νοσοκομεία ΚΑΤ  και Σισμανόγλειο.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις: Ανακοίνωση για διακοπές κυκλοφορίας και παρεμβάσεις στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, όπου απαγορεύεται από χτες η κίνηση όλων των οχημάτων λόγω της πυρκαγιάς στην βόρεια Αττική, εξέδωσε τα ξημερώματα το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ για να ενημερωθούν οι οδηγοί.

Ανοιχτή και χωρίς διόδια παραμένει η Αττική Οδός.

 

 

Πηγή: skai.gr