Βρετανία: Αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία ανακοίνωσε το Λονδίνο- «Περίπου 15.000» οι νεκροί Ρώσοι

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποστείλει στην Ουκρανία «έναν μικρό αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων στα οποία έχουν τοποθετηθεί εκτοξευτήρες αντιαεροπορικών πυραύλων», ανακοίνωσε με δήλωσή του στην ολομέλεια της Βουλής των Κοινοτήτων ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

Είπε επίσης ότι περίπου 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο ουκρανικό μέτωπο από την αρχή της εισβολής και ότι πάνω από 2.000 ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα έχουν καταστραφεί ή πέσει στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων. Επιπλέον αυτών οι Ρώσοι έχουν χάσει περισσότερα από 60 ελικόπτερα και αεροσκάφη, πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο κ. Γουάλας δεσμεύθηκε επίσης για την αποστολή απροσδιορίστου αριθμού αρμάτων μάχης Challenger 2 στην Πολωνία ώστε να αντικατασταθούν τα πολωνικά άρματα μάχης T-72 που θα δοθούν στους Ουκρανούς.

Αποκάλυψε δε πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει στείλει στην Ουκρανία 5.361 ατομικά αντιαρματικά όπλα νέας γενιάς (NLAW), 200 αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και θα παράσχει επιπλέον 250 αντιαεροπορικούς πυραύλους υψηλής ταχύτητας τύπου Starstreak.

«Με αυτή την εισβολή στην Ουκρανία όλη η Ευρώπη μπορεί τώρα να δει το αληθινό πρόσωπο του Βλάντιμιρ Πούτιν και του ενδότερου κύκλου του. Η πρόθεσή του είναι μόνο να καταστρέψει, να συντρίψει, να αφανίσει τον ελεύθερο λαό της Ουκρανίας», είπε ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας προς τους βουλευτές.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής αποτύχει «σε σχεδόν κάθε έναν από τους στόχους της» και προέβη στην επισήμανση ότι για να επιτευχθεί «πραγματική ειρηνη» θα πρέπει ο Πρόεδρος Πούτιν να αποσύρει τις δυνάμεις του από όλη την Ουκρανία, περιλαμβανομένης της Κριμαίας.

Πηγή: skai.gr