Το διάσημο τζάγκουαρ της Αριζόνα εντοπίστηκε στο Μεξικό

Το πέρασμά του από τα αυστηρά φυλασσόμενα σύνορα, έχει προκαλέσει ενθουσιασμό, καθώς αναπτέρωσε τις ελπίδες ότι τα απειλούμενα αιλουροειδή μπορουν να περάσουν το τείχος που διχοτομεί το φυσικό τους περιβάλλον.

Τον αποκαλούν «Eλ Χέφε», είναι τουλάχιστον 12 ετών και το πέρασμά του από τα αυστηρά φυλασσόμενα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού έχει προκαλέσει ενθουσιασμό και στις δύο πλευρές, σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑP. Εντοπίστηκε στην πολιτεία Σορόνα του Μεξικού, όπως επιβεβαίωσαν ερευνητές αναπτερώνοντας τις ελπίδες ότι τα απειλούμενα αιλουροειδή μπορούν να περάσουν το τείχος των συνόρων που διχοτομεί το φυσικό τους περιβάλλον.

Εντοπίστηκε σε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τον Νοέμβριο από μια μεξικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση, την Profauna, η οποία χρησιμοποιεί περισσότερες από 150 κάμερες με αισθητήρες κίνησης για να παρακολουθεί την άγρια ζωή. Λόγω του τεράστιου όγκου φωτογραφιών, οι ερευνητές χρειάστηκαν να φτάσει το καλοκαίρι για να κάνουν την ταυτοποίησή του, σύμφωνα με την Washington Post.

Σημειωτέον τα τζάγκουαρ μπορούν να αναγνωριστούν από τις κηλίδες τους, οι οποίες χρησιμεύουν ως ένα είδος μοναδικού δακτυλικού αποτυπώματος.

O Xέφε --«το αφεντικό» στα ισπανικά-- είναι ένα από τους λίγα που πέρασαν από τα σύνορα που καλύπτονται από τοίχο και άλλες υποδομές για να σταματήσουν τους εμπόρους ναρκωτικών και τους μετανάστες. «Έχει ταξιδέψει από πολύ μακριά» λένε οι οικολόγοι της πρωτοβουλίας «Borderlands Linkages Initiative».

Η ικανότητα του σπάνιου τζάγκουαρ να διασχίζει τα σύνορα υποδηλώνει ότι παρά τα αυξημένα εμπόδια, υπάρχουν ακόμα ανοιχτοί διάδρομοι και αν διατηρηθούν ανοιχτοί «είναι εφικτό (να διατηρηθεί) ο πληθυσμός των τζάγκουαρ μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Χουάν Κάρλος Μπράβο διευθυντής προγραμμάτων συντήρησης του Wildlands Network μιας από τις ομάδες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.

Οι περιβαλλοντολόγοι δεν γνωρίζουν πόσα τζάγκουαρ υπάρχουν στη Σιέρα Μάντρε Οξιντάλ, αλλά από τα 176 που έχουν εντοπιστεί σε διάστημα δύο δεκαετιών από το Northern Jaguar Project -μια άλλη ομάδα που συμμετέχει στην πρωτοβουλία- μόνο άλλα δύο εκτός από τον «Xέφε» είναι γνωστό ότι έχουν διασχίσει τα σύνορα, δήλωσε ο Μπράβο.

Ο Χέφε έγινε διάσημος όταν φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά το 2011 στα βουνά της Τούσον στην Αριζόνα, από έναν κυνηγό, ανέφερε ο Μπράβο. Ήταν περίπου 2 ετών και ένα τοπικό σχολείο του χάρισε το όνομα του. Κάμερες με αισθητήρες κίνησης που εγκαταστάθηκαν σε περιοχές διέλευσης φωτογράφησαν το τζάγκουαρ στην Αριζόνα ξανά το 2012 και το 2015.

«Τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού εμποδίζουν τις μετακινήσεις αυτών των ζώων, καθώς και της αμερικανικής αντιλόπης, της μαύρης αρκούδας και του μεξικανικού λύκου», δήλωσε ο Χουάν Μπράβο. «Οι πύργοι φωτισμού και οι δρόμοι που χρησιμοποιούνται από τη Συνοριακή Περίπολο αποτελούν επίσης πρόβλημα»,

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