Ευρωζώνη: Μεγαλύτερη του αναμενόμενου υποχώρηση βιομηχανικής παραγωγής & υπηρεσιών

Σύμφωνα με τον σύνθετο δείκτη που τηρεί η εταιρία Markit για τους δύο κλάδους, η επίδοσή τους βαθμολογήθηκε με 48,7, σημειώνοντας πτώση από το 49,3 που είχαν πετύχει τον Φεβρουάριο. Οποιοσδήποτε βαθμός κάτω από το 50 καταδεικνύει ύφεση.

Ο τομέας της βιομηχανίας υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα κατά το Μάρτιο, πέφτοντας στο 47,7 από το 49 του προηγούμενου μήνα. Αντίθετα, ο χώρος των υπηρεσιών συστάλθηκε μόνο κατά 0,1 βαθμό, καταλήγοντας στο 48,7.

Κατά τον Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγο στη Markit, η ύφεση στην ευρωζώνη ξεκίνησε πιθανότατα έπειτα από το προβληματικό τελευταίο τρίμηνο του 2011. «Η ύφεση είναι πολύ ήπια [...] και η αύξηση επιχειρηματικής αυτοπεποίθησης στον τομέα των υπηρεσιών προσφέρει ελπίδα ότι οι συνθήκες θα βελτιωθούν ξανά αργότερα μέσα στον χρόνο», σχολίασε αισιόδοξα ο Williamson, προσθέτοντας πως ο σύνθετος δείκτης προβλέπει συρρίκνωση του ευρωζωνικού ΑΕΠ κατά μόλις 0,1 με 0,2 % για το 2012.

Η πρόβλεψη αυτή συνάδει με την ανανεωμένη εκτίμηση της ΕΚΤ για ύφεση της τάξης του 0,1%.

Σημαντική είναι επίσης η μείωση καινούργιων παραγγελιών και στους δύο κλάδους. Ο ρυθμός μείωσης μάλιστα ήταν ο μεγαλύτερος από τον Δεκέμβριο. Το πλήγμα ήταν ακόμα μεγαλύτερο για τις οικονομίες εκτός Γερμανίας και Γαλλίας.

Πέρα από τη σφαίρα των αριθμών όμως, ο κ. Williamson προειδοποίησε ότι τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία θα παραμείνουν καθώς επιχειρήσεις εστιάζουν σταθερά στην περικοπή κόστους λειτουργίας. «Η ανεργία αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών επειδή η εισροή νέας δραστηριότητας [συνεχίζει να] καταρρέει» τόνισε, επισημαίνοντας έτσι τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίσει ακόμα η ευρωπαϊκή οικονομία.

Για ολόκληρη την έρευνα πατήστε εδώ.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος