Πρεμιέρα την ερχόμενη εβδομάδα για τα γενόσημα

Πρεμιέρα την ερχόμενη εβδομάδα για τα γενόσημα
«Κλείδωσαν» από την αρμόδια επιτροπή του ΕΟΦ οι δέκα πρώτες δραστικές ουσίες, ανοίγοντας το δρόμο για τον «εξοστρακισμό» δημοφιλών φαρμάκων από τα συνταγολόγια των ασφαλισμένων, καθώς το επόμενο διάστημα οι γιατροί θα κληθούν να συνταγογραφούν μόνο τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία του φαρμάκου.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας Αντώνης Δημόπουλος ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα οι γιατροί θα κληθούν να συνταγογραφούν μόνο τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία των φαρμάκων.

Εξήγησε ότι θα διατηρηθούν τα ακριβά φάρμακα για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και θα συνταγογραφούνται πιο φθηνά φάρμακα για ασθένειες, όπως η γρίπη.

Στη λίστα του ΕΟΦ περιλαμβάνονται διαδεδομένες αντιβιώσεις, φάρμακα για τη γαστροπροστασία, αντιισταμινικά και αντιμυκητιασικά.

Για παράδειγμα, το δημοφιλές φάρμακο για το στομάχι με την εμπορική ονομασία Losec περιέχει τη δραστική ουσία ομεπραζόλη. Μέσα στο επόμενο διάστημα οι γιατροί, αντί να γράφουν την ονομασία του φαρμάκου, θα γράφουν μόνο τη δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός θα οφείλει να δώσει στον ασφαλισμένο ένα ουσιωδώς όμοιο φάρμακο (γενόσημο).

Εκτιμάται ότι με την εφαρμογή των γενόσημων φαρμάκων αναμένεται να αλλάξουν χέρια τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.
Πηγή: Με πληροφορίες από Τα Νέα