Έργα και ημέρες του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία - Πώς δοκίμασε τα όρια θεσμών και κόμματος

Για πολλούς βουλευτές και πολιτικούς σχολιαστές, η υπόθεση Πάτερσον ήταν αυτή που πραγματικά ταρακούνησε την κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών

του Θανάση Γκαβού

Στα τέλη Αυγούστου του 2019 η βασίλισσα Ελισάβετ διέταξε την αναστολή λειτουργίας του βρετανικού κοινοβουλίου επί κάτι παραπάνω από έναν μήνα, σε διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, κατόπιν σύστασης του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον.

Η εξαιρετικά αμφιλεγόμενη αυτή κίνηση του ηγέτη της χώρας και το ασυνήθιστα μεγάλο διάστημα της αναστολής, εκλήφθησαν από την αντιπολίτευση και πολιτικούς σχολιαστές ως μία αντισυνταγματική προσπάθεια αποφυγής του νομοθετικού ελέγχου των κυβερνητικών σχεδίων για το Brexit, που ήταν προγραμματισμένο για το τέλος εκείνου του Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση Τζόνσον παρουσίασε την κίνηση αυτή ως μία ενέργεια ρουτίνας, ώστε να υπάρξει χρόνος καθορισμού της κυβερνητικής ατζέντας. Άλλωστε, ο Μπόρις Τζόνσον είχε αναδειχθεί πρωθυπουργός διαδεχόμενος την Τερέζα Μέι μόλις έναν μήνα νωρίτερα.

Παρόλα αυτά η ενέργεια του πρωθυπουργού κρίθηκε εν τέλει από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας «παράνομη», ενώ το ανώτατο δικαστήριο της Σκωτίας που εξέτασε παράλληλη προσφυγή πρόσθεσε στη δική του ετυμηγορία ότι στην ουσία ο πρωθυπουργός είχε «παραπλανήσει» τη βασίλισσα.

Ήταν το πρώτο δείγμα γραφής του τι θα επακολουθούσε υπό τον πρωθυπουργό Τζόνσον.

Ακολούθησε η πανδημία.

Στον Μπόρις Τζόνσον καταλογίζεται μία ελαφρότητα στην αρχική αντιμετώπιση της κρίσης δημόσιας υγείας που κατά ορισμένους επιστήμονες στοίχισε ζωές πολιτών.

Η κυβέρνησή του χρεώνεται ολιγωρίες ή συνειδητές αποφάσεις που οδήγησαν, μεταξύ άλλων, στη διακοπή των μαζικών τεστ στην κοινότητα, σε καθυστέρηση επιβολής περιοριστικών μέτρων και κυρίως στη μεταφορά ασθενών από νοσοκομεία σε οίκους ευγηρίας χωρίς να έχουν υποβληθεί σε τεστ για κορωνοϊό.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο τότε στενότερος σύμβουλος του πρωθυπουργού και πλέον ορισμένος εχθρός του, Ντόμινικ Κάμινγκς παραβίασε τα περιοριστικά μέτρα κάνοντας ένα ταξίδι με αυτοκίνητο με την οικογένειά του στο Barnard Castle.

Το τοπωνύμιο έχει πλέον γίνει συνώνυμο με τη νοοτροπία της Ντάουνινγκ Στριτ επί πανδημίας ότι για τον Μπόρις Τζόνσον και τους γύρω του δεν ίσχυαν οι κανόνες που ίσχυαν για τους πολίτες. Ο πρωθυπουργός επί μήνες δεν απέπεμψε τον σύμβουλό του, ο οποίος είχε και έχει αναρίθμητες αντιπάθειες στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις και κάπου εκεί άρχισε να ραγίζει το γυαλί της βιτρίνας του κ. Τζόνσον για κάποιους βουλευτές.

Τον Απρίλιο του 2021, ο εν τέλει αποπεμφθείς κ. Κάμινγκς, άρχισε το γαϊτανάκι των αποκαλύψεων για την ύποπτη ανακαίνιση του διαμερίσματος του ζεύγους Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Όπως τελικά αποκαλύφθηκε, το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του κόστους των 200.000 λιρών για την ανακαίνιση είχε καλυφθεί από δωρητή του Συντηρητικού Κόμματος, χωρίς η δωρεά να δηλωθεί από το Συντηρητικό Κόμμα όπως θα έπρεπε να είχε γίνει. Κατά την πορεία των ερευνών και αποκαλύψεων, ο κ. Τζόνσον θυμήθηκε μάλιστα ότι «ξέχασε» πως είχε προσωπικά επικοινωνήσει με τον δωρητή για το κόστος της ανακαίνισης.

