Θανάτωσαν τη Freya, τον θαλάσσιο ίππο μασκότ του Όσλο λόγω της απερισκεψίας του κόσμου

Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει τους πολίτες να μην πλησιάζουν το θηλαστικό.

Θανατώθηκε η Freya, ο θαλάσσιος ίππος που είχε γίνει η μασκότ σε φιορδ του Όσλο, εν μέσω φόβων για την ασφάλεια των πολιτών, όπως ανακοίνωσαν Νορβηγοί αξιωματούχοι.

Το θαλάσσιο θηλαστικό 600 κιλών που σκαρφάλωνε σε σκάφη, είχε κερδίσει τις καρδιές των ντόπιων που, κόντρα στις επανειλημμένες συστάσεις των αρχών να μην πλησιάζουν το ζώο. Όπως αναφέρεται, σε μια περίπτωση, οι αρχές αναγκάστηκαν να αποκλείσουν μια περιοχή κολύμβησης καθώς η Freya κυνήγησε μια γυναίκα μέσα στο νερό.

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Αλιείας της Νορβηγίας έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες πλήθους -που περιλάμβανε και παιδιά- που στεκόταν σε απόσταση μισού μέτρου από το θαλάσσιο θηλαστικό.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, σήμερα, ο αρμόδιος υπουργός, Frank Bakke-Jensen ανακοίνωσε πως η απόφαση για την ευθανασία του ζώου ελήφθη «βάσει μιας συνολικής εκτίμησης της συνεχιζόμενης απειλής που συνιστούσε για την ασφάλεια των ανθρώπων».

«Από τις επί τόπου παρατηρήσεις της περασμένης εβδομάδας, κατέστη σαφές πως το κοινό αγνόησε τις συστάσεις να κρατά αποστάσεις από τον θαλάσσιο ίππο. Συνεπώς, η διεύθυνση του υπουργείου κατέληξε στο συμπέρασμα πως η πιθανότητα για πιθανή βλάβη στους ανθρώπους ήταν υψηλή και πως η ασφάλεια του ζώου δεν μπορούσε να διατηρηθεί».

Λόγω της συμπεριφοράς των πολιτών, οι αρμόδιες αρχές δεν είχαν αποκλείσει την πιθανότητα μεταφοράς της Freya από το φιορδ ή στη χειρότερη περίπτωση και της θανάτωσής της, σενάριο που τελικά προκρίθηκε.

Πηγή: ABC7ny