Βρετανία: Οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί, οι φόροι και ο παρασκηνιακός «βρόμικος πόλεμος» μεταξύ τους

Η πρόθεση είναι οι ψηφοφορίες εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών να αναδείξουν το τελικό ζευγάρι υποψηφίων πριν κλείσει η Βουλή για το καλοκαίρι, δηλαδή στις 21 Ιουλίου

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Στους 11 έχουν ανέλθει οι υποψήφιοι στη Βρετανία για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και της χώρας.

Το τελευταίο μεγάλο όνομα που έπεσε στη μάχη διαδοχής ήταν τη νύχτα της Κυριακής η Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, ακολουθούμενη από τον υφυπουργό της Ρεχμάν Κρίστι.

Από τους υπόλοιπους θεωρητικά επικρατέστερους υποψηφίους συμμετοχή έχουν δηλώσει οι πρώην Υπουργοί Υγείας Τζέρεμι Χαντ και Σατζίντ Τζάβιντ, ο παραιτηθείς Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ και η πρώην Υπουργός Άμυνας Πένυ Μόρντοντ.

Εκτός κούρσας διαδοχής έθεσε εαυτόν ο δημοφιλέστερος από τους Συντηρητικούς πολιτικούς στη βάση του κόμματος, ο Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

Υποψηφιότητα έχουν θέσει επίσης ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων Τομ Τούγκενχατ, ο νέος Υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι, ο Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς, η Γενική Εισαγγελέας Σουέλα Μπράβερμαν και η Υφυπουργός Αναβάθμισης Κέμι Μπάντενοχ.

Έντονη είναι η φημολογία ότι την υποβολή υποψηφιότητας εξετάζει και η Υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, ως «η μοναδική πραγματική Brexiteer υποψήφια που έχει πιθανότητες εκλογής».

Η λίστα αυτή, πάντως, πιθανώς θα περικοπεί εντός των ημερών, καθώς σήμερα το αρμόδιο κομματικό όργανο, η Επιτροπή 1922, θα καθορίσει τόσο το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας διαδοχής όσο και τον αριθμό των βουλευτών τη στήριξη των οποίων θα πρέπει να έχει ένας υποψήφιος για να επιτραπεί να διεκδικήσει την ηγεσία.

Στην αντίστοιχη διαδικασία του 2019 το όριο ήταν η στήριξη οκτώ βουλευτών, αλλά η πρόθεση της Επιτροπής 1922 είναι το όριο αυτό να αυξηθεί στους 20 βουλευτές ή ακόμα και στους 36.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, η πρόθεση είναι οι ψηφοφορίες εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών να αναδείξουν το τελικό ζευγάρι υποψηφίων πριν κλείσει η Βουλή για το καλοκαίρι, δηλαδή στις 21 Ιουλίου. Το ζευγάρι αυτό θα τεθεί στην κρίση των μελών του κόμματος, με την αρχική πρόθεση να είναι η ανάδειξη του νέου ηγέτη πριν τις 5 Σεπτεμβρίου που η Βουλή επιστρέφει από τις θερινές διακοπές.

Ήδη ως βασικό πεδίο αντιπαράθεσης των υποψηφίων έχει αναδειχθεί η φορολογική πολιτική που θα ακολουθήσουν. Οι δέκα, πλην του μέχρι πρότινος Υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, έχουν ανακοινώσει υποψηφιότητα με βασική πολιτική τη μείωση των υψηλών φόρων, λέγοντας ότι αυτό αναμένουν οι ψηφοφόροι των Συντηρητικών.

Οι λεπτομέρειες της φορολογικής πολιτικής του καθενός διαφέρουν ελαφρώς, με κάποιους να προκρίνουν, ταχύτερα ή πιο σταδιακά, τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων ή του φόρου εισοδήματος ή την ανατροπή της αύξησης που επέβαλε ο κ. Σούνακ στις ασφαλιστικές εισφορές.

Ο κ. Σούνακ από την άλλη πλευρά έχει πει πως οι Βρετανοί πρέπει να αντιμετωπίσουν την αλήθεια, ότι δηλαδή οι φόροι δεν μπορούν να μειωθούν μέχρι να αλλάξει η δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Γενικότερα ο 42χρονος κ. Σούνακ συγκεντρώνει τα πυρά πολλών εκ των υπολοίπων υποψηφίων, με κατηγορίες ότι συνεργάζεται με τον αμφιλεγόμενο πρώην κορυφαίο σύμβουλο του Μπόρις Τζόνσον, τον Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος έχει αρχίσει να διαρρέει καταγγελίες κατά άλλων υποψηφίων για τις φορολογικές τους διευθετήσεις και για την προσωπική τους ζωή.

Χωρίς να τους κατονομάζει, ο κ. Κάμινγκς κατηγόρησε μέσω Twitter δύο υποψήφιους ότι έχουν σεξουαλική σχέση με συμβούλους τους, πρόσθεσε ότι άλλοι αποφεύγουν φόρους μέσω υπεράκτιων εταιρειών και ότι τουλάχιστον ένας «είναι πιο τρελός από την Τρας».

Σε αυτόν τον παρασκηνιακό «βρόμικο πόλεμο» μεταξύ των υποψηφίων, όπως ήδη περιγράφεται, εντάσσεται και η κυκλοφορία μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων σε ομάδα των Συντηρητικών βουλευτών ενός κειμένου 424 λέξεων που κατακεραυνώνει τον Ρίσι Σούνακ, χαρακτηρίζοντάς τον «σχολιαρόπαιδο» και «ψεύτη», καθώς και ότι διακρίνεται από «αλαζονεία, νωθρότητα και άγνοια».

Σύμφωνα με τους Times, κυκλοφορούν επίσης καταγγελίες περί χρήσης ναρκωτικών από υποψήφιους ή περί εκκεντρικών σεξουαλικών προτιμήσεων. Η κα Τρας δε, κατηγορείται σε αυτές τις εχθρικές παρασκηνιακές ενημερώσεις ότι δεν έχει καν διαβάσει το νομοσχέδιο με το οποίο η Βρετανία απειλεί να τροποποιήσει μονομερώς το Πρωτόκολλο Β. Ιρλανδίας του Brexit.

Οι φημολογούμενες καταγγελίες υποχρέωσαν τον Υπουργό Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι να βγει το πρωί της Δευτέρας και να διαβεβαιώσει με συνέντευξη ότι δεν αποφεύγει φόρους στη Βρετανία μέσω υπεράκτιας εταιρείας.

Έχει επίσης αναφερθεί πως τα επιτελεία τουλάχιστον δύο υποψηφίων είχαν συνάντηση με στελέχη του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης ώστε να δώσουν επιβαρυντικές πληροφορίες για άλλους υποψήφιους, ελπίζοντας ότι θα καταλήξουν στη δημοσιότητα.

Τα νεότερα προγνωστικά των εταιρειών στοιχημάτων στη Βρετανία δίνουν προβάδισμα στον Ρίσι Σούνακ και ακολουθούν κατά σειρά η Πένυ Μόρντοντ και η Λιζ Τρας, με τους υπόλοιπους υποψήφιους να καταλαμβάνουν διαφορετικές θέσεις ο καθένας ανάλογα με την εταιρεία.

Στην πρώτη πεντάδα πλασάρεται πάντως η 42χρονη Κέμι Μπάντενοχ μετά από την απρόσμενη δήλωση στήριξής της από τον Μάικλ Γκόουβ, πρώην κάτοχο διαφόρων υπουργικών χαρτοφυλακίων και με ιδιαίτερη επιρροή στο κόμμα.

Πηγή: skai.gr