Όταν τον Ιούνιο του 2021 βίντεο που διέρρευσε έδειχνε τον τότε υπουργό Υγείας, Ματ Χάνκοκ, υπεύθυνο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να παραβιάζει τους κανόνες του lockdown ερχόμενος σε ερωτικές περιπτύξεις με σύμβουλό του στο γραφείο του, η πρώτη αντίδραση του Μπόρις Τζόνσον ήταν να πει πως το θέμα θεωρείτο «λήξαν». Υπό τη γενικευμένη κατακραυγή, ώρες μετά, αντικατέστησε τον κ. Χάνκοκ.

Αυτό το μοτίβο αγνόησης του δημοσίου αισθήματος και της δεοντολογίας ώστε να προστατεύσει συμμάχους του, ο κ. Τζόνσον το ακολούθησε και στην περίπτωση του βουλευτή και πρώην υπουργού, Όουεν Πάτερσον.

Τον Οκτώβριο του 2021 ο βουλευτής κρίθηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή δεοντολογίας ότι είχε παραβιάσει τους κανόνες επιδιώκοντας μέσω των επαφών του σε υπουργεία και κυβερνητικές υπηρεσίες να προωθήσει συμφέροντα εταιρειών από τις οποίες πληρωνόταν ως σύμβουλος.

Στην πρόταση της επιτροπής για προσωρινή αποπομπή του κ. Πάτερσον από τη Βουλή των Κοινοτήτων, ο πρωθυπουργός αντέδρασε βάζοντας βουλευτές του να προωθήσουν αλλαγή της διαδικασίας ελέγχου παραπτωμάτων σαν αυτά του κ. Πάτερσον.

Όταν έγινε σαφές ότι η προσπάθεια αυτή δε θα καρποφορούσε λόγω της αντίστασης της αντιπολίτευσης, η κυβερνητική προσπάθεια αποσύρθηκε και ο κ. Πάτερσον παραιτήθηκε.

Για πολλούς βουλευτές και πολιτικούς σχολιαστές, αυτή ήταν η υπόθεση που πραγματικά ταρακούνησε την κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, με πολλά μέλη να αντιλαμβάνονται ότι ο ηγέτης του δεν ενδιαφερόταν και τόσο αν θα τους εξέθετε ενώπιον του νομοθετικού σώματος και του κόσμου πιέζοντάς τους να υπερασπιστούν προφανείς ατασθαλίες.

Το Νοέμβριο του 2021 άρχισαν οι αποκαλύψεις για το αποκαλούμενο σκάνδαλο 'partygate' που οδήγησε στην επιβολή χρηματικού προστίμου από την αστυνομία στον Μπόρις Τζόνσον - στη δεύτερη φορά μετά από την αναστολή του κοινοβουλίου που ο εν ενεργεία Πρωθυπουργός κρίθηκε ότι είχε παρανομήσει.

Το Μάιο του 2022 κατηγορήθηκε ότι άλλαξε τους κανόνες του κώδικα διαγωγής των μελών της κυβέρνησης, ορίζοντας ότι παραβιάσεις αυτού του κώδικα δε θα συνεπάγονται στο εξής αυτόματη παραίτηση, ώστε να αποφύγει την παραίτηση αν η κοινοβουλευτική έρευνα που θα γίνει για το partygate καταλήξει σε επιβαρυντικά για τον ίδιο πορίσματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι δύο σύμβουλοι δεοντολογίας του Μπόρις Τζόνσον έχουν παραιτηθεί και η θέση μένει κενή καθώς ο ίδιος ετοιμάζεται να αποχωρήσει, έχοντας τελικά δεχθεί τη χαριστική βολή με το σκάνδαλο Πίντσερ, μία ακόμα προσπάθεια να προστατεύει ημετέρους και να αποποιηθεί προσωπική ευθύνη.

Πηγή: skai.gr