Κλείσιμο

To Jurassic Park είναι εδώ: Επιστήμονες ελπίζουν να φέρουν ξανά στη ζωή την τίγρη της Τασμανίας 

Τιτάνια προσπάθεια ερευνητών, ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, να φέρουν πίσω στη ζωή το εξαφανισμένο εδώ και δεκαετίες είδος της τίγρης της Τασμανίας (θυλακίνος)

Η επιστημονική φαντασία του Jurassic Park μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αλλά με καλύτερα αποτελέσματα για την ανθρωπότητα και την πανίδα επιμένουν επιστήμονες στην Αυστραλία. Ο λόγος για την τιτάνια προσπάθεια ερευνητών, ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, να φέρουν πίσω στη φύση, να «αποεξαφανίσουν» όπως αναφέρουν, το εξαφανισμένο εδώ και δεκαετίες είδος της τίγρης της Τασμανίας (θυλακίνος ή θυλακίνη).
 
Η τελευταία γνωστή εν ζωή τίγρη της Τασμανίας, πέθανε τη δεκαετία του 1930.

Η ομάδα πίσω από την μεγαλόπνοη επιστημονική προσπάθεια υποστηρίζει ότι το είδος μπορεί να αναδημιουργηθεί χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα και τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας και ο πρώτος θυλακίνος και θα μπορούσε να ενταχθεί ξανά στη φύση εντός 10 ετών. 

Ο θυλακίνος κέρδισε το προσωνύμιο της τίγρης της Τασμανίας για τις ρίγες κατά μήκος της πλάτης του  - αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα μαρσιποφόρο.
 

Η ομάδα Αυστραλών και αμερικανών επιστημόνων σχεδιάζει να πάρει βλαστοκύτταρα από ένα ζωντανό είδος μαρσιποφόρου με παρόμοιο DNA και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων για να «φέρει πίσω» το εξαφανισμένο είδος – ή… μια εξαιρετικά κοντινή προσέγγισή του. Αυτό θα αντιπροσώπευε ένα σημαντικό επίτευγμα για τους ερευνητές που το επιχειρούν, και απαιτεί μια σειρά από επιστημονικές ανακαλύψεις.

«Πιστεύω τώρα ότι σε 10 χρόνια θα μπορούσαμε να έχουμε το πρώτο μας ζωντανό μωρό θυλακίνου από τότε που κυνηγήθηκαν μέχρι την εξαφάνιση τους πριν από σχεδόν έναν αιώνα», δήλωσε ο καθηγητής Άντριου Πασκ, ο οποίος ηγείται της έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Ο πληθυσμός των τίγρεων της Τασμανίας μειώθηκε όταν οι άνθρωποι έφτασαν στην Αυστραλία πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια και μειώθηκε περαιτέρω όταν εμφανίστηκαν τα ντίνγκο - ένα είδος άγριου σκύλου. Τελικά, το μαρσιποφόρο κυνηγήθηκε μέχρι εξαφάνισης και στην Τασμανία.

Η τελευταία αιχμάλωτη τίγρη της Τασμανίας πέθανε σε ζωολογικό κήπο της Τασμανίας το 1936.

Εάν οι επιστήμονες κατάφερναν να φέρουν το ζώο ξανά στη φύση, αυτό θα σηματοδοτούσε το πρώτο γεγονός «αποεξαφάνισης» στην ιστορία, αλλά πολλοί επιστήμονες αμφιβάλλουν σφόδρα κατά πόσο αυτό είναι δυνατό, κάνοντας λόγο για επιστημονική φαντασία.

Όπως σχολίασε στην αυστραλιανή εφημερίδα Sydney Morning Herald ο αναπληρωτής καθηγητής Τζέρεμι Όστιν του Αυστραλιανού Κέντρου για το Αρχαίο DNA το πρότζεκτ «έχει να κάνει περισσότερο με την προσοχή των μέσων ενημέρωσης για τους επιστήμονες και λιγότερο με τη σοβαρή επιστήμη».

Πηγή: bbc.com