Περίπου 8.000 στρατιώτες αναπτύσσει η Βρετανία για ασκήσεις στην ανατολική Ευρώπη

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Περίπου 8.000 Βρετανοί στρατιώτες πρόκειται να αναπτυχθούν μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης για να συμμετάσχουν σε ασκήσεις σχεδιασμένες να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επιθετικότητα.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αποστολές Βρετανών στρατιωτών στο εξωτερικό από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και περιλαμβάνει ασκήσεις στη Φινλανδία, στην Εσθονία, στην Πολωνία και στη Βόρεια Μακεδονία.

Προβλέπεται επίσης η αποστολή 72 αρμάτων μάχης τύπου Challenger 2 και 120 τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου Warrior, μαζί με άλλο οπλισμό.

Στις ασκήσεις θα συμμετάσχουν συνολικά δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες από άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της Ενιαίας Εκστρατευτικής Δύναμης, δηλαδή χώρες όπως η Δανία, η Νορβηγία και η Ισλανδία.

Το Υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο σχολίασε ότι οι ασκήσεις θα βελτιώσουν την ικανότητα των βρετανικών και των φιλανδικών δυνάμεων να συνεργάζονται «αποτρέποντας τη ρωσική επιθετικότητα στη Σκανδιναβία και στις χώρες της Βαλτικής».

Κατά τον Βρετανό Υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας, η κίνηση αυτή δείχνει «αλληλεγγύη και δύναμη», σε μια στιγμή που «η ασφάλεια της Ευρώπης δεν ήταν ποτέ σημαντικότερη».

Εν τω μεταξύ, στην πρωινή ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως «η μάχη του Ντονμπάς παραμένει το κύριο στρατηγικό επίκεντρο της Ρωσίας, ώστε να πετύχει τον δεδηλωμένο στόχο εξασφάλισης του ελέγχου των επαρχιών Ντονιέτσκ και Λουχάνσκ».

Σημείωσε πως στις περιοχές αυτές οι μάχες είναι ιδιαίτερα σκληρές γύρω από το Λισιτσάνσκ και το Σεβεροντονιέτσκ, ενώ γίνεται απόπειρα ρωσικής προέλασης προς το νότο από το Ίζιουμ προς το Σλοβιάνσκ.

Το βρετανικό υπουργείο πρόσθεσε πως λόγω της ισχυρής ουκρανικής αντίστασης, τα ρωσικά εδαφικά κέρδη είναι περιορισμένα και έχουν επιτευχθεί με σημαντικό κόστος για τις ρωσικές δυνάμεις.

Πηγή: skai.gr