Οι τελευταίες εξελίξεις στις διατλαντικές σχέσεις και οι επιπτώσεις τους στην ΕΕ τέθηκαν επί τάπητος στην έκτακτη Σύνοδο κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες, κατά την οποία οι ηγέτες των κρατών μελών επικεντρώθηκαν στην αποκωδικοποίηση των γενεσιουργών αιτίων της κρίσης με τις ΗΠΑ και αναζήτησαν τρόπους για τη μείωση των εντάσεων.
Στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ρωτήθηκαν για την αντίδραση της ΕΕ στις απειλές της Ουάσιγκτον και στην επιλογή της «μη κλιμάκωσης» στις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
«Είμαστε πολύ ειλικρινείς με τους φίλους και τους συμμάχους», δήλωσε ο Κόστα, προσθέτοντας πως «μεταξύ φίλων, συμμάχων και εταίρων, πρέπει να διαχειριζόμαστε τις σχέσεις μας με φιλία και σεβασμό. Αυτό κάνουμε με τις ΗΠΑ και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στις αρχές μας».
«Καταφέραμε να αντισταθούμε παραμένοντας αποφασισμένοι αλλά χωρίς κλιμάκωση και, το πιο σημαντικό, με μεγάλη ενότητα», τόνισε από την πλευρά της η Φον ντερ Λάιεν.
Ο Κόστα αναφέρθηκε επίσης στη φιλόδοξη ευρωπαϊκή ατζέντα που επικεντρώνεται στην άμυνα, τον ανταγωνισμό και την στρατηγικά πιο αυτόνομη Ευρώπη, θέματα που θα συζητήσουν οι ηγέτες στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, τη 12η Φεβρουαρίου, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην ενίσχυση της Ενιαίας Αγοράς σε νέο γεωοικονομικό πλαίσιο.
Αντόνιο Κόστα: «Ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή καταναγκασμού»
Όπως είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μόνο το Βασίλειο της Δανίας και η Γροιλανδία μπορούν να αποφασίζουν για τα θέματα που τους αφορούν, με την Ευρώπη να έχει ως πυξίδα τις αρχές του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας.
«Η ΕΕ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της και να προστατεύει τον εαυτό της, τα κράτη μέλη της, τους πολίτες της και τις επιχειρήσεις της από οποιαδήποτε μορφή καταναγκασμού. Διαθέτει τη δύναμη και τα εργαλεία για να το πράξει και θα το πράξει εάν και όποτε είναι αναγκαίο» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απευθυνόμενος στον Τύπο μετά το πέρας της συνόδου.
«Ξεπαγώνει» η εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ
Αν και η αίσθηση του κατεπείγοντος για την υλοποίηση του έκτακτου Συμβουλίου έχει απομακρυνθεί μετά την αλλαγή στάσης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το ζητούμενο παρέμεινε η «σταθεροποίηση των σχέσεων». Οι ηγέτες της ΕΕ αποτίμησαν θετικά την άμεση αντίδραση του Τραμπ στο ζήτημα της Γροιλανδίας και την υπαναχώρησή του στην απειλή επιβολής δασμών σε έξι κράτη μέλη.
Ταυτόχρονα, εμφανίστηκαν έτοιμοι να επαναφέρουν το κλίμα συνεργασίας με την Ουάσιγκτον, εξετάζοντας την επανέναρξη της διαδικασίας επικύρωσης της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ–ΗΠΑ, η οποία είχε «παγώσει» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξαιτίας των πρόσφατων εντάσεων, ωστόσο δεν θα διστάσουν να επιβάλουν εμπορικά αντίμετρα, εφόσον η Ουάσινγκτον αλλάξει ξανά στάση.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να μην προχωρήσει στην επιβολή επιπρόσθετων δασμών όπως είχε απειλήσει και ότι «θέλει να προχωρήσει» στην εφαρμογή της συμφωνίας της με τις ΗΠΑ για το εμπόριο.
«Η ανακοίνωση ότι δεν θα υπάρξουν νέοι αμερικανικοί τελωνειακοί δασμοί στην Ευρώπη είναι θετική. Η επιβολή νέων τελωνειακών δασμών θα ήταν ασύμβατη με τη συμφωνία για το εμπόριο της ΕΕ και των ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Θα πρέπει τώρα να επικεντρωθούμε στην εφαρμογή της συμφωνίας» των δυο πλευρών για το εμπόριο, πρόσθεσε ο Πορτογάλος.
Ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια στην Αρκτική
Οι ηγέτες ενημερώθηκαν από την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σχετικά με την προσέγγιση του θέματος της Γροιλανδίας, ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, με τον οποίο είχε συνομιλίες η Δανή πρωθυπουργός.
Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η υπόθεση της Γροιλανδίας είναι ζήτημα του ΝΑΤΟ και όχι της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η Συμμαχία είναι το κατάλληλο πλαίσιο για τη διαχείριση της κρίσης.
«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν κοινό συμφέρον για την ασφάλεια της Αρκτικής, κυρίως μέσω ΝΑΤΟ», τόνισε ο Αντόνιο Κόστα.
«Σοβαρές αμφιβολίες» για το «Συμβούλιο Ειρήνης»
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «σοβαρές αμφιβολίες» για το «Συμβούλιο Ειρήνης» που ανακοίνωσε πως ιδρύει ο αμερικανός πρόεδρος, ιδιαίτερα για τη συμβατότητά του με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
«Έχουμε σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά ορισμένο αριθμό στοιχείων για τον χάρτη του Συμβουλίου Ειρήνης, για το πεδίο δράσης του, τη διακυβέρνησή του και τη συμβατότητά του με τον χάρτη (του Οργανισμού) των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Κόστα.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ από την πλευρά του δήλωσε στον Τύπο ότι η Μαδρίτη αποφάσισε να «απορρίψει» την πρόσκληση που έλαβε να συμμετάσχει στο «Συμβούλιο Ειρήνης».
Η Γαλλία αρνήθηκε επίσης να συμμετάσχει στο όργανο αυτό, καθώς το Παρίσι κρίνει πως είναι ασύμβατο με τη δέσμευση στον ΟΗΕ, ενώ η Βρετανία δεν θέλησε να συμμετάσχει στην τελετή υπογραφής του «χάρτη», εξαιτίας του ότι ο Τραμπ έχει αναγγείλει πως θα ενταχθεί σε αυτό ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε χθες Πέμπτη στο Νταβός του νέο «Συμβούλιο Ειρήνης» του, με παρόντες κάπου είκοσι ηγέτες χωρών που εντάχθηκαν σε αυτό το όργανο υπό τον προσωπικό έλεγχο του Τραμπ.
O Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της πρωτοβουλίας του, που πρωταρχικό στόχο θα έχει την ανοικοδόμηση της Γάζας, ανέφερε ότι το συμβούλιο θα συνεργαστεί με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, έτσι ώστε ο στόχος του να διευρυνθεί και στην επίλυση άλλων συγκρούσεων στον κόσμο.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Αυστηρότητα, επαφή, ετοιμότητα και ενότητα»
«Βρισκόμαστε σαφώς σε καλύτερη θέση απ' ό,τι ήμασταν πριν από 24 ώρες», δήλωσε από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας πως «αντλήσαμε διδάγματα από τη συλλογική μας στρατηγική». Όπως επισήμανε, «υπήρξε αδιαμφισβήτητη αλληλεγγύη προς τη Γροιλανδία και τη Δανία» και «σταθήκαμε επίσης ακλόνητοι δίπλα στα έξι κράτη μέλη που απειλούνταν με δασμούς».
Αναφερόμενη στον «ενεργό ρόλο στην εμπλοκή με τις ΗΠΑ», η η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε πως «το κάναμε σε διάφορα επίπεδα», με «αυστηρότητα, αλλά χωρίς κλιμάκωση» και «ήμασταν καλά προετοιμασμένοι με αντιμέτρα εμπορίου και εργαλεία», επισημαίνοντας πως ακολουθήθηκαν τέσσερις βασικοί πυλώνες: «αυστηρότητα, επαφή, ετοιμότητα και ενότητα».
Η ίδια δήλωσε πως «για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, έχουμε ήδη προτείνει να διπλασιαστεί η οικονομική υποστήριξη προς τη Γροιλανδία», ενώ το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί πρόταση για ουσιαστικό πακέτο επενδύσεων και «πιστεύουμε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την αύξηση των αμυντικών δαπανών μας για εξοπλισμούς κατάλληλους για την Αρκτική, όπως για παράδειγμα ένα ευρωπαϊκό παγοθραυστικό. Και πρέπει να ενισχύσουμε τις συμφωνίες ασφάλειας και άμυνας με τους εταίρους στην περιοχή, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Ισλανδία και άλλοι. Αυτό έχει γίνει γεωπολιτική ανάγκη για τη Γροιλανδία».
Αναφερόμενη στην ασφάλεια της Αρκτικής, επανέλαβε ότι «είναι κρίσιμο θέμα και το πλαίσιο στο οποίο είναι καλύτερο να το χειριστούμε είναι σίγουρα το ΝΑΤΟ. Αυτή τη στιγμή, οι συζητήσεις γίνονται μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Φυσικά, η Αρκτική και η ασφάλεια της Αρκτικής είναι επίσης υψίστης σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
- Ο Κάρνεϊ απαντά στον Τραμπ μετά την αξιοσημείωτη ομιλία του στο Νταβός: Ο Καναδάς «υπάρχει, αλλά όχι χάρη στις ΗΠΑ»
- Θετική αξιολόγηση Τραμπ για Ροντρίγκεζ: «Πολύ ισχυρή ηγεσία μέχρι στιγμής»
- «Επίδειξη δύναμης» της Ρωσίας πάνω από τη Βαλτική, καθώς ξεκίνησαν οι συνομιλίες Πούτιν με Γουίτκοφ και Κούσνερ στη Μόσχα
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.