Δίαιτα “γιο-γιο”: Ο δρόμος για το “τέλειο” σώμα βλάπτει σοβαρά την υγεία

Δίαιτα “γιο-γιο”: Ο δρόμος για το “τέλειο” σώμα βλάπτει σοβαρά την υγεία

Τώρα που ο Ιούνιος είναι εδώ και τα μέτρα έχουν πλέον χαλαρώσει αρκετά, υπάρχει μία αυξανόμενη πίεση για την επιστροφή στη φυσιολογική ζωή. Πριν μερικούς μήνες αγχωνόσουν για το πώς θα γυρίσεις στο γραφείο και θα βάλεις ξανά τζιν μετά από μία χρονιά με φόρμες και πυτζάμες. Σήμερα, αγχώνεσαι και για κάτι ακόμη: Ήρθε η ώρα να πας παραλία και να ξαναφορέσεις μαγιό.

Ακόμη και μετά από μία τόσο δύσκολη χρονιά υπάρχει μία πίεση προς τις γυναίκες να βγουν με το “τέλειο” σώμα στην παραλία
Εδώ μάλλον χρειάζεται να κάνουμε και μία διευκρίνιση. Τέλειο σώμα δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει ποτέ. Τα σώματα είναι όλα ανθρώπινα και κανονικά, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους εκεί έξω. Ακόμη και με αυτήν την παραδοχή, υπάρχει το τελευταίο διάστημα μία ιδιαίτερη τάση προς γρήγορες δίαιτες που υπόσχονται και γρήγορα αποτελέσματα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να χάσουν τα κιλά της καραντίνας. Η αγωνία τους όμως για το αν θα το καταφέρουν τελικά, φέρνει μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα. Κάπου μέσα σε όλο αυτό το στρες, παρατηρήθηκε και το φαινόμενο της δίαιτας “γιο-γιο”. Όπως φαίνεται και από το όνομα, πρόκειται για τη δίαιτα που ξεκινάς με υπερβολικούς ρυθμούς, σταματάς μετά από μία βδομάδα εξάντλησης και συνεχίζεις αργότερα ενώ στο ενδιάμεσο έχεις πάρει κι άλλα κιλά.

Μία τέτοια δίαιτα γιο-γιο μπορεί να αποδειχθεί αρκετά επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία
Το να κόψεις απότομα συγκεκριμένες τροφές από τη διατροφή σου, μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει. Ειδικά, αν ο οργανισμός σου έχει συνηθίσει στην κατανάλωση των λίγο πιο λιπαρών τροφών και υδατανθράκων. Αν όλα αυτά κοπούν απότομα, τότε ο οργανισμός σου τα επιθυμεί ακόμη περισσότερο. Αν, όμως, δεν μπορεί να τα έχει, τότε αμβλύνεται το στρες και η κακή διάθεση μέχρι να τα αποκτήσει.

Από την άλλη, όταν όλη σου η προσοχή στρέφεται στη διατροφή σου, ο ύπνος και η διάθεση σου επηρεάζονται κατά πολύ. Ο οργανισμός σου είναι πολύ απασχολημένος να σκέφτεται όλες τις τροφές που δε μπορεί να έχει, επομένως αμελεί όλα τα υπόλοιπα. Έτσι, εσύ καταλήγεις με νεύρα, κακή διάθεση και δυσκολία συγκέντρωσης.

Όλα αυτά σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον μεταβολισμό σου. Αν ο στόχος σου είναι να χάσεις λίπος γρήγορα, τότε οι δίαιτες της μίας εβδομάδας δεν θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, θα το κάνουν πιο εύκολο να πάρεις βάρος, όταν ξεκινήσεις να τρως και πάλι φυσιολογικά.

Πώς θα αποφύγεις τέτοιου είδους δίαιτες και τις διαταραχές που μπορεί να προκαλέσουν στην υγεία σου
Για αρχή, θα συμβουλευτείς κάποιον ειδικό. Το να χάσεις το περιττό λίπος του σώματος, μπορεί να αποδειχθεί εύκολη υπόθεση μερικές φορές. Με τη βοήθεια ενός διατροφολόγου, θα μετριάσεις ελάχιστες τροφές και θα διατηρήσεις μία ισορροπία. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις εφικτούς στόχους σε αυτή την περίπτωση. Μην επηρεάζεσαι από όσα ακούς και βλέπεις στα social media. Αν θες να χάσεις όντως κιλά, να τα χάσεις επειδή θα σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα μέσα στο σώμα σου. Χωρίς υπερβολές και χωρίς αυστηρή κριτική απέναντι στον εαυτό σου.

Διαβάστε ακόμη:

-Όχι, η γυναίκα που έχει παράπονα δεν περιμένει πάντα περίοδο

-Οι Mαneskin πρωταγωνιστούν στο εξώφυλλο του ιταλικού Vanity Fair

Πηγή: Savoirville